Mulčiavimo ypatumai: arba nauda, arba tvarka

Mulčiavimo ypatumai: arba nauda, arba tvarka

Tinkamai parinktas mulčias gali suteikti gėlynui ar kitam želdynui trūkstamą akcentą, palengvinti darbą kuriant bendrą patrauklų vaizdą.


Pastaruoju metu labai išpopuliarėjo dirvos mulčiavimas – padengimas natūralių ar dirbtinių medžiagų sluoksniu. Nors vienas pagrindinių mulčiavimo tikslų – pagerinti dirvą aplink augalus, vis daugiau žmonių mulčią renkasi dar ir todėl, kad mulčiuota žemė atrodo tvarkingiau ir gražiau, be to, mažiau želia piktžolės, todėl nereikia taip dažnai ravėti. Rudenį augalus naudinga mulčiuoti dar ir dėl to, kad jie taip lengviau ištvers žiemos šalčius, nes šaknys bus po papildoma „antklode“.


Monika EIGMINAITĖ


Kas yra mulčias?


Mulčias – apsauginė ir dekoratyvinė dirvos danga, naudojama pačiais įvairiausiais tikslais: taip iš žemės lėčiau garuoja drėgmė, lėčiau auga piktžolės, egzistuoja mažesnė ligų tikimybė, pagerinama dirvos sudėtis, veisiasi mažiau kenkėjų, kartu sudaromos palankios sąlygos naudingosioms dirvos bakterijoms veikti. Pamulčiavus uogakrūmius (pvz., braškes) uogos neliečia dirvožemio, todėl būna švarios.

REKLAMA


Tinkamai parinktas mulčias gali suteikti gėlynui ar kitam želdynui trūkstamą akcentą, palengvinti darbą kuriant bendrą patrauklų vaizdą.


Organinis mulčias gerina dirvos struktūrą iš lėto irdamas ir tarsi grąžindamas augalų sunaudotas organines medžiagas į žemę. Organinės kilmės medžiagos – durpės, medžių žievė, skiedros, kakavos pupelių lukštai, žolė, lapai, spygliai, pjuvenos, šiaudai ir pan. Kaip mulčią naudodami organines medžiagas atminkite, kad jo sluoksnį nuolat reikės atnaujinti, nes jis, veikiamas aplinkos, pamažu yra.


* Lapų ir spyglių mulčias šildo dirvą, papildo įvairiomis medžiagomis, tačiau tinka rūgštesnį dirvožemį mėgstantiems augalams, nes rūgština žemę. Tą patį daro ir spygliuočių medžių žievės mulčias. Toks mulčias tiks spygliuočiams augalams, rododendrams, azalijoms.


Spygliuočių medžių žievės mulčias daro tą patį. Toks mulčias tiks spygliuočiams augalams, rododendrams, azalijoms. Pušų žievės mulčias – ypač populiarus. Jo galima įsigyti įvairaus stambumo ir rinktis pagal tai, ką ketinate daryti. Smulkų pušų žievės mulčią galite naudoti ne tik dirvos paviršiuje – jo galima įmaišyti į substratą sodinant spygliuočius ir kitus rūgščią dirvą mėgstančius augalus.

REKLAMA


* Pasirinkę skiedras būsite ramūs, kad jose nesiveis kenkėjai, nesudygs vėjo atneštos piktžolių sėklos, todėl augalai mažiau sirgs įvairiomis ligomis.


Neorganinis mulčias paprastai tinka tada, kai reikia pagražinti aplinką. Tai skalda, žvyras, stikliniai rutuliukai, įvairūs akmenėliai ir kitokios medžiagos. Tokios medžiagos negerina dirvos kokybės ir nedidina jos derlingumo, tačiau puikiai apsaugo nuo piktžolių, sulaiko žemėje drėgmę, patraukliai atrodo.


Mulčiavimo ypatumai: arba nauda, arba tvarka

Gėlynuose galima derinti organinį ir neorganinį mulčią.


Kada geriausia mulčiuoti?


Mulčiuokite augalus atsižvelgdami į tai, koks yra jūsų tikslas. Rudenį geriausia mulčiuoti, jei norite apsaugoti augalus nuo žiemos šalčių. Gėles šiuo metų laiku geriausia mulčiuoti durpėmis. Atsižvelgdami į tai, kokius augalus mulčiuosite, rinkitės arba rūgštesnes, arba neutralios reakcijos durpes. Tokią informaciją rasite ant pakuotės. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad durpės, kurias renkatės mulčiavimui, nebūtų papildytos trąšomis, nes rudenį miegoti susiruošusiems augalams trąšų nebereikia. Apmąstykite, ką su durpėmis darysite pavasarį, nes žemei atšilus ir augalams ėmus busti durpes teks nukasti.


Pavasarį mulčiuokite jau atšilus žemei ir išėjus pašalui. Geriausias laikas – balandžio mėnuo. Dekoratyvinį mulčią galite berti bet kada, kai sodinate augalus, formuojate ar atnaujinate gėlyną.


Kaip mulčiuoti?


Pirmiausia nuspręskite, kur ir kokį mulčią bersite. Jei ketinate naudoti dekoratyvinį mulčią, nukaskite 5–10 cm dirvos paviršiaus, pakraščius sutvirtinkite specialiais plastikiniais borteliais, išraukite piktžoles. Nuo piktžolių augimo kaip papildoma priemonė po dekoratyviniu mulčiu tinka geotekstilė, praleidžianti lietaus vandenį į dirvą, tačiau neleidžianti prasikalti piktžolėms. Geotekstilę prie žemės pritvirtinkite specialiomis smeigėmis ar sulenktos vielos gabalėliais. Aplink augalus palikite apskritas skyles, kad paviršinės šaknys lengviau kvėpuotų.


Idealu, jei neorganinio mulčio sluoksnis bus 5–7 cm storio, o organinio – apie 15 cm. Stenkitės neberti mulčio prie pat medžių kamienų, nes taip ilgainiui jų žievė gali būti pažeista, o tai paskatins vystytis įvairias ligas. Taip pat saugokite, kad neužbertumėte žemesnių, silpnesnių augalų.



Ką dar turite žinoti apie mulčiavimą?


* Kad mulčiuotų augalų šaknys gautų pakankamai vandens, jums teks juos gausiau laistyti, nes dalį drėgmės sugers pats mulčias. Kita vertus, storame mulčio sluoksnyje sukaupta drėgmė gali neigiamai paveikti paviršines augalų šaknis, jos gali pradėti pūti.
* Pastebite, kad drėgmės per daug? Paprastai tai reiškia, kad mulčio sluoksnis – pernelyg storas, todėl dalį jo tiesiog nuimkite.
* Storas akmens skaldos sluoksnis (siekiantis iki 10 cm) gali spausti augalų šaknis, todėl jie lėčiau augs, tad skaldą pilkite plonesniu sluoksniu.
* Mulčio nereikia nugrėbti ar kitaip pašalinti, norint augalus patręšti. Pabertos trąšos į šaknis puikiausiai pateks su lietaus vandeniu ar laistant augalus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)