Naujausias G. Gelgoto ir K. Sabaliauskaitės kūrinys „Vilniaus sarabanda“ vėl sugrįžta į sceną – du pasirodymai sausį vyks kultūros bare „Kablys“

G. Jauniškio nuotr.


Kompozitoriaus Gedimino Gelgoto ir rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės simfoninis kūrinys „Vilniaus sarabanda“ klausytojų ausis Nacionalinėje filharmonijoje džiugino jau du kartus. Pasirodymai sulaukė anšlago ir neeilinio publikos entuziazmo, o bilietai į renginius ištirpo akimirksniu. Tad 2024 metų pradžioje nuspręsta surengti netgi du „Vilniaus sarabandos“ koncertus, kuriuos atliks orkestras, Vilniaus miesto ansamblis NIKO bei choras „Jauna muzika". Specialus renginys sausio 25 dieną vyks netikėtoje erdvėje – kultūros bare „Kablys“. Ši data pasirinkta neatsitiktinai, nes būtent sausio 25-ąją kasmet yra minimas Vilniaus miesto gimtadienis.


Partnerių turinys.


„Kompozicija „Vilniaus sarabanda“ buvo sukurta ir pirmus kartus atlikta sostinės 700 metų jubiliejaus proga. Tebūnie vyksiantis koncertas – 701-oji gimtadienio šventė. Kviečiame ją paminėti moderniai ir ryškiai, klasikinio žanro pasirodymams neįprastoje vietoje: išgyventi virsmą su muzika, šviesomis bei unikaliais potyriais. Kūrėjai praleido daugybę valandų, stengdamiesi perteikti intuityvųjį Vilniaus paveikslą. Tai miestas, brendęs šimtus metų, palytėtas įvairių kultūrinių bei istorinių įtakų. Siekiame, kad visi norintys šį kūrinį išgirsti – turėtų tokią galimybę, tad džiaugiamės galėdami jį ir vėl pristatyti plačiajai publikai," – dalijasi koncertų organizatoriaus „Bymodern“ atstovai.

REKLAMA


Abu „Vilniaus sarabandos“ autoriai – vilniečiai, apdovanoti Šv. Kristoforo statulėlėmis. Kūrėjai šioje kompozicijoje siekė perteikti Lietuvos sostinės tarptautiškumą, istorinę skirtingų tautybių bei temperamentų įtaką miesto gyvavime. Pasak menotyros mokslų daktarės bei rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės, nors proga išties iškilminga, nesinorėjo pompastikos, kas yra gan įprasta tokiems kūriniams.


„Iškart sutarėme, kad tai nebus nei odė, nei himnas, nei tiesiog tradicinis eilėraštis miestui, pagal kurį būtų kuriama muzika. Mums norėjosi simfoniško, o kartu ir labai asmeniško kūrinio. Nutariau būtinai rašyti lietuvių kalba – viena seniausių ir archaiškiausių pasaulyje. Kai ji vartojama savo kilniuoju registru, iš tiesų gali patikėti legenda, kad lietuviai yra kilę iš senovės romėnų. O tuo pat metu siekiau parinkti žodžius taip, kad kiekvienas europietis šiek tiek suprastų, apie ką yra kūrinys. Kad lietuviški žodžiai skambėtų kaip magiški, muzikos neužgožiantys burtažodžiai," – teigia K. Sabaliauskaitė.

REKLAMA


Sostinei dedikuotą kūrinį įkvėpė ir sudėtinga Vilniaus istorija. Pasak kompozitoriaus G. Gelgoto, stipriausia šio miesto savybė – gebėjimas po karų, marų ir gaisrų prisikelti bei pakilti iš pelenų nauja jėga.


„Prisikėlimo mintį įvilkau į muzikos formą – kai kulminacija pasikartoja dar ir dar kartą, vis progresyviau, vis ritmiškiau, vis skambiau, vis šiuolaikiškiau. Ir pabaigoje, regis, man pavyko išgauti tą progresyvaus Vilniaus garsą. Prisikėlimas su triguba jėga nėra jaukus, atvirkščiai – jame daug įtampos, juk net savotiškai baisu žvelgti į žmogų, kuris didingai sugeba pakilti iš pelenų, galbūt kažką sau už nugaros kategoriškai nubraukdamas,” – teigia Gediminas Gelgotas.


Išskirtinė ir klasikos žanrui kiek neįprasta koncerto vieta – tai neatskiriama šių „Vilniaus sarabandos“ atlikimų sumanymo dalis. Jų metu klausytojai galės patirti šiuolaikinės kultūros bei klasikinės kūrybos sintezę, gyvą muzikos alsavimą netikėtoje erdvėje iš labai arti. Tad net tie klausytojai, kurie jau turėjo galimybę gyvai išgirsti meninę kompoziciją, bus maloniai nustebinti šių naujų kūrinio atlikimų. Bilietus į sausio 25 d. vyksiančius koncertus jau galima įsigyti Bilietai.lt prekybos vietose.


Gediminas Gelgotas – jaunosios kartos lietuvių kompozitorius, jo kūryba dažnai apibūdinama kaip į klasikinės muzikos koncertų sales pritraukianti naujus klausytojus bei jaunesnės kartos auditorijas. G. Gelgoto muzika jau dešimtmetį skamba garsiausiose Europos koncertų salėse ir festivaliuose. Menotyros mokslų daktarė, rašytoja Kristina Sabaliauskaitė – šiuo metu Europos šalyse skaitomiausia šiuolaikinės lietuvių prozos autorė (visose šalyse, kur kūriniai buvo išleisti, jie pateko į bestselerių sąrašus, susilaukė literatūrinių įvertinimų ir pakartotinių leidimų). Vilniaus miesto ansamblis NIKO – styginių instrumentų grupė, žinoma dėl savo patrauklių ir originalių pasirodymų, atliekanti progresyviąją klasikinę muziką mintinai, integruojanti į savo pasirodymus aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą bei minimalistinius vizualinius scenos efektus. Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika" – vienas ryškiausių ir pajėgiausių vokalinių kolektyvų Lietuvoje, įkurtas 1989 m. Tai aktyvus muzikinis kolektyvas, kurio misija yra profesionaliai atlikti vertingą choro muzikos lobyną bei reprezentuoti lietuvių kompozitorių kūrybą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)