Pasaulyje pripažinti Tomas Kildišius ir Gustas Raudonius „Organum“ salėje pristatys kaleidoskopišką dainos meno programą

Pasaulyje pripažinti Tomas Kildišius ir Gustas Raudonius „Organum“ salėje pristatys kaleidoskopišką dainos meno programą


Sausio 20 d. (šeštadienį) „Organum“ salėje įvyks vienintelis dviejų pasaulyje pripažintų Lietuvos atlikėjų – baritono Tomo Kildišiaus ir pianisto Gusto Raudoniaus meninės dainos rečitalis, kurio metu publikai bus pristatyta programa „Tarp pasaulių“. Programa jungs kontrastingas dainos meno išraiškas bei kvies iš arčiau pažinti skirtingų šalių kompozitorių meninės dainos pajautą.


Ieva Kananavičiūtė

Muzikų duetui, susibūrusiam 2022-aisiais metais, prireikė vos metų tapti Grand Prix laimėtojais Tarptautiniame Nadios ir Lili Boulanger konkurse Paryžiuje 2023 m. Ši sėkmė tapo nuoseklaus domėjimosi ir gilaus įdirbio dainos meno žanre rezultatu. Dueto repertuaro pagrindą sudaro vokiškųjų kraštų dainos (Lied) ir prancūzų mélodie, tačiau jie taip pat domisi anglų, graikų ir lietuvių kompozitorių kūryba. Abu studijavę Lietuvoje bei Diuseldorfo Roberto Šumano aukštojoje mokykloje Vokietijoje, atlikėjai nenustoja plėsti kūrybinių horizontų ir savo veikla turtina tarptautinio pripažinimo sulaukusias koncertų sales Vokietijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje, Liuksemburge, bendradarbiauja su žymiais scenos partneriais. Jų kūrybinė veikla yra įvertinta ir spaudoje – T. Kildišius giriamas už interpretacinę išraišką (pizzicato.lu) ir nepriekaištingą tarimą (NGZ Neuss), o G. Raudoniaus grojimą Prancūzijos dienraštis „La Croix“ apibūdino kaip „nuostabų ir spalvingą“.

REKLAMA


Artėjant koncertui pateikiau muzikams tris klausimus – apie dainos meną, koncerto koncepciją ir Lietuvą įsibėgėjančios tarptautinės karjeros sūkuryje.


Jūsų abiejų kūrybiniame akiratyje – dainos menas, vokiškasis Lied, prancūzų mélodie ir kiti. Kas juose jus sudomino ir ko siekiate muzikavimu kartu?

Tomas: Šiame žanre mane labiausiai domina poezija. Išmokęs vokiečių ir pramokęs prancūzų kalbos nustebau, kokie poezijos lobynai slepiasi visose tose dainose, ir kiekviena daina tapo mažu pasauliu, maža istorija, kurią aš noriu papasakoti. Žinoma, tos poezijos sintezė su muzika irgi nėra antraplanė.


Gustas: Man patinka literatūra, dėl to susidomėjau dainos menu. Žodis man padiktuoja muzikinio teksto interpretaciją, ir man patinka nuolatinis bandymas suderinti šiuos du pasaulius – literatūros ir muzikos. Nuolatinės paieškos neleidžia man nuobodžiauti: muzika niekada nepasiduoda vien tik racionaliai prieigai, reikia pasitikėti ir savo intuicija. Kiekvienos dienos išgyvenimai nuspalvina ir dainas, ties kuriomis dirbu. Dėl to atrodo, kad galutinis rezultatas yra nepasiekiamas; pojūtis, jog išmokau kurią nors dainą iki galo, man nepažįstamas. Tačiau tai suvokdamas, susidraugauju su šia nestabilumo būsena. Taip pat, mano manymu, savo didžiulio talento dėka kompozitoriai įamžina poeziją, dalis kurios greičiausiai nugrimztų į užmarštį.

REKLAMA


Muzikavimu kartu siekiame pasidalinti savo įkvėpimu ir tomis nuostabiomis istorijomis.


Ką jums reiškia artėjančio koncerto pavadinimas „Tarp pasaulių“? Koks šio koncerto sumanymas?

Tomas: Lietuvoje nebegyvenu jau arti septynerių metų. Man šis koncertas – tai galimybė artimiau susipažinti su Vilniaus publika, kai kam prisistatyti, kai ką susitikti po ilgo nesimatymo, ir, tikėkimės, sudominti klausytojus kitiems kartams. O jų bus!


Koncerto pavadinimas „Tarp pasaulių“ gimė iš jo programos – ten nėra tradicinio vientisumo, pavyzdžiui, tik poros kompozitorių ar tik tam tikros šalies muzikos. Aš ją vadinu kaleidoskopine programa, nes ji įvairi, ir tu nežinai, kokio derinio sulauksi už kito kampo. Bet ši programa leidžia palyginti visiškai skirtingus dainų pasaulius, pavyzdžiui, Vytautą Klovą su graikų kompozitoriumi Jani Christou, ar anglų Ralph Vaughan Williams, ar prancūzų Francis Poulenc. Tie kontrastai – prasmingi, ir tikimės, kad publika leisis vedama į šią kelionę.


Judviejų karjera tampa vis labiau tarptautiška. Kokią vietą joje užima Lietuva dabar, po 5, 20 metų?

Tomas: Dabar labai džiaugiuosi galėdamas grįžti ir dalintis savo meile dainos menui. Dėl ateities: norų, svajonių ir planų yra daug, tad tikiuosi, kad galėsiu vis grįžti ir visa tai po truputį įgyvendinti.


Gustas: Nepaisant to, kad gyvenu užsienyje, galimybių koncertuoti Lietuvoje vis daugėja, ir dėl to džiugu. Smagu, kad yra kas mane kviečia koncertuoti - tai reiškia, kad jiems tai yra svarbu. Tikiuosi, kad susidomėjimas dainos menu Lietuvoje tik augs.


Partnerių turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)