Islandija 11-us metus iš eilės įvardinta taikiausia pasaulio šalimi, Rusija – sąrašo gale

Islandija 11-us metus iš eilės įvardinta taikiausia pasaulio šalimi, Rusija – sąrašo gale


Pirmą kartą per penkerius metus pasaulis tapo šiek tiek saugesnis, nepaisant jame vyraujančių konfliktų, bet vis dėlto dabar jis yra gerokai mažiau saugus nei prieš dešimtmetį, skelbia ekspertai.


Trečiadienį paskelbtame naujausiame Pasauliniame taikos indekse (Global Peace Index, GPI) Islandija jau 11-us metus iš eilės įvardinta taikiausia šalimi pasaulyje, atsižvelgiant į 23 veiksnius, tarp kurių - vidiniai ir išoriniai konfliktai, karinės išlaidos, terorizmas, žmogžudysčių ir kitų nusikaltimų mastas.


Lietuvai naujausiame Pasauliniame taikos indekse teko 38-oji vieta iš 163 vietų. Lietuva smuko dvejomis pozicijomis žemyn, ankstesniame indekse jai teko 36-oji vieta. Tuo metu Latvija smuko penkiomis pozicijomis žemyn ir šaliai atiteko 35 vieta, Estija smuko keturiomis pozicijomis ir naujausiame indekse užėmė 37 vietą, Lenkija pasistūmėjo per tris pozicijas aukštyn - šaliai šiemet teko 29-oji vieta.


Ekonomikos ir taikos instituto paskelbtame indekse 10 taikiausių šalių įvardijamos: Islandija, Naujoji Zelandija, Austrija, Portugalija, Danija, Kanada, Čekija, Singapūras, Japonija ir Airija. Tarp 25 taikiausių pasaulio šalių yra net 17 Europos šalių.
JAV teko 128 vieta, Rusijai - 154 vieta.

REKLAMA


Tyrimas rodo, kad 2019 metais 86 šalys buvo taikesnės nei 2018 metais, tačiau 76 šalyse užfiksuotas padėties pablogėjimas.


Afganistanas naujausiame indekse įvardintas mažiausiai taika pasaulio šalimi. Tarp mažiausiai taikų šalių taip pat patenka Sirija (162 vieta), Pietų Sudanas (161 vieta), Jemenas (160 vieta) ir Irakas (159 vieta).








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)