Kitais metais siūloma daugiau lėšų skirti neformaliam vaikų švietimui

Kitais metais siūloma daugiau lėšų skirti neformaliam vaikų švietimui


Kitų metų valstybės biudžete siūloma padidinti neformalaus vaikų švietimo (NVŠ) krepšelį  ir vietoje planuojamų  17 mln. eurų  skirti 22,4 mln. eurų . Tokiu būdu siekiama leisti NVŠ krepšeliu pasinaudoti daugiau vaikų, įskaitant ir ikimokyklinio amžiaus vaikus. Taip pat siūloma  didinti NVŠ krepšelio viršutinę ribą bent iki 25 Eur, atsižvelgiant į vartotojų kainų pokytį.


Tokį pasiūlymą kitų metų valstybės biudžetui įregistravo Seimo Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.


Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis ji sako, kad  vartotojų kainų pokytis, lyginant 2020 m. sausio 1 d. ir 2022 m. rugsėjo 1 d. laikotarpį yra 31,9 proc.


„Atitinkamai, jei apžvelgsime neformaliam vaikų švietimui (NVŠ) skiriamų lėšų dinamiką, pastaruosius 2021, 2022 metus ji nesikeitė ir suplanuotos lėšos 2023 m. išlieka tame pačiame lygmenyje ir yra 17 mln. Eur.


Skaičiuojama, kad vidutiniškai šios lėšos padengia 35 proc. mokinių dalyvavimą NVŠ ir tai ne tik nepatenkina esamo vaikų ir jaunuolių poreikio NVŠ, bet taip pat neužtikrina ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų galimybių gauti NVŠ krepšelį“,- savo pasiūlymą argumentuoja Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narė I. Kačinskaitė- Urbonienė.

REKLAMA


Anot jos, neabejotinai, apskaičiuotas NVŠ krepšelio dydis, kurio minimali riba yra 15 Eur, o maksimali kompensuojama suma yra 20 Eur, nebeatitinka rinkos realių, nes užsiėmimų kainos pastaruosius metus nuosekliai kilo.


„Todėl atsižvelgiant į šiuos argumentus, taip pat į tai, kad šiuolaikiniame ugdymo procese ypatingas dėmesys turi būti skiriamas lavinimui už formaliojo švietimo įstaigos ribų, siūloma didinti NVŠ skiriamas lėšas 31,9 proc., kas leistų didinti NVŠ prieinamumą didesniam vaikų skaičiui, taip pat didinti krepšelio viršutines ribas bent iki 25 Eur“,- sako pasiūlymo autorė.


Ji nurodo ir galimą lėtų šaltinį. Tai būtų valstybės biudžeto įplaukos iš akcizo už alkoholinius gėrimus bei apdorotą tabaką ir iš gautų viršplaninių biudžeto pajamų. 








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)