Vyriausybė pritarė, kad PVM lengvata centriniam šildymui būtų pratęsta dar dvejiems metams

Vyriausybė pritarė, kad PVM lengvata centriniam šildymui būtų pratęsta dar dvejiems metams


Vyriausybė teiks Seimui siūlymą dar dvejiems šildymo sezonams pratęsti 0 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą centralizuotam šildymui, galiojusią šiemet. Tą Ministrų Kabinetas nusprendė posėdyje trečiadienį.


„Dauguma sprendimų susijusių su energijos kainų šoko suvaldymu ateis su 2023 metų biudžetu (...) tačiau yra sprendimų, kurie negali laukti kitų metų ir tai susiję su šildymo sezono artėjimu“, – posėdyje sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.


Pasak šių Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisų rengėjų, toliau augant energetinių žaliavų kainoms pasaulio rinkose, norima iš dalies gyventojams sumažinti finansinę naštą už šildymą ir karštą vandenį 2022–2023 metų ir 2023–2024 metų šildymo sezonais.


„Matome, kad energijos kainos išlieka aukštos, taip pat brango tos kuro rūšys, kurios naudojamos centralizuotai tiekiamam šildymui (net tik dujos, bet ir biokuras). Taip pat tikėtina, kad šildymo kainos išliks aukštos, o kai kur gal net šiek tiek kils“, – kalbėjo ministrė.


„Manome, kad PVM lengvata rinkoje, kur kainos reguliuojamos, pasiekia vartotoją pilna apimtimi, todėl yra taikli“, – argumentavo ji.

REKLAMA


Lengvatą ketinama padengti biudžeto lėšomis – Finansų ministerijos skaičiavimais, ateinantį šildymo sezoną dėl to biudžetas netektų apie 54 mln. eurų, o dar kitą – apie 57 mln. eurų, jei energijos kainos jo metu išliks tokios pat kaip 2023 m. pirmąjį pusmetį.


Analogiška PVM lengvata atgaline data buvo pritaikyta nuo 2022 m. sausio 1 d. iki balandžio 30 d., po to, kai kovo viduryje ypatingos skubos tvarka Seime priimtas atitinkamos Vyriausybės inicijuotos įstatymo pataisos. Įprastas PVM tarifas siekia 9 proc.


Seimo prašoma pataisas svarstyti skubos tvarka, kad jos galėtų įsigalioti jau nuo šių metų šildymo sezono pradžios.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>