Veiklos Rusijoje vis dar nenutraukusi „Vičiūnų grupė“ bandė pervežti į Ukrainą 8 tonas produktų su uždrausta kadmio koncentracija

Veiklos Rusijoje vis dar nenutraukusi „Vičiūnų grupė“ bandė pervežti į Ukrainą 8 tonas produktų su uždrausta kadmio koncentracija


Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio verslo įmonių grupė „Vičiūnų grupė“, kuri iki šiol nepasitraukė iš okupuoti Ukrainą bandančios Rusijos, į Lietuvą iš Kinijos atgabeno 22 tonos jūros gėrybių, kuriose aptikta neleistina kadmio koncentracija. Dalis šio krovinio iškeliavo į Ukrainą, dalis – sulaikyta Lietuvoje.


Lietuvos valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) patikrinus „Vičiūnų grupės“ padalinio „Viciunai Ukraina“, jau į Ukrainą vežtą 7.9 tonų šaldytų jūros gėrybių krovinį, buvo rasta kadmio koncentracija, viršijanti leidžiamą Europos Sąjungoje (ES) lygį. Gavus tyrimų rezultatus apie nesaugius produktus, VMVT raštu informavo Ukrainos kompetentingą instituciją ir kaip tokiais atvejais yra įprasta, apie šią siuntą buvo informuota ir Europos Komisija.


Ukrainos valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnyba išplatino pranešimą, kuriame nurodoma, kad žinios apie pavojų žmonių sveikatai keliančią kadmio koncentraciją sulaukta iš Lietuvos VMVT, kurios specialistai tyrė į Uktainą keliavusios siuntos mėginius. Taip pat institucija ragina prekyboje aptikus saugos reikalavimus neatitinkančius gaminius informuoti atitinkamas institucijas.

REKLAMA


„Remiantis laboratorinių tyrimų, atliktų įvežant krovinį į Lietuvos Respublikos teritoriją rezultatais, minėtas krovinys neatitinka Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimų, nes viršija leistiną kadmio (Cd) kiekį - 2,65 ± 0,40 mg/kg“, – nurodoma oficialiame Ukrainos valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnybos portale.


Ukrainiečius ragina visiems laikams atsisakyti produkcijos


Naujienos apie Lietuvos įmonės vežamus, saugos reikalavimų neatitinkančius jūros gėrybių produktus, Ukrainos viešojoje erdvėje sukėlė aštrių emocijų. Prisiminta, kad Kauno mero valdoma bendrovė iki šiol nėra nutraukusi veiklos Rusijoje ir moka mokesčius šiai valstybei. Tad, socialiniuose tinkluose pasirodė raginimų boikotuoti „Vičiūnų grupės“ į Ukrainą gabenamą produkciją.


„Lietuvos gamintojas jau seniai apsisprendė, kurioje pusėje jis yra. Nepaisant to, kad karas Ukrainoje tęsiasi jau beveik metus, ši bendrovė neketina palikti Rusijos rinkos, gauna pelną, išmokas ir moka milijoninius mokesčius į teroristinės valstybės biudžetą. Dabar jie nusprendė mus nuodyti kadmiu. Bandymas „disponuoti" nelikvidžiu produktu Ukrainoje, kuris netinkamas naudoti ES šalyse, yra aiškus bendrovės tikrojo požiūrio į Ukrainos klientus įrodymas. Tačiau yra išeitis – ukrainiečiai turėtų visiems laikams atsisakyti „VICI" produktų. Tam yra daugiau nei pakankamai priežasčių", – aiškina „Telegram" kanalas „Insaider UA".

REKLAMA


„Vičiūnų grupė“ Rusijai priklausančioje Kaliningrado srityje turi produktų gamyklą ir nors pernai kovo 7 dieną paskelbė pranešė apie veiklos stabdymą, ji tęsiama iki šiol.


„Vičiūnų grupė“: į Ukrainą eksportuotoje produkcijoje kadmio kiekis neviršija normų


Į Ukrainą eksportuotoje produkcijoje, pagal Ukrainos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tyrimų išvadą, kadmio kiekis neviršija leistinų normų, teigia „Vičiūnų grupė“. Įmonė taip pat pabrėžia, kad krovinys nėra „Vičiūnų grupės“ produkcija, o iš Kinijos partnerių perkamas jūros gerybių mišinys.


„Pirmojo tyrimo metu kokybinė neatitiktis Ukrainoje nebuvo nustatyta. Tačiau po Lietuvos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešimo, bendradarbiaujant Lietuvos ir Ukrainos tarnyboms, buvo atliktas papildomas produktų kokybės tyrimas, kuris taip pat parodė, jog krovinys neturi kokybės neatitikimų ir yra tinkamas tolesniam produkto realizavimui“, –spaudai išplatintame pranešime teigia Vičiūnų grupė“.


„Manome, jog kadmio kokybės normų neatitikimas buvo apmaudi klaida ir turime tą pagrindžiančius dokumentus“, – teigia įmonė.


Apie grupei priklausančios bendrovės „Plungės kooperatinės tarnyba“ eksportuotą produkciją, viršijančią leistiną kadmio kiekį, pirmadienį pranešė Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Anot jos, sausio 8-ąją įmonė į Ukrainą iš Lietuvos eksportavo 22 tonas Kinijos gamintojos „Zejiang Zhoufu food Co.“ ruoštų jūros gėrybių mišinių. Tarnybos specialistai iš šios siuntos paėmė mėginius sunkiųjų metalų nustatymui. Teigiama, kad siuntos produktai leidžiama kadmio normą viršijo 0,4–2,65 mikrogramo kilograme.



Anot tarnybos, dalis siuntos – 7,9 tonos – jau išvežta į Ukrainos įmonę „Viciunai-Ukraina“, todėl tyrimų rezultatais tarnyba pasidalinta su Ukrainos kolegomis.


VMVT teigimu, likusi dalis siuntos šiuo metu laikoma sandėliuose Lietuvoje, jos tiekimas į rinką ribojamas. Nesaugi siunta gali būti grąžinta į kilmės šalį, sunaikinta arba išvežta į kitą šalį, kurios reikalavimus atitinka, tačiau tik gavus jos institucijų sutikimą.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)