Vilniuje – trimitininko ir akordeonisto šou

Vilniuje – trimitininko ir akordeonisto šou


Lapkričio 21 dieną 19 valandą šv. Kotrynos bažnyčioje laukia ypatingas renginys – XX Tarptautinio akordeono festivalio koncertas „Face to face“. Scenoje susitiks vienas universaliausių ir įdomiausių džiazo trimitininkų Fabrizio Bosso ir džiazinio akordeono elito atstovas Luciano Biondini, sukursiantys nepakartojamą pietietišką atmosferą, kupiną aistringų greitakalbių, paslėptų lyriškų melodijų ir savotiško narcisizmo. Tai bus dviejų nerealių muzikantų pokalbis – betarpiškas ir išraiškingas, vyksiantis džiazo kalba, laisvai improvizuojant ir kartkartėmis nuklystant į Viduržemio regiono muzikinį dialektą.


Ilgai brandinta „Face to Face“ idėja virto itin sėkmingu projektu, keliaujančiu po festivalių ir net klubų scenas. Pirmieji daigai prasikalė dar 2010-aisiais, bendro koncerto Izraelyje metu. Tuomet muzikantai drauge atliko keletą kūrinių iš Bosso repertuaro, keletą pasiskolino iš Biondini, grojo džiazo standartus, improvizuotus kūrinius. Šitoks dalinimasis įvairiausiais kūriniais nuo bibopo iki Viduržemio muzikinių tradicijų natūraliai atvedė prie laisvų improvizacijų ir bendros dueto vizijos.

REKLAMA


Programoje skambės „Prendere o lasciare“ – improvizuotas Biondini kūrinys. Tai itin greitas takelis, puikiai atskleidžiantis dviejų muzikantų susigrojimą. Ten pat – gracingas „The shadow of your smile“, vienas iš Bosso repertuaro kūrinių. „Il gattopardo“, „Africa“, „Rumba for Kampei“, baladė „Bringi“ bei „Choroso“, parodanti Biondini, kaip kompozitoriaus, talentus. Klausytojui gali tekti išspręsti ne vieną muzikinį rebusą, mat atlikėjai mėgsta grojamo džiazo standarto temą atskleisti tik kūrinio pabaigoje...


Vilniuje – trimitininko ir akordeonisto šou


Po kelerių metų pertraukos į Tarptautinio akordeono festivalio sceną grįžtantis Luciano Biondini pavergia nevaržoma aistra muzikai ir giliu moderniojo džiazo išmanymu. Jo akordeonas puikiai skamba įvairiuose muzikiniuose kontekstuose, o pats muzikantas pasižymi neklystančia menine intuicija bei gebėjimu sukurti maksimalų ryšį su savo partneriais. Pelnė daugybę tarptautinių apdovanojimų, tarp kurių – Trophée Mondial de l'Accordéon bei International Award of Castelfidardo. Nors Biondini išpažįsta didžiulę meilę klasikinei muzikai, savo laiku pajuto, kad jam labiau pakeliui – improvizacija. Tam prireikė net penkerių metų pertraukos muzikinėje karjeroje. Tačiau dabar atlikėjas nebejungia stabdžių ir nepaliaujamai bendradarbiauja su garsiomis muzikos pasaulio asmenybėmis: Rabih Abou-Khalil, Rita Marcotulli, Javier Girotto, Fabrizio Bosso, Rosario Giuliani, Gabriele Mirabassi, Michel Godard, Ernst Reijseger, Battista Lena, George Gruntz, Andreas Scharer, Greg Cohen, Renaud Garcia Fons ir kitais.


Trimito sensacija vadinamas Fabrizio Bosso baigė G. Verdi konservatoriją Turine būdamas vos penkiolikos, o 1999 metais laimėjo “Top Jazz” įsteigtą jaunojo talento apdovanojimą, 2000 išleido pirmąjį įrašą „Fast Light“. Nuo savo karjeros pradžios Fabrizio bendradarbiavo su Gianni Basso, Enrico Prieranunzi, Rosario Giuliani, Chalie Haden, Carla Bley ir daugeliu kitų. 2002 metais pasirodęs jo kvinteto HIGH FIVE įrašas „Jazz for more“ atvedė prie prestižinės įrašų studijos „Blue Note“ durų. Vėliau sekė šlovingasis albumas „Handful of souls“ su Mario Biondi. 2007-aisiais Fabrizio kartu su „Blue Note“ įrašų studija išleido „You‘ve Changed“, kurį įrašė drauge su savo kvartetu, styginiais ir svečiais – S. Di Battista, B. Ferra, D. Reeves bei S. Cammariere. Pastarajam jis dėkingas už patekimą į pop pasaulį ir savo debiutą Sanremo festivalyje. Su „Blue Note“ Bosso bendradarbiavo ir vėliau, išleisdamas albumą kartu su J. Girotto. Kiti įsimintini albumai - „Vamos“ ir „Stunt“. 2010 metais atlikėjas išleido „Spiritual“ ir laimėjo geriausio trimitininko titulą. 2011 m. pasirodė albumas „Enchantment“, o po metų – „Face to face“. Pastaraisiais metais Bosso daugiausia dirba su savo kvartetu, yra išleidęs vaizdo įrašų rinkinį „State of the art“, kuriame sudėtos įsimintiniausios muzikinių turų akimirkos.

REKLAMA


Itališkas džiazas su pikantiškais prieskoniais – Fabrizio Bosso ir Luciano Biondini koncerte „Face to Face“ lapkričio 21 dieną 19 valandą šv. Kotrynos bažnyčioje.


Bilietus platina www.bilietai.lt


Daugiau informacijos – www.akordeonofestivalis.lt


Festivalio renginiai įvairiose sostinės koncertinėse erdvėse vyks lapkričio 10-24 d.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>