K. Budrys: karinės grėsmės vertinimas Lietuvai ir NATO nepasikeitė – išlieka žemas

K. Budrys: karinės grėsmės vertinimas Lietuvai ir NATO nepasikeitė – išlieka žemas


Vladimirui Putinui trečiadienį paskelbus apie dalinę Rusijos ginkluotųjų pajėgų mobilizaciją, karinės grėsmės lygis Lietuvoje ir NATO išlieka žemas, teigia prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys.


Vis tik, pažymi jis, saugumo situacija yra įtempta, todėl būtina išlikti budriais.


„Tai (dalinė mobilizacija) reiškia, kad karas tęsis ir regione saugumo situacija bus įtempta dar kurį laiką, tą reikia suprasti. Karas vyksta Europoje, karas vyksta visai šalia mūsų ir mes turime dvi valstybes agresores šalia mūsų sienų, su priešiškomis valstybėmis turime ilgiausią NATO sieną.


Tai mums reiškia, kad visi veiksmai, susiję su ginkluotųjų pajėgų parengties pakeitimu, su mobilizacijos paskelbimu, su pratybomis, viskas, kas vyksta Rusijoje ir Baltarusijoje, tiesiogiai daro įtaką ir mūsų saugumo situacijai“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė K. Budrys.


Vis tik, prezidento patarėjas pabrėžia, kad dėl dalinės mobilizacijos karinės grėsmės vertinimas Lietuvai ir NATO nepasikeitė – jis išliko žemas.

REKLAMA


„Nereiškia, kad viskas iš karto sukelia mums lemputes ir uždega kitas šviesas karinių grėsmių prasme. Ne, tai reiškia, kad mes turime būti budrūs, stebėti kas vyksta ir atitinkamai reaguoti. (...) Bet ką ir vakar sakė šalies prezidentas, karinės grėsmės vertinimas Lietuvai ir NATO išlieka nepasikeitęs. Grėsmės lygis yra žemas“, – teigė jis.


V. Putinas pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo laikų paskelbė dalinę mobilizaciją, perspėdamas Vakarus, kad jei jie ir toliau tęs, pasak jo, „branduolinį šantažą“, Maskva atsakys visu savo didžiuliu arsenalu. V. Putinas savo kalboje pakartojo, kad jo tikslas yra „išlaisvinti“ rytų Ukrainos Donbaso pramoninį centrą ir kad dauguma regiono žmonių nenori grįžti į, jo žodžiais tariant, „Ukrainos jungą“.


Reaguodamas į paskelbtą dalinę mobilizaciją, šalies vadovas artėjantį pirmadienį šaukia Valstybės gynimo tarybą (VGT).


„Be jokios abejonės, vis tiek bet kokius sprendimus reikia vertinti rimtai, todėl pirmadienį aš šaukiu Valstybės gynimo tarybos posėdį, kuriame kartu su specialistais ir kitais vadovais pasitarsime, kaip vertiname dabartinę situaciją ir ką šioje situacijoje turėtume daryti“, – Prezidentūros išplatintame vaizdo įraše kalbėjo prezidentas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)