S. Skvernelis apie siūlymą skirti 13 pensiją: reikia žiūrėti, ar tam yra šaltinių

S. Skvernelis apie siūlymą skirti 13 pensiją: reikia žiūrėti, ar tam yra šaltinių


Seime ketvirtadienį ketinant pateikti siūlymą dėl 13 pensijos mokėjimo, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad reikės žiūrėti, ar atsiras šaltinių tą daryti.


„Net neabejoju, kad po pateikimo bus pritarta. (...) Po to bus Vyriausybės išvada ir Vyriausybė arba ras šaltinį, arba ne“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.


„Yra įvairūs būdai, kaip padėti socialinei grupei. (...) Tai galbūt per indeksavimą, bet jei yra galimybės tokias papildomas išmokas skirti, tai verta daryti. Bet dar kartą sakau – reikia žiūrėti šaltinius“, – pridūrė S. Skvernelis.


Premjeras akcentavo, kad suma, kurios prireiktų šiam žingsniui, nėra menka, tačiau situacija dėl valstybės skolos yra valdoma.


„Skola Lietuvoje nebus po šių metų drastiška, situacija valdoma, stabili, bet kitų metų biudžetą pateiksime Vyriausybės posėdyje spalio 14 dieną ir, teikdami biudžetą, laikysimės to principo, kurio laikėmės – atsakingas finansų, išlaidų planavimas, pajamų surinkimas“, – sakė premjeras.

REKLAMA


Pataisą teikiančios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys Zbignevas Jedinskis sakė, kad šiam siūlymui įgyvendinti prireiktų 120 mln. eurų.


„Bus per 120 mln. eurų, mes siūlome finansavimo šaltinį – Seime stalčiuose guli bankų turto apmokestinimo projektas. Pagal paskaičiavimus, būtent šitas mokestis padengtų išlaidas vienkartinei pensijai“, – sakė Z. Jedinskis.


Pasak parlamentaro, ši išmoka siektų 200 eurų ir būtų išmokama kiekvienų metų gruodžio mėnesį.


Tuo metų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sakė, kad ekonominė situacija Lietuvoje leidžia skirti tokią išmoką.


„Kai kurios Europos Sąjungos šalys 13 pensiją turi. Mūsų ekonominė situacija yra tokia, kad mes tikrai galime turėti šitą įstatymuose ir sau leisti tokį malonumą išmokėti 13 pensiją“, – sakė R. Karbauskis.


Pasak siūlymo rengėjų, toks papildomo priedo modelis yra Graikijoje, Ispanijoje, Lenkijoje. 


S. Skvernelis Seime palaikys siūlymą drausti rūkyti daugiabučių balkonuose


Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad Seime palaikys siūlymą drausti rūkyti daugiabučių balkonuose, kai bent vienas namo gyventojas tam prieštarauja.

REKLAMA


„Tai yra didžiulis diskomfortas visiems, kas gyvena daugiabučiuose, negalima atsidaryti lango, skalbinių pasidžiauti, kada tu nerūkai, bet esi priverstas kvėpuoti tabako dūmais. Klausimas tik – reikia sudaryti alternatyvas, kurie šį žalingą pomėgį vis dar turi, kad jie galėtų jį realizuoti civilizuotu būdu. Galbūt rūkymo vietos kažkokios turėtų būti, bet tikrai ne balkonuose“, – žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.


Anot premjero, dėl konkrečių taisyklių, kokia tvarka turės būti daugiabučiuose, galės nuspręsti namo bendrija.


„Skeptiškai pasisakiau dėl to, jei viskas buvo bandoma permesti tik policijai, kad policija sužiūrėtų kiekvieną balkoną ir baustų, tai tikrai kelias yra į niekur. Bet šiuo atveju siūlomas ir kontrolės normalus algoritmas, galiausiai pati bendruomenė, bendrijos galės apsispręsti, kaip jie nori gyventi. Jeigu pažeidimai kartosis, bus žmonių pareiškimai, tada bus ir sankcijos taikomos“, – teigė S. Skvernelis.


„Visgi tai yra didelis gyvenimo diskomfortas gyventi šalia rūkančio kaimyno“, – pridūrė jis.


Ketvirtadienį Seimas ketina apsispręsti dėl Tabako kontrolės įstatymo pataisų, kuriomis būtų sprendžiama rūkymo daugiabučių balkonuose problema.


Jeigu Seimas pritartų, draudimas rūkyti būtų nustatytas daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.


Įstatymo pataisos įsigalios nuo kitų metų sausio 1 d.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)