Prasideda tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“

Prasideda tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“


Festivalis „Skamba skamba kankliai“ vyks gegužės 21–26 dienomis. Kasmet tūkstančius tradicinės kultūros mylėtojų pritraukiančiame, net šešias dienas truksiančiame, festivalyje šiemet pasirodys apie 2 tūkstančiai folkloro atlikėjų!


Šventės, dar vadinamos „metiniais folkloro atlaidais“, organizatoriai tikina, kad čia laukiami visi: ir patys mažiausi, ir senoliai, ir folkloro mylėtojų, ir jo dar nepažįstančių. Kiekvienas festivalio programoje gali rasti sau įdomiausius renginius – šiemet festivalis jų siūlo per 40!


„47-ojo festivalio programoje ne tik jau tradiciniais tapę ir festivalio dalyvių pamėgti sutartinių vakarai, Naktišokiaiׅ, įvairios amatų dirbtuvės, užsienio svečių koncertai, vaikų folkloro šventė „Saulytė“, bet ir Žemaitijos tradicijoms skirti ypatingi šių metų renginiai: mokslinė konferencija, instrumentinės muzikos koncertas „Grajyk, muzikeli“, žemaičių tautodailininkų paroda, sakytinės tautosakos popietė, šeštadienį vyksiantis Žemaitijos metams skirtas koncertas ir kt.“, – džiaugėsi Vilniaus etninės kultūros centro, organizuojančio festivalį, direktorė Sandra Daugirdienė.

REKLAMA


Savo pasirodymus „Skamba skamba kankliuoseׅ“ surengs ne tik Lietuvos folkloro atstovai, bet ir tradicinės muzikos puoselėtojai iš Baltarusijos, Estijos, Graikijos, Sakartvelo, Sardinijos (Italija), Tuvos (Rusija) bei Ukrainos. Taip pat festivalyje pasirodys lietuvių bendruomenių kolektyvai iš Australijos, Lenkijos ir Karelijos (Rusija).


Viena festivalio organizatorių – Eglė Česnakavičiūtė kvietė į penktadienį vyksiančius festivalio svečių koncertus Bernardinų sode bei Energetikos ir technikos muziejuje. Taip pat į koncertą Vilniaus Rotušėje, kur šeštadienio vakarą pasirodys vyrų folkloro ansambliai. Festivalio organizatorė visiems mėgstantiems šokti rekomendavo „pasimokyti nematytų šokių žingsnelių Naktišokiuose, o patiems smalsiausiems – nepraleisti renginių „Tradicijų akiračiai: pažinti, suprasti“, kuriuose festivalio svečiai pristatys savo tradicinių kostiumų, dainavimo, grojimo subtilybes, pamokins išskirtinių technikų“.

REKLAMA


Sutartinių tyrinėtoja ir aktyvi puoselėtoja, etnomuzikologė, profesorė D. Vyčinienė teigė, jog vieni įdomiausių renginių festivalyje turėtų būti net trys penktadienio vakarą vyksiantys sutartinių renginiai Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje. Bus galima išgirsti sutartines Bastėjos muziejaus požemiuose ir ant vadinamojo Barbakano kalno, nuo kurio atsiveria nuostabi Vilniaus panorama.


Festivalyje skambės ne tik autentiškas, „grynas“ folkloras, bet ir jo interpretacijos. Festivalio rengėjai tradicinės bei šiuolaikinės muzikos sintezei šįmet skyrė jau tradiciniu tapusį renginį „Eisva mudu abudu“, kuriame pasirodo jaunimo grupės, savitai interpretuojančios folklorą, bei specialų erdvinės muzikos projektą „Spengla“, kuriame tradicinis dainavimas jungiasi su chorine muzika. Abu renginiai vyks jau šį trečiadienį (gegužės 22 d.).


Organizatoriai primena, jog festivalyje tėveliai lengvai ras ir renginių įvairaus amžiaus vaikams. Ypatingas dėmesys jiems bus skiriamas sekmadienį, gegužės 26 dieną. Bernardinų sode vaikų laukia judrūs baltiški žaidimai, interaktyvus spektaklis–žaidimas „Kiškio vestuvės“ ir įvairios amatų dirbtuvės. Bus galimybė mokytis žalvarinių papuošalų ir nendrinių birbynių gamybos, knygrišybos, vaškinių žvakių liejimo, juostų vijimo ir kitų tradicinių amatų. Šeimų su pačiais mažiausiaisiais laukia vaikučių šokdinimas nešioklėse (renginys „Šoks mažučiai sterblėsna“) ir „Taukšt, taukšt katučių“ – pažaidinimų (juokinimų, žaidimų su vaiko pirštais, mylavimų) užsiėmimas.



Pagrindinė „Skamba skamba kankliai” scena šiemet grįžta į Bernardinų sodą, tačiau daug renginių vyks ir kitose erdvėse: Vilniaus Rotušėje, bažnyčiose, muziejuose, senamiesčio aikštėse, kiemuose bei gatvėse, A. Mickevičiaus bibliotekoje, Vilniaus universitete, Vilniaus dailės akademijoje, Lietuvių literatūros ir tautosakos institute ir kt.


Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.


Pilna festivalio programa.


Partnerių informacija.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)