Vyresnio amžiaus žmonėms rizika pakartotinai užsikrėsti koronavirusu yra didesnė

Vyresnio amžiaus žmonėms rizika pakartotinai užsikrėsti koronavirusu yra didesnė


COVID-19 liga persirgę žmonės yra labiau apsaugoti nuo užsikrėtimo koronavirusu, tačiau vyresniems nei 65-erių žmonėms rizika pakartotinai užsikrėsti yra didesnė, rodo Danijos mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai, trečiadienį paskelbti medicinos žurnale „The Lancet“.


Tyrimo rezultatai rodo, kad, persirgus COVID-19, vyresniems nei 65-erių žmonėms susidaro tik 47 proc. apsauga nuo pakartotinio susirgimo, o jaunesniems žmonėms ši apsauga siekia 80 proc.


Tyrimas apima 2020 m. per pirmąją ir antrąją koronaviruso protrūkio bangas testuotus žmonės, kurie užsikrėtė įprastos atmainos koronavirusu.


„Mūsų tyrimo rezultatai tik patvirtina tai, apie ką buvo galima spręsti iš nemažai kitų tyrimų: tikimybė, kad pakartotinai užsikrės jauni, sveikatos problemų neturintys žmonės, yra nedidelė, tačiau, kalbant apie vyresnius žmones, ši rizika yra didesnė“, – teigė tyrimo bendraautorius Steenas Ethelbergas.


Tyrimą vykdę mokslininkai taip pat padarė išvadas, kad apsauga nuo pakartotinio užsikrėtimo stabili išlieka daugiau nei šešis mėnesius, tačiau „itin svarbu laikytis vyresnius žmones apsaugančių priemonių, įskaitant atstumo laikymąsi ir vakcinaciją, net ir tais atvejais, kai žmonėms jau buvo diagnozuota COVID-19 liga“.

REKLAMA


Šis tyrimas paskelbtas kaip pirmasis tokio tipo didelio masto tyrimas.


Tyrėjai išanalizavo pagