15 neveganiškų ingredientų, kurių sudėtyje galima nepastebėti

15 neveganiškų ingredientų, kurių sudėtyje galima nepastebėti


Kiauliena, žuvų taukai, kiaušinių baltymai, pieno milteliai, bičių pikis – pamačius šiuos terminus sudėtyje nekyla jokių klausimų. Tačiau ar nesudvejojame, kas gi išties yra tos išrūgos, L-cisteinas arba „natūralus skonis“? Iš ko tiksliai pagamintas „bone china“ puodelis ir angoros megztinis?


Žemiau pateikiame 15 punktų sąrašą, kuriame už mažiau žinomų žodžių ir E raidžių slepiasi ingredientai, aktualūs gyvenantiems vegetarišką ar veganišką gyvenimo būdą, kai kurių religijų atstovams, turintiems alergijų ar tiesiog smalsaujantiems, kas slypi pažįstamų produktų sudėtyse.


MĖSA, KAILIS, PLUNKSNOS


1. Želatina (gelatin) / E441 (anksčiau E485)


Į ką atkreipti dėmesį: išgaunama iš gyvūnų (bet kokių) kaulų ar odos.


Kur randama: guminukuose, želė, zefyruose, saldainiuose, jogurtuose, ryjamų tablečių apvalkaluose, klijuose.


2. Karminas, košenilis, kochinelas (carmine, crimson lake, cochineal, natural red 4, CI 75470) / E120


Į ką atkreipti dėmesį: išgaunama iš to paties pavadinimo vabalų.


Kur randama: raudonos spalvos sultyse (kaip pridėtinis dažiklis), gaiviuosiuose gėrimuose, traškučiuose, lūpų dažuose, akių šešėliuose.


3. Pūkai (down), plunksnos (feathers)


Į ką atkreipti dėmesį: gaunami iš paukščių nehumaniškais būdais.


Kur randama: pagalvių užpilduose, striukėse.


4. L-cisteinas (L-cysteine) / E920


Į ką atkreipti dėmesį: gali būti gyvūninės kilmės.


Kur randama: duonoje, kepiniuose, šampūnuose.


5. Kaulinis porcelianas (bone china)


Į ką atkreipti dėmesį: gaminamas iš gyvūnų kaulų pelenų.


Kur randama: induose.


6. Angoros vilna (angora wool)


Į ką atkreipti dėmesį: tai triušių vilnos rūšis.


Kur randama: drabužiuose.


7. Kašmyras (cashmere wool)


Į ką atkreipti dėmesį: tai ožkų vilnos rūšis.


Kur randama: drabužiuose.


8. Šilkas (silk)


Į ką atkreipti dėmesį: šilką gamina vabzdžiai; pasak PETA duomenų, tam, kad žmonės gautų 1 kilogramą šilko, žūva 6 600 šilkaverpių. Egzistuoja taip vadinamas „taikus šilkas“ (peace silk/ahimsa silk/tussah silk), neva gaunamas iš laukinėje gamtoje paliekamų kokonų, tačiau šito patikrinti neįmanoma.

REKLAMA


Kur randama: drabužiuose, muiluose.


9. „Natūralus skonis“ (natural flavour)


Į ką atkreipti dėmesį: po šiuo įdomiu pavadinimu tikrąja to žodžio prasme gali slėptis bet kas. Vienintelis būdas išsiaiškinti tiksliai – parašyti gamintojams.


Kur randama: maiste, kosmetikoje.


10. Pintys (sea sponge)


Į ką atkreipti dėmesį: pintys yra nervų sistemos neturintys gyvūnai, iš kurių daromos natūralios kempinės. Ar tai etiška, kiekvienas gali nuspręsti pats.


Kur naudojama: gaminant kempines.


11. Lanolinas (lanolin) / E913


Į ką atkreipti dėmesį: gaunamas iš avių vilnos.


Kur randama: kosmetikoje, kramtomoje gumoje.


PIENAS


12. Išrūgos (whey)


Į ką atkreipti dėmesį: tai yra pieno produktas.


Kur randama: sausainiuose, kepiniuose, papilduose sportininkams.


13. Kazeinas (casein)


Į ką atkreipti dėmesį: pieno produktas.


Kur randama: prezervatyvuose, klijuose, kremuose.


MEDUS


14. Bičių medus (Beeswax) / E901


Į ką atkreipti dėmesį: tai neveganiškas produktas, dar žymimas E901.


Kur randama: pyraguose, saldainiuose, lūpų balzamuose, šampūnuose, kremuose.


ŽUVIS


15. Žuvų klijai (isinglass)


Į ką atkreipti dėmesį: gaunama iš žuvų.


Kur naudojama: alkoholinių gėrimų, ypač alaus ir vyno, gamyboje.


Tai tik maža dalis gyvūninės kilmės ingredientų, besislepiančių po E raidėmis ar cheminiais terminais. Kiekvienos neaiškios sudėties išsiaiškinimas gali prisidėti tiek prie kilnaus gyvūnų gerovės tikslo, tiek prie naudos sveikatai.