Kinijoje pagamintų 5G telefonų saugumo tyrimas: renka kur kas daugiau informacijos apie vartotoją

Kinijoje pagamintų 5G telefonų saugumo tyrimas: renka kur kas daugiau informacijos apie vartotoją


Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie Krašto apsaugos ministerijos (KAM) atliko Kinijoje pagamintų 5G ryšio mobiliųjų įrenginių tyrimą ir nustatė, kad šie įrenginiai renka kur kas daugiau informacijos apie vartotoją, nei kitų šalių gamintojų telefonai.


„Šie įrenginiai renka daug daugiau informacijos, perteklinės informacijos apie vartotoją, jo elgesį, lyginant su JAV ar Pietų Korėjoje pagamintais įrenginiais“, – antradienį tyrimo pristatymui skirtoje spaudos konferencijoje kalbėjo M. Abukevičius.


Kibernetinio saugumo centras nustatė, kad šiuose Kinijoje pagamintuose įrenginiuose yra numatyta funkcija, leidžianti filtruoti ir pašalinti tam tikrus pasirinktus raktinius žodžiu, taip sudarant galimybes cenzūruoti tam tikrą turinį.


„Taip pat ataskaitoje atskleista, kad šie renginiai ar konkrečiai viena kompanija yra instaliavusi ir nuolat atnaujina raktinių žodžių sąrašą, kuris, jeigu būtų aktyvuotas, iš tikrųjų tai būtų cenzūros įrankis“, – sakė jis.


Ministras taip akcentavo, kad naudojantis šiais telefonais, vartotojas nukreipiamas atsisiųsti nesaugias programas.

REKLAMA


„Trečias didelis atradimas, kalbant konkrečiai apie „Huawei“ telefonus, tai yra automatinė galimybė vartotoją, kuris ieško aplikacijos, nukreipti į nesaugias elektronines parduotuves, parsisiųsti aplikacijas, kurios yra užkrėstos“, – aiškino M. Abukevičius.


KAM teigimu, atlikus šį tyrimą nustatyta, kad tokius kiniškus telefonus yra įsigiję maždaug 200 Lietuvos valstybinių įstaigų. Per pusantrų metų jose nupirkta 4,5 tūkst. tokių įrenginių.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)