Prezidentūra: šiuo metu COVID-19 virusas šalyje plinta eksponentiškai

Prezidentūra: šiuo metu COVID-19 virusas šalyje plinta eksponentiškai


Prezidento vyriausiasis patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta įvardija tris pagrindines kryptis, kurias nagrinėdama prezidento inicijuota patariamoji Sveikatos ekspertų taryba sieks surasti efektyviausias kovos su COVID-19 pandemija šalyje priemones. Jis taip pat apgailestauja, kad šiuo metu koronavirusas šalyje plinta eksponentiškai.


„Mūsų suburta taryba dirba trimis kryptimis: pirmąja kryptimi siekiama kiekybiškai suskaičiuoti, kokie gali būti viruso plitimo scenarijai ir kaip tuos scenarijus susieti su ligonių ir lovų skaičiumi. Taigi iš viruso plitimo scenarijaus galima prognozuoti, kiek gi reikės gydyti ligonių (...). Antrasis pogrupis diskutuoja ir teiks rekomendacijas dėl visuomenės sveikatos priemonių, įvairių suvaržymų, kurie stabdo virusą (...).


O trečiasis šios ekspertų tarybos pogrupis dirbs ties klausimu, kaip gi mūsų sveikatos sistemą, ligonines galėtume optimizuoti trumpuoju laikotarpiu. Kaip pajungti ir regionines, ir kitas ligonines, kad galėtume gydyti pakankamai didelį ligonių skaičių ir tai daryti efektyviai, neapribodami kitų labai svarbių sveikatos paslaugų teikimo“, – „Žinių radijui“ antradienį teigė S. Krėpšta.

REKLAMA


Jis taip pat priduria, kad Lietuvos privalumas kovoje su pandemija – pakankamai didelis ligoninių ir lovų jose skaičius, tenkantis vienam šalies gyventojui.


„Šiuo atveju Lietuva turi tam tikrą privalumą: mes tikrai turime pakankamai daug ligoninių plotų ir lovų vienam gyventojui. Bet yra klausimas, kaip visą šią turimą infrastruktūrą panaudoti optimaliai, kad galėtume suteikti pagalbą COVID-19 ligoniams, kurių skaičius, deja, didėja“, – sakė jis.


Visgi S. Krėpšta apgailestauja, kad šiuo metu COVID-19 virusas šalyje plinta eksponentiškai.


„Vadinamasis bazinis reprodukcinis skaičius, kuris parodo, kiek vienas žmogus užkrečia kitų žmonių, šiuo metu Lietuvoje yra virš 1 ir siekia 1,5 – 1,6. Tai reiškia, kad virusas plinta eksponentiškai. Tam, kad kontroliuotume situaciją, mums reikia tą bazinį reprodukcinį skaičių sumažinti iki mažiau negu 1, kad pandemija pradėtų slopti“, – tikino prezidento patarėjas.

REKLAMA


Prezidentūra: Sveikatos ekspertų taryba savaitės pabaigoje pateiks rekomendacijas dėl pandemijos valdymo


Prezidento Gitano Nausėdos inicijuota patariamoji Sveikatos ekspertų taryba savaitės pabaigoje pateiks rekomendacijas dėl pandemijos valdymo, sako prezidento vyriausiasis patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta.


„Sveikatos ekspertų taryba dirbo labai aktyviai jau šį savaitgalį, dirbs ir šiandien ir planuoja pateikti suderintas, įrodymais grįstas rekomendacijas būtent šios savaitės pabaigoje“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė S. Krėpšta.


Pasak jo, kitų šalių patirtis rodo, kad virusas labiausiai plinta uždarose patalpose, kur yra pakankamai daug žmonių, patalpos prastai vėdinamos.


„Dar blogiau, jei toje patalpoje vyksta sportas, dainavimas ar kitos veiklos, kurios spartina viruso plitimą“, – sakė prezidento patarėjas.


„Kitose šalyse numatyta, kad didžiausias dėmesys kreipiamas į tas pavojingiausias sritis – tai yra uždaros patalpos, kur sudėtinga išvengti žmonių susibūrimų, erdvės, kur žmonės aktyviai leidžia laiką. Kitose šalyse, pavyzdžiui, Šveicarijoje ar Airijoje spalio pradžioje buvo nusitaikyta į tokių tikslinių ribojimų įgyvendinimą“, – pridūrė S. Krėpšta.


Antradienį sergamumo koronavirusu rodiklis Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 dienų siekė 293,4.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)