ES „pasirengusi pasipriešinti“ Kinijai dėl ginčo su Lietuva

ES „pasirengusi pasipriešinti“ Kinijai dėl ginčo su Lietuva


Europos Sąjunga trečiadienį perspėjo, kad yra „pasirengusi pasipriešinti“ Kinijai, jei pasitvirtins Lietuvos skundai, kad Pekinas blokuoja jos eksportą.


Šis pareiškimas žymi galimą eskalaciją Lietuvos ir Kinijos ginče dėl Vilniaus sprendimo leisti Taivanui atidaryti atstovybę savo vardu.


Pekinas priešinasi bet kokiam oficialiam žodžio „Taivanas“ vartojimui, kad nesuteiktų tarptautinio legitimumo salai, kurią Kinija laiko savo teritorijos dalimi.


„ES buvo informuota, kad Lietuvos kroviniai nėra išmuitinami per Kinijos muitinę, o importo paraiškos iš Lietuvos atmetamos“, – sakoma ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio ir Europos Komisijos vicepirmininko bei už prekybą atsakingo jos nario Valdžio Dombrovskio pareiškime.


Pasak jų, blokas renka papildomą informaciją ir prašo Kinijos valdžios institucijų skubiai išsiaiškinti padėtį.


„ES yra pasirengusi pasipriešinti bet kokio pobūdžio politiniam spaudimui ir prievartos priemonėms, taikomoms bet kuriai valstybei narei, – sakoma pareiškime. – Kinijos dvišalių santykių su atskiromis ES valstybėmis narėmis raida turi įtakos ES ir Kinijos santykiams apskritai“.

REKLAMA


Abu pareigūnai teigė, kad, jei pasitvirtintų, jog Lietuvos eksportas yra blokuojamas, ES kreiptųsi į Pasaulio prekybos organizaciją.


Jų pareiškimas pasirodė tą pačią dieną, kai Europos Komisija paskelbė planuojanti įgyti naujų įgaliojimų, kad pasinaudodama savo įtaka prekybos srityje galėtų imtis greitų atsakomųjų priemonių prieš užsienio vyriausybes, kurios bando daryti spaudimą Briuseliui ar valstybėms narėms.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)