NMA matematikos olimpiada: jauniausi dalyviai nušluostė nosis vyresniems

NMA matematikos olimpiada: jauniausi dalyviai nušluostė nosis vyresniems


Pirmąją žiemos dieną daugiau kaip penki šimtai mokinių iš visos Lietuvos susitiko Kaune, kad išsiaiškintų, kurie iš jų matematines mįsles gvildena geriausiai. Į Nacionalinės moksleivių akademijos (NMA) renginį atvykę 5-8 klasių mokiniai nustebino: ketvirtokai pranoko vyresnius „tiksliukus“, o vienam dalyviui pavyko surinkti didžiausią galimą taškų skaičių.


„Šį kartą dalyvių skaičiaus rekordo nepagerinome, tačiau pusė tūkstančio moksleivių iš įvairių šalies mokyklų rodo, kad matematika yra svarbus mokslas. Vis jaunesni vaikai supranta, kad matematinės žinios gerina loginius ir mąstymo gebėjimus, kurie praverčia mokantis kitų dalykų. Tai, kad fundamentaliųjų mokslų prasmę supranta ir vis daugiau tėvelių, nuteikia optimistiškai“, – teigia Nacionalinės moksleivių akademijos direktorius Leonas Narkevičius.


Įdomu tai, kad šių metų matematikos olimpiadoje didžiausią galimą taškų skaičių (25) surinko progimnazijos MAGIS aštuntokė Danielė Ramanauskaitė. Mergina NMA matematikos olimpiadoje dalyvavo ne pirmą kartą – būdama ketvirtokė „pamokė“ vyresnius penktokus. Ne išimtis ir šių metų konkursas, kuriame penktokų grupėje triumfavo net du ketvirtokai – Kauno Žaliakalnio progimnazijos moksleivis Juozas Bierontas ir Vilniaus miesto pradinės mokyklos „Žiniukas“ atstovė Liepa Budrytė.

REKLAMA


Daugybę metų su gabiais mokiniais dirbantis matematikas L.Narkevičius tikina: „Rezultatai rodo tam tikrus dėsningumus, kad gabiausi vaikai, kurie nuo mažų dienų gilinasi į vis naujų iššūkių keliančią matematiką ir nuolatos aktyviai dalyvauja konkursuose, galiausiai pasiekia geriausių rezultatų. Kadaise lyderiavę ketvirtokai ar penktokai puikiai pasirodo ir spręsdami sudėtingesnius, vyresniems skirtus uždavinius. Žinoma, kartais pasitaiko ir malonių staigmenų, kai pirmas vietas nuskina nauji, debiutuojantys dalyviai.“


Šeštokų grupėje daugiausia taškų surinko Klaipėdos Sendvario progimnazijos mokinys Tomas Žičkus ir Ugnė Stepanauskaitė iš progimnazijos MAGIS. Tarp septintokų stipriausi buvo Kostas Šilingas (Kuršėnų Pavenčių mokykla) ir Paulius Aleknavičius (Vilniaus privati gimnazija). Aštuntokei Danielei Ramanauskaitei, surinkusiai maksimalų taškų skaičių, pasipriešinti pamėgino net trys moksleiviai: Tomas Žadvydas (Klaipėdos licėjus), Jurgita Skersytė (Progimnazija MAGIS), Kasparas Savickis (Vilniaus Jėzuitų gimnazija). Jie nuo lyderės atsiliko tik dviem taškais.

REKLAMA


Štai vienas iš uždavinių, kurį sprendė šeštosios NMA matematikos olimpiados šeštokai. Sužinokite, ar esate gudresni už juos...


Ant laido tupi 1000 varnų. Kiekvienos minutės pabaigoje kas trečia varna (trečia, šešta, devinta ir t. t.) nuskrenda. a) Jei iš pradžių varnas sunumeruotume, tai kurios varnos niekados nenuskris? b) Kiek minučių praeis iki to momento, kai varnos nuo laido nustos skristi?








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)