Vilnius griežtina tvarką: už nukirstą medį gali tekti sumokėti ir per milijoną eurų

ELTA / Marius Morkevičius


Vilniaus miesto savivaldybė griežtina medžių saugojimo politiką ir didina medžių atkuriamąją vertę. Pasak savivaldybės, nelegaliai nukirtus saugomą brandų medį tektų sumokėti net šešiaženkles ar septynženkles sumas.


Vilniaus miesto Tarybos posėdyje trečiadienį pritarta brandžių, storesnių nei 80 cm skersmens miesto želdinių atkuriamosios vertės įkainių padidinimui. Konkretaus medžio vertė, anot savivaldybės, nustatoma pagal jo rūšį, skersmenį, augimo vietą.


„Šiandien turime siųsti labai aiškią žinią visiems nekilnojamojo turto plėtotojams, galvojantiems, kad nusikalsti ir kirsti medį nelegaliai apsimoka. Priimdami kur kas griežtesnę nei anksčiau tvarką mes sakome, kad dėl savanaudiškų interesų kertamas medis – ne tik formalus, bet ir finansiškai labai skausmingas nusikaltimas. Kalbu apie šimtus tūkstančių, o kartais ir milijonus už vieną medį. Taip kartu su Aplinkos ministerija norime apsaugoti visus vertingus ir saugotinus medžius sostinėje, kurie dešimtmečius, o kartais ir šimtmečius džiugino miestiečius. Naujasis nutarimas leis tai daryti daug efektyviau nei iki šiol“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

REKLAMA


Vilniaus miesto savivaldybė primena, kad nuo šių metų gegužės įsigaliojo Želdynų įstatymo pataisos, kurios leidžia savivaldybėms pačioms nustatyti medžių atkuriamąją vertę – prievolę už nukirstą ar sužalotą medį sumokėti į savivaldybės biudžetą atitinkamą kompensaciją, už kurią vėliau sodinami nauji želdiniai.


Atkuriamosios vertės nereikėtų mokėti tik už kertamus invazinius augalus, tarp jų – uosialapius klevus, baltažiedes robinijas, taip pat iki 20 centimetrų kamieno storio medžius fizinių asmenų sklypuose, vaismedžius, labai pažeistus, nudžiūvusius, sergančius ir pavojų keliančius medžius, želdinius, augančius elektros tinklų, ryšių ar kitų tinklų apsaugos zonoje. Taip pat tai negalioja želdiniams sodų bendrijose, pažymima pranešime.


Kitame Tarybos posėdyje bus balsuojama dėl didesnių visų sostinės medžių įkainių, nurodoma savivaldybės pranešime žiniasklaidai.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)