Pandemija turėjo įtakos septynių iš dešimties jaunuolių finansinei padėčiai

Pandemija turėjo įtakos septynių iš dešimties jaunuolių finansinei padėčiai


Pandemija turėjo įtakos 71 proc. jaunųjų Lietuvos gyventojų kasdieniam gyvenimui ir finansinei padėčiai. SEB banko iniciatyva atliktas tyrimas atskleidė, kad trečdalio (32 proc.) 18–25 metų Lietuvos gyventojų pajamos smarkiai sumažėjo, daugiau negu ketvirtadalis (27 proc.) turėjo išleisti savo santaupas.


Vis dėlto pandemija turėjo ir teigiamų padarinių jaunuolių kasdienybei ir finansams. Daugiau negu kas dešimtas (13 proc.) tyrimo dalyvis teigia, kad dėl atsiradusių naujų galimybių jo pajamos augo.


Vertindami pandemijos įtaką savo gyvenimui ir įpročiams, respondentai dažniausiai minėjo pradėję daugiau taupyti ir kaupti finansinę atsargą. Taip darantys teigia 38 proc. jaunųjų Lietuvos gyventojų.


„Bendraudami su įvairaus amžiaus klientais pastebime, kad pandemija paskatino gyventojus būti apdairesnius, ateičiai kaupti finansines atsargas, investuoti. Per metus SEB banko privačių klientų sąskaitose lėšų padaugėjo daugiau negu 960 milijonų eurų, auga susidomėjimas investavimo paslaugomis. Matyti, kad, nors buvo išbandymų, kurių patyrė didelė dalis jaunųjų banko klientų, daugelis iš jų pandemiją įveikė tapę atsakingesni ir sąmoningesni“, – komentuoja Eglė Dovbyšienė, SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos Rytų regiono vadovė, Vilniaus finansinių paslaugų centro vadovė.

REKLAMA


Pastebima, kad Lietuvos jaunimui pandemija padarė didesnę įtaką negu Latvijos. Kone keturi iš dešimties jaunųjų kaimyninės šalies respondentų teigė, kad pandemija neturėjo jokios įtakos jų gyvenimui ir finansinei padėčiai. Palyginti su Lietuva, mažesnė dalis tiriamųjų Latvijoje teigė, kad jų pajamos sumažėjo (19 proc.) ar kad turėję išleisti savo santaupas (17 procentų).


Nors didelė Lietuvos jaunimo dalis dėl pandemijos susidūrė su neigiama įtaka finansams, dauguma rado išeitį iš padėties neprisiimdami papildomų įsipareigojimų. Tik 8 proc. respondentų nurodo turėję skolintis, kad padengtų kasdienes išlaidas. Dėl pandemijos studijas mesti teigia turėję 3 proc. tyrimo dalyvių.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)