Dėl Naujamiestyje planuojamų kirsti medžių V. Benkunskas kreipėsi į prokuratūrą: sieks nustatyti, ar nebuvo pažeistas viešasis interesas

Lukas Balandis/BNS


Sostinės meras Valdas Benkunskas trečiadienį kreipėsi į Prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo tyrimo, verslininkams ruošiantis kirsti Naujamiestyje, aplink Romeno Gary paminklą, augančius medžius.


Kaip pranešė portalas delfi.lt, jei būtų nustatytas viešojo intereso pažeidimas, V. Benkunskas planuoja kreiptis į teismą.


„Statybos leidimas buvo išduotas dar 2021 m., pareigas, atsakingas už atitinkamų sprendimų priėmimą, einant ankstesniems savivaldybės administracijos vadovams, todėl šiandien Vilniaus meras kreipėsi į Prokuratūrą su prašymu pagal kompetenciją įstatymų nustatyta tvarka imtis veiksmų viešajam interesui ginti ir nustačius viešojo intereso pažeidimą kreiptis į teismą dėl statybą leidžiančio dokumento galiojimo panaikinimo“, – teigiama Delfi portalui perduotame savivaldybės atstovo Gabrieliaus Grubinsko atsakyme.


Savivaldybės atstovas delfi.lt taip pat priminė, kad šiuo metu teismas yra išaiškinęs, jog savivaldybės nepritarimas šalinti želdinius yra nemotyvuotas, neatitinkantis Viešojo administravimo įstatymo reikalavimų, ir įpareigojo savivaldybę iš naujo išnagrinėti projekto vystytojo prašymą ir priimti motyvuotą, faktiniais duomenimis bei teisės aktais pagrįstą sprendimą.

REKLAMA


Pasirodžius informacijai, jog Vilniuje, Naujamiestyje, planuojama pašalinti aplink prancūzų rašytojo R. Gary paminklą esančius 9 medžius, viešojoje erdvėje kilo pasipiktinimas.


Vilniaus miesto savivaldybės atstovų teigimu, miestas nesutiko su įmonės prašymu kirsti medžius, tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas patvirtino bendrovės teisę dar kartą kreiptis dėl medžių šalinimo.


V. Benkunskas pirmadienį pripažino, kad teisinių priemonių sostinės Basanavičiaus gatvėje planuojamiems kirsti medžiams išsaugoti nėra. Todėl, anot mero, savivaldybė sieks medžius pripažinti kultūros paveldo objektu – dėl to į Kultūros paveldo departamentą, pasak V. Benkunsko, jau kreipėsi Kultūros ministras Simonas Kairys.


Tuo metu medžių kirtimą planuojanti atlikti bendrovė „Dobilo daigas“ trečiadienį organizuoja susitikimą su gyventojais. Naujame apželdinimo projekte šalia pastatų numatyta pasodinti medelių bei krūmų, įrengti augalų vazonus.


Situacijos patikrinimą, po kurio bus sprendžiama, ar taikyti viešojo intereso gynimo priemones, atlieka prokuratūra.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)