V. Čmilytė-Nielsen: nutraukti karantiną gali padėti tik sklandus vakcinavimo procesas

V. Čmilytė-Nielsen: nutraukti karantiną gali padėti tik sklandus vakcinavimo procesas


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad dėl sustojusios susirgimų COVID-19 skaičiaus mažėjimo tendencijos yra prasminga ir reikalinga pratęsti karantino režimą šalyje. Ji taip pat priduria, kad padėti sukurti tinkamas sąlygas karantino nutraukimui gali tik sėkmingai vykstanti visuomenės vakcinacija.


„Karantinas, vieni ar kiti apribojimai, matyt, turės išlikti tol, kol mes užtikrintai neišsilaisvinsime iš pandemijos gniaužtų, o tą išsilaisvinimą mums gali suteikti tik sklandžiai vykstantis vakcinavimo procesas. Džiaugiuosi tuo, kokie vakcinuotų žmonių skaičiai yra dabar, mes tikrai neblogai atrodome ir ES kontekste.


Svarbu, kad šis procesas ir toliau vyktų taip pat sklandžiai, ir tikrai labai tikiuosi, kad, atėjus šiltesniems orams, vis didesniam skaičiui Lietuvos gyventojų gavus dvi vakcinas ir įgijus imunitetą, galėsime kalbėti ir apie visiškus ribojimų naikinimus“, – LRT radijui trečiadienį sakė Seimo pirmininkė.


V. Čmilytė-Nielsen teigė mananti, kad Vyriausybė lanksčiai vertina besikeičiančią epidemiologinę situaciją šalyje.

REKLAMA


„Skaičių mažėjimo tendencija, deja, sustojo, ir dabar mes turime labai atsargiai judėti. Žinoma, kai kurie atlaisvinimai būtų prasmingi, manau, kad juos reikia svarstyti, ir žinau, kad Vyriausybė juos nuolat svarsto ir rengia atitinkamus sprendimus. Tačiau, žinoma, labai lanksčiai reikia vertinti besikeičiančią situaciją, ką manau Vyriausybė ir daro“, – sakė ji.


Vertindama epidemiologų siūlymus atsisakyti kaukių dėvėjimo lauke, V. Čmilytė-Nielsen sakė teigiamai žvelgianti į šį galimą sprendimą.


„Manau, kad gerai, jog Vyriausybė lanksčiai reaguoja į besikeičiančias mokslininkų rekomendacijas, akivaizdu, kad su pandemija gyvename jau daugiau nei metus, ir atsiradus daugiau duomenų apie geriausias praktikas yra keičiamos ir rekomendacijos. Žinoma, visi esame pasiilgę pasivaikščiojimų lauke be kaukių ir, jei tą galime daryti saugiai, nesukeldami pavojaus kitiems, tai yra puiku“, – kalbėjo ji.


Vyriausybė trečiadienį posėdyje spręs, iki kada bus tęsiamas karantino režimas Lietuvoje.


Sveikatos ekspertų taryba taip pat pasiūlė Vyriausybei apsvarstyti nuostatą, kad būtų gyventojams leidžiama dėvėti tik medicinines kaukes bei respiratorius. Taip pat pasiūlyta švelninti apsauginių kaukių dėvėjimo lauke sąlygas.


Visuotinis karantinas Lietuvoje įvestas nuo lapkričio 7 d. Naujoji Vyriausybė, atsižvelgdama į ekspertų rekomendacijas, gruodžio 13 d. priėmė sprendimą karantiną sugriežtinti.


Sugriežtintas karantinas šalyje paskelbtas iki vasario 28 d.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)