Mokslininkai ieško naujų pagalbos metodų vienišiems: galima išeitis – šunų terapija

Mokslininkai ieško naujų pagalbos metodų vienišiems: galima išeitis – šunų terapija


Jungtinėse Valstijose startavo mokslinis tyrimas, kurio tikslas – išanalizuoti, kaip gyvūnų terapija gali padėti sumažinti vienišumo jausmą ir, tikėtina, atrasti naujų pagalbos metodų ligoninėse gydomiems vyresnio amžiaus pacientams.


Studiją, kuri gali padėti įveikti pandemijos ir socialinės distancijos nulemtas neigiamas pasekmes vyresnio amžiaus visuomenės nariams, inicijavo Virdžinijos Sandraugos universiteto (Virginia Commonwealth University, JAV) Medicinos mokyklos Žmonių ir gyvūnų sąveikos centras.


„Tikimės, kad ši studija leis moksliniais argumentais pagrįsti poveikį, kurį šunų terapija turi vienišiems pacientams. Iki šiol šioje srityje dominavo atsitiktiniai pavyzdžiai, jiems stigo mokslinio apibendrinimo, tad mes keliame kartelę ir norime atlikti išsamesnį tyrimą“, – teigė VCU žmonių ir gyvūnų sąveikos ekspertė Nancy Gee.


Žmonių ir gyvūnų sąveikos centro atliekamo tyrimo metu bus vykdomas „Dogs on Call“ eksperimentas: jo metu vieni pacientai, kenčiantys nuo vienatvės ir kitų psichinės sveikatos sutrikimų, dalyvaus terapijos užsiėmimuose su šunimis, o kitiems bus taikomas standartinis gydymas. Palyginus dviejų pacientų grupių pažangą, bus pateiktos išvados, kokios įtakos visos terapijos veiksmingumui turi keturkojo dalyvavimas joje.

REKLAMA


Tyrimo metu bus stebimas ir žmogaus poveikis gyvūnui. Terapijoje dalyvausiantys šunys dėvės „Whistle FIT™“ sveikatos ir fizinės veiklos seklį, kuris leis išanalizuoti šunų elgesio pokyčius, jiems bendraujant su žmonėmis. Bus stebimas gyvūnų streso lygis, mitybos elgsena ir kiti svarbūs rodikliai, padėsiantys nustatyti, kaip būtų galima pagerinti šunų sveikatą bei gerovę.


Tikimasi, kad tyrimo išvadas bus galima pritaikyti sveikatos priežiūros profesionalų veikloje, į tam tikras gydymo programas įtraukiant moksliškai pagrįstus šunų terapijos metodus.


Jau anksčiau buvo atlikta nemažai studijų, kurių metu analizuota keturkojų augintinių įtaka vaikams, universitetų studentams, karo veteranams ir kitiems žmonėms, siekiantiems įveikti nerimą ir stresą. Mokslininkai sutaria, kad gyvūnų augintinių draugija turi teigiamų pasekmių ir fizinei, ir protinei žmogaus būklei.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)