Kariuomenės vadas nemato pagrindo visoje Lietuvoje skelbti nepaprastąją padėtį: Rusijos kariuomenė turi didelių problemų

Kariuomenės vadas nemato pagrindo visoje Lietuvoje skelbti nepaprastąją padėtį: Rusijos kariuomenė turi didelių problemų


Vladimirui Putinui paskelbus apie dalinę rusų mobilizaciją, Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys mano, kad poreikio visos šalies mastu skelbti šiuo metu tik pasienyje galiojančią nepaprastąją padėtį nėra.


„Kamuolys politikų pusėj, aš sakyčiau, jeigu mano patarimo kas klaustų, aš nematau kažko ypatingo šiandien dienai“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė kariuomenės vadas.


Jis pabrėžė, kad Rusijoje paskelbta dalinė mobilizacija nebuvo netikėta.


„Paprasčiausiai, matosi, kad Rusijos kariuomenė tikrai turi didelių problemų komplektuojant personalą, atstatant jų nuostolius, bendrai užpildant vienetus kare. Reikėjo laukti to žingsnio, kokia ji bebūtų – dalinė ar nedalinė, bet nieko nuostabaus, kad jie tokio žingsnio ėmėsi“, – teigė V. Rupšys.


Vadas mano, kad Rusijos formuojami kariniai daliniai bus siunčiami į tuos fronto taškus, kuriuose šiuo metu yra didžiausias pajėgų trūkumas.


„Tikėtina, kad personalas bus panaudotas iš karto į tuos dalinius, kurie paprasčiausiai turi didžiulį trūkumą dėl nuostolių arba jie paprasčiausiai dar nebuvo sukomplektuoti. Kitas reikalas, kai Gynybos ministras Sergejus Šoigu paskelbė apie 300 tūkst. karių mobilizavimo, tai klausimas yra dėl įrangos, ekipuotės ir ginkluotės. Ar jie turi pakankamai arsenale tos ginkluotės, kad galėtų tokią masę aprūpinti?“ – samprotavo vadas.

REKLAMA


Dėl Kremliaus sprendimų skelbti mobilizaciją, trečiadienį buvo padidintas Lietuvos kariuomenės budrumo lygis. Pasak V. Rupšio, tai leis Lietuvos kariuomenei greitai ir tinkamai reaguoti į kylančius iššūkius.


„Turime būti visą laiką pasirengę, jeigu Rusija sukomplektuotų tuos vienetus ir net jeigu kažkas atsitiktų to, ko nesame numatę, kad mes galėtume reaguoti laiku, o ne imtis tų priemonių, kai bus vėlu“, – aiškino V. Rupšys.


Putino grasinimus ragina vertinti rimtai


Paskelbęs apie dalinę mobilizaciją, V. Putinas pagrasino Vakaras, kad panaudos visas turimas priemones apsaugoti Rusiją ir šalies žmones. „Tai nėra blefas“, – sakė jis.


V. Rupšys ragina tokių Kremliaus pareiškimų neignoruoti ir rimtai įvertinti.


„Žiūrint iš patirties, dažnai jisai blefuoja, bet dažnai jo blefavimas tampa realybe. Kai jis blefavo, kad jisai eina nacių ukrainiečių vaduoti, tai čia blefas. Bet kai jis atėjo ir okupavo teritorijas, tai ne blefas. Visą laiką reikia vertinti jo pareiškimus rimtai“, – pabrėžė kariuomenės vadas.


Vadas neatmeta galimybės, kad Kremlius gali panaudoti ir masinio naikinimo ginklą.


„Rusijos doktrinos tai leidžia atitinkamomis sąlygomis. Bet Rusija yra tokia unikali šalis, kad kartais doktrinose rašo elgesį kitaip“, – kalbėjo jis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)