Meksikietiškos Velykos: o kodėl gi ne?

Meksikietiškos Velykos: o kodėl gi ne?


Velykos – šeimos šventė, kuomet į namus galime įnešti bundančios gamtos gaivos bei taip išsiilgtų šviesių spalvų. Ruošiantis šiai šventei persistengti nereikia, trokštamą jaukumą namuose galima sukurti mažomis detalėmis. O norintys naujovių bei siekiantys ilgai neblėstančių įspūdžių, išskirtines šventes gali sukurti su ekstravagantiškais teminiais scenarijais.


Apie velykinio stalo paruošimą ir dekoravimą pasakoja interjero tekstilės specialistė, Svajūnė Vainauskienė, kuri pataria kaip šias šventes paversti harmoninga ar žaisminga atokvėpio akimirka.


Pasak S.Vainauskienės, galvojant apie būsimą šventinį stalą, pirmiausia reikia įvertinti savo namų stilistiką ir puošybos detales derinti būtent prie jos. „Gražiausi rezultatai gimsta, kai būna išlaikomas vientisumas. Tačiau nerimauti, kad reikės gausybės naujų puošybos elementų – neverta, nes dauguma šiuolaikinių interjerų yra įvairialypiai“, – pasakojo Svajūnė, pridurdama, jog puošyboje svarbu išlaikyti autentiškumą bei šeimos puoselėjamas tradicijas. Stalo puošybai galima naudoti tai, ką jau turime namuose – vietoj vazos galima panaudoti dailų puodelį, margučiams sudėti – žvakidę ar žibintą. Jeigu nėra tinkamos staltiesės – ne bėda, galima panaudoti paklodę arba visai jos netiesti, pakeičiant derančiais padėkliukais ar servetėlėmis.

REKLAMA


Įvardindama šiais metais vyraujančias dekoro tendencijas, S.Vainauskienė išskyrė 4 stilius, kurie neatsiejami nuo daugelio namuose vyraujančių interjerų sprendimų: industrinis, skandinaviškas, modernios klasikos ir provanso.


Industrinis


Industriniame stiliuje stalo puošybai nėra keliamas preciziškumo reikalavimas. Čia vertinamas tikrumas, natūralumas. Pats stilius yra kontrastingas, derinantis, pavyzdžiui, metalą ir medieną. Šios, nors ir skirtingos, medžiagos, derinamos tarpusavyje kuria ne tik erdvės raiškumą, bet ir harmoniją. Apskritai, šis interjero stilius pasižymi minimalizmu, dažniausiai vyrauja klasikinės spalvos – juoda, balta; natūralios, žemiškos spalvos, harmoningai derinamos su sodresne spalvų palete. Dekoruojant velykinį stalą, gėles galima pakeisti „kačiukais“ ar pumpurais nusėtomis šakelėmis, verta rinktis minimaliai dekoruotus indus. Juodos spalvos bijoti nereikia, ji šventiniam stalui suteiks puikaus atspalvio, kuris neatrodys nuobodžiai, priešingai – taps išskirtiniu.

REKLAMA


Provansas


Norint ištaigingesnės velykinio stalo puošybos, galima išbandyti provanso stilių. Jis pasižymi švelniomis, šviesiomis spalvomis – pieno baltumo, švelniai gelsva, alyvine, rožine. Galima naudoti natūralios medžiagos staltiesę, grubesnių paviršių dekoracijas. Provanso stiliui būdingi ir metaliniai paviršiai: ąsotėliai, padėklai, margučiams skirtas dubuo. Šiam stiliui būdingos smulkios detalės – vazos, dekoratyvinės lėkštės, nuotraukų rėmeliai. Populiarūs gamtos motyvai ant indų – smulkūs žiedai, levandos, rožės. Norint, kad stalas atrodytų gyviau ir pavasariškiau, papuoškite jį smulkiažiedėmis gėlėmis.


