Viceministras kritiškai vertina siūlymą suteikti paramą būstui įsigyti visoms jaunoms šeimoms: valstybės biudžetas nėra guminis

Viceministras kritiškai vertina siūlymą suteikti paramą būstui įsigyti visoms jaunoms šeimoms: valstybės biudžetas nėra guminis


Reaguodamas į idėją keisti finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymą, praplečiant kriterijus, kad jaunos šeimos galėtų gauti paramą įsigyti būstus ne vien tik regione, bet ir miestuose, socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus teigia, kad geriau būtų siekti tikslesnės paramos teikimo arba alternatyvų. Pasak jo, būtent šių metų antrą ketvirtį bus siekiama, kad ši priemonė geriau vykdytų išsikeltą tikslą.


„Mes esame įsipareigoję, būtent antrą šių metų ketvirtį ateiti su pasiūlymais ir atsižvelgiant ir į Lietuvos banko išsakytas pastabas ir į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos rekomendacijas, kurios jau artimiausiu metu bus paruoštos kalbant apie socialinį būstą ir būsto politiką. Lygiai taip pat yra atliktos analizės, kur irgi yra rekomenduojama, kaip priemonė gali būti tikslesnė ir geriau pasiekų savo tikslą“, – ketvirtadienį LRT radijui komentavo M. Šiurkus.


Viceministras pridūrė, kad paramos skyrimas visoms jaunoms šeimoms, norinčioms įsigyti būstą, būtų neigiamą efektą turinti priemonė. Anot jo, tai neigiamai atsilieptų valstybės biudžetui ir taip pat užtikrintų aukštesnes nekilnojamo turto kainas.

REKLAMA


„Kalbant apie tai, kad visus viskuo skatinti, tai žinote, biudžetas valstybės nėra guminis. Ir tokiu atveju mes kaip tik būsto rinką dar labiau užkaitinsime. Net ir dabar Lietuvos banko ta atlikta analizė rodo, kad galimai didelė dalis paramos nukeliavo būtent į žiedines savivaldybes, tai Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos savivaldybes. Ir ten prisidėjo prie tų regionų nekilnojamo turto kainų augimo. Tai reiškia, kad ką mes skiriama kaip paramą, tiesiog nukeliauja į tolimesnį būstų brangimą“, – aiškino jis.


Galiausiai M. Šiurkus paminėjo, kad geriausia priemonė šiuo klausimu būtų pajamų kėlimas, kadangi tai leistų jaunoms šeimoms greičiau ir efektyviau įsigyti būstus, negu tai daroma su valstybės paramos pagalba.


„Turbūt pati teisingiausia priemonė ir geriausias dalykas būtų tai, kad žmonės galėtų be paramos įsigyti būstą. Kad jų pajamos būtų tokios ir darbo užmokestis ir atlyginimas būtų toks, kad jiems nereikėtų laukti jokios valstybinės paramos, kad jie galėtų tą būstą įsigyti kiek įmanoma anksčiau ir kiek įmanoma geresnį“, – teigė viceministras.


Socialdemokratas Gintautas Paluckas Seime įregistravo siūlymą keisti Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymą, kuriame apibrėžta, kas gali gauti paramą pirmajam būstui įsigyti. G. Paluckas siūlo atsisakyti geografinio būsto vietos ribojimo, finansinę paskatą išplečiant kad ja galėtų pasinaudoti ne tik regionuose, bet ir miestuose gyvenančios šeimos. Taip pat siūloma pakeisti įstatyme naudojamo termino „jauna šeima“ apibrėžimą, išplečiant amžiaus ribas iki 40 metų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)