L. Kasčiūnas apie ES derybas su Minsku: A. Lukašenka viską taip ir apskaičiavo

L. Kasčiūnas apie ES derybas su Minsku: A. Lukašenka viską taip ir apskaičiavo


Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad Vokietijos šią savaitę inicijuotas dialogas su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka yra požymis, kad Europos Sąjunga pripažįsta režimo teisėtumą ir Minsko planas susitarti su Bendrija veikia.


Jo teigimu, jei būtų pasiektas ES ir Minsko susitarimas bei migrantams būtų sudaryta galimybė patekti į Vokietiją ir kitas Vakarų Europos šalis, krizės neišspręstų, o tik dar labiau pakurstytų migrantus į Europą keliauti per Baltarusiją. Parlamentaras viliasi, kad ES lyderiams „užteks sveiko proto“ neįsileisti migrantų į Bendrijos teritoriją.


„Jeigu taip bus, tai po mėnesio reikės skraidintis naujus. Mes gi suprantam, kaip atsitinka: atsidaro naujas kelias, visi supranta – judam į priekį, prie sienos ir skrendam toliau, nes paims“, – Seime žurnalistams sakė L. Kasčiūnas.


Jis įsitikinęs – sukėlus humanitarinę krizę priversti ES lyderius sėstis prie bendro derybų stalo ir buvo A. Lukašenkos planas. NSGK pirmininkas dar kartą patvirtino, kad ES privalo laikytis griežtos pozicijos ir siekti grąžinti migrantus į jų kilmės šalis. Nusileisti Minsko reikalavimams, anot L. Kasčiūno, prilygtų pralaimėjimui.

REKLAMA


„Skaičiuota ir buvo – sukaupsim, sukursim humanitarinę situaciją, kažkas iš Vakarų atvažiuos ir sakys: „ne, reikia juos parsivežti namo. Tai namo reikia vežti į Iraką, ne į Berlyną, ne į Miuncheną. (...) Minskas–Erbilis. Jeigu to nedarai, gauni šeštą, septintą humanitarinį paketą. Taip reikia kalbėti, o ne nuolaidžiauti. Dėl tų krašto apsaugos ministras teisus – jokių nuolaidžiavimų autoritariniam lyderiui“, – pabrėžė L. Kasčiūnas.


Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir A. Lukašenka pirmadienį kalbėjosi telefonu. Po pokalbio Vokietijos vyriausybė pareiškė, kad buvo aptarta sudėtinga situacija regione ir humanitarinės pagalbos galimybė. Esą sutarta tęsti kontaktą šiomis temomis. Trečiadienį lyderiai kalbėjosi dar kartą.


Savo ruožtu Baltarusijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad abiejų šalių vadovai telefonu trečiadienį susitarė, kad migrantų krizė Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje turėtų būti aptarta Minsko ir Briuselio. Baltarusijos lyderis ir A. Merkel „sutarė, kad visa problema bus iškelta iki Baltarusijos ir Europos Sąjungos lygio“, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA, cituodama A. Lukašenkos spaudos tarnybą, ir pridūrė, kad „abiejų šalių pareigūnai nedelsiant pradės derybas.“


Tai buvo pirmas A. Lukašenkos kontaktas su Vakarų šalies vyriausybe po to, kai jis pasiskelbė laimėjęs 2020 metų rugpjūtį vykusius rinkimus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>