Modernioji klasika


Renkantis modernios klasikos dekoracijas, laukia didžiausias iššūkis. Tačiau, kaip sakoma, kas pasiekiama sunkiausiai, tas labiausiai apdovanoja. Pati modernioji klasika pasižymi šviesiomis spalvomis bei lengvumo pojūčiu. Tokiuose namuose dažniausiai randama natūralios medienos ar marmuro. Viskas dera tarpusavyje, skirtingi elementai papildo vienas kitą. Nors visos dekoracijos čia reikalauja vientisumo, galima naudoti ir ryškesnius akcentus, kurie tik pabrėžia darnos pojūtį. „Vientisumą lengviausia pasiekti derinant spalvinę gamą arba medžiagiškumą. Tai gali būti prie sienų spalvos derantys indai ar prie namų tekstilės deranti staltiesė, servetėlė. Net ir margutis gali pratęsti interjero stilistiką, jam parenkant tinkamas spalvas ar raštus“, – teigė S.Vainauskienė.



Skandinaviškas stilius


Skandinavišką dizainą galima atpažinti iš šviesių spalvų bei estetikos pojūčio. Erdvės dažniausiai būna šviesios, pagrindinė spalva – balta. Ši spalva vyrauja ne tik apdailoje, bet ir dekoro elementuose. Kaip ir modernioje klasikoje, naudojama natūrali mediena, vertinamos natūralios medžiagos. Didžiausias dėmesys skiriamas patogiam gyvenimui. „Vyrauja natūralumas ir netobulumas, pavyzdžiui, medvilniniai ir lininiai audiniai, nebūtinai išlyginti, priešingai – savo netobulomis linijomis ar tekstūra sukuriantys žaismės. Dekoruojant Velykų stalą skandinaviškai, stenkitės išlaikyti šviesias spalvas, kurių taip išsiilgstame tamsiomis žiemos dienomis. Į stalo puošybą galima įnešti šių metų pavasario / vasaros spalvų – nuo citrusinės iki kiaušinio trynio geltonos, koralinės, rausvos, purpurinės, samaninės, natūralių rusvų.”, – patarė S.Vainauskienė.


Planuojant šventinio stalo stilių, verta atsigręžti ir į pagrindinį Velykų akcentą – margučius. „Netgi tas pačias kiaušinių marginimo technikas galima pritaikyti prie stalo puošybos. Tradicinis marginimas augalais ir smulkiais gėlių žiedais ar lapais puikiai įsikomponuos provanso stiliaus interjere, kampuoti geometrinių figūrų skutinėjimai puikiai derės prie industrinio, minimalistinio dekoro“, – patarė Svajūnė bei atkreipė dėmesį, jog bendroje puošyboje verta atsisakyti perkrovos, plastmasinių dekoracijų ir pagrindinių akcentų ieškoti smulkmenose.


Gausos vertėtų atsisakyti ir vaišėse. Šventės nėra nuo maisto lūžtantis stalas, pirmiausia tai – akimirkos kartu, todėl, pasak Svajūnės, perteklius yra didžiausia klaida. „Maistas užgožia šventės esmę – buvimą kartu ir bendravimą, kai vietoj to, jog daugiau dėmesio skirtume vieni kitiems, susikoncentruojame į daugybės patiekalų ragavimą“, – teigė pašnekovė.

REKLAMA


Apibendrindama S.Vainauskienė pasakojo apie plintančią teminių švenčių kultūrą, kuri neaplenkia ir šv.Velykų. Norint susikurti išskirtines šventes, galima joms parinkti netikėtą temą, pavyzdžiui, egzotiškos, marinistinės, akvarelinės, geometrinės, graikiškos, miško gyvūnų (ypač tinka vaikiškam stalui), kosminės / futuristinės, ar net meksikietiškos Velykos. Juk gimtadienius ar Kalėdų vakarėlius nuolat kuriame kitokius, o Velykos dažniausiai išlieka tokios pat. „Todėl siūliau pabandyti paeksperimentuoti“, – įspūdžiais dalijosi Svajūnė, juokaudama, jog šventę įsimintumėte ilgam, ją pasitikdami pasidabinus sombrero, degustuojant čimičangos užkandžius ir judant mariači ritmais.


„Prieš pradedant dekoruoti namus ir šventinį stalą, suplanuokite kokio stiliaus ar temos norite – ar atitinkančios esamą namų interjerą, ar atvirkščiai – pulsuojantį žaismingumu“, – mintimis dalijosi tekstilės specialistė, bei visiems linkėjo išskirtinės bei jaukios pavasario šventės, nepamirštant svarbiausių dalykų – tarpusavio ryšio ir geros nuotaikos.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)