Konferencija „LIETUVA VISIEMS“: visuomenė, ekspertai ir politikai Seime tarsis dėl spartesnio įtraukios aplinkos kūrimo

Konferencija „LIETUVA VISIEMS“: visuomenė, ekspertai ir politikai Seime tarsis dėl spartesnio įtraukios aplinkos kūrimo


2023 m. gruodžio 4 d., pirmadienį, LR Seime vyks konferencija „LIETUVA VISIEMS 2023“, kurios metu bus analizuojamos pastarųjų dešimtmečių humanizuotos aplinkos Lietuvoje formavimo patirtys ir perspektyvos. Konferencijoje kalbės pranešėjai iš JAV, Danijos, Vokietijos ir Lietuvos.


Partnerių turinys


Daugiau prieinamumo visiems: kuriomis kryptimis eisime?

Prieš tris dešimtmečius buvo priimtas pirmasis aplinkos prieinamumą žmonėms su negalia reguliuojantis teisės aktas. Teisinis reguliavimas kito ir tobulėjo, Lietuvoje pasiekta daug, tačiau ieškoma dar aukštesnės kokybės, didesnio prieinamumo planuojant, įrengiant ir naudojant miestų erdves, statant pastatus, gaminant prekes ir teikiant paslaugas.


„Per šiuos dešimtmečius reglamentavimas išaugo nuo paprasto ergonomikos sąvado iki sudėtingo nacionaliniu lygmeniu pritaikytų tarptautinių ISO standartų rinkinio. Tai teigiamai paveikė Lietuvos miestų aplinką. Šis procesas skatina tobulėti ir mūsų architektus, miestų planuotojus, rangovus bei užsakovus“, – teigia Gintaras Stauskis, Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Architektūros fakulteto profesorius, konferencijos mokslo komiteto pirmininkas.

REKLAMA


Renginio pranešimai skirti įtraukios aplinkos, socialiai atsakingo miesto ir įgalinančių statinių temoms. Diskusijų metu bus įvertinti įtraukios aplinkos kūrimo iššūkiai bei aptartos perspektyvos. Atsižvelgiant į šiuolaikinės visuomenės poreikius ir galiojančius teisės aktus, bus svarstoma, kokių reikia sprendimų, kad šis tobulėjimo procesas vyktų sparčiau.


Ateities miesto modelis

„Automobilių pramonė, bepiločių orlaivių pramonė ir „išmaniojo miesto“ pramonė – visi turi didelių lūkesčių dėl naujų technologijų, kurios išgelbės mūsų miestus. Tačiau gal jau sukūrėme įdomių ateities miesto modelių?“ – konferencijoje kels klausimus architektas, profesorius ir urbanistinio projektavimo konsultantas iš Danijos Jan Gehl. Profesoriaus knygos yra išverstos į daugiau nei 40 kalbų. Šiais metais leidykla LAPAS išleido Jan Gehl knygą „Miestai žmonėms“ lietuvių kalba.


Konferencijoje pranešimus taip pat skaitys: Europos Komisijos Užimtumo, socialinių reikalų ir įtraukties generalinio direktorato ekspertė Inmaculada Placencia Porrero, pedagoginės architektūros ir dalyvaujamojo projektavimo ekspertė architektė Barbara Pampe iš Vokietijos Montag Stiftung Jugend und Gesellschaft fondo, psichologas architektas, Nevados universiteto Las Vegase profesorius Dak Kopec, LR Seimo, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, Lietuvos paraplegikų asociacijos, AB Lietuvos geležinkelių, švietimo, mokslo ir kitų įstaigų bei organizacijų atstovai. Konferencijos pabaigoje bus priimta rezoliucija, tapsianti gairėmis tolimesniam laikotarpiui siekiant didinti aplinkos prieinamumą ir siekti aukštesnės kokybės visiems.

REKLAMA


Konferenciją organizuoja VILNIUS TECH Architektūros fakultetas kartu su Lietuvos Respublikos Seimu ir Aplinkos ministerija, konferenciją dalinai finansuoja Lietuvos mokslo taryba. Rėmėjai: UAB „Paradis“, MB „Ekodarna“, UAB „Teida“.


Dalyvavimas konferencijoje nemokamas, tačiau reikalinga registracija. Konferencija vyks lietuvių, anglų ir gestų kalbomis. Renginys bus fotografuojamas ir filmuojamas.


Daugiau informacijos apie konferenciją: www.vilniustech.lt/av2023







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)