G. Nausėda: Ukrainos vieta yra Europos Sąjungoje

G. Nausėda: Ukrainos vieta yra Europos Sąjungoje


Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį dalyvavo Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje. Šalies vadovas kreipdamasis į Europos lyderius akcentavo, kad, nepaisant žiauraus Rusijos vykdomo karo, Ukraina padarė didžiulę pažangą įgyvendindama reformas.


Ketvirtadienio popietės sesijoje, skirtoje Ukrainos klausimams, taip pat dalyvavo Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis.


Pasak Prezidento, būtina užtikrinti sklandų Ukrainos stojimo į Europos Sąjungą (ES) procesą ir, remiantis konkrečia padaryta pažanga, pradėti derybas dar šiais metais.


„Tai, kad Volodymyras šiandien prie šio stalo yra kartu su mumis, išties džiugu, nes Ukrainos vieta ir yra čia – Europos Sąjungoje“, – teigė šalies vadovas.


Prezidentas taip pat ragino ES valstybių narių vadovus palaikyti iniciatyvą dėl specialaus tribunolo Rusijos agresijos nusikaltimams tirti įsteigimo. Lietuvos vadovas pabrėžė, kad tai yra vienintelis būdas patraukti atsakomybėn Kremliaus režimą.


Prezidentas taip pat akcentavo, kad įšaldytos Rusijos lėšos turi būti panaudotos Ukrainai atstatyti. Pasak šalies vadovo, daugiau nei 300 milijardų agresoriaus įšaldytų eurų būtų ženkli pagalba Ukrainai, todėl būtina rasti teisinius sprendimus ES lygmeniu.

REKLAMA


Prezidentas taip pat pažymėjo būtinybę griežtinti sankcijas agresorei ir išreiškė lūkestį, kad 10-asis sankcijų paketas be jokių išimčių bus priimtas iki vasario 24 dienos, rašoma pranešime.


Po plenarinės sesijos Lietuvos Prezidentas kartu su keleto kitų šalių vadovais susitiko su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu.


„Lietuva nuo pat pradžių rėmė Ukrainą ir rems ją iki pergalės. Neturi būti jokių raudonų linijų, jokio delsimo, tik visokeriopa pagalba prieš agresorių kovojančiai šaliai. Tikiu, kad sutelkę jėgas, būdami vieningi ir gindami laisvės ir demokratijos vertybes sugrąžinsime taiką į Europą“, – teigė Prezidentas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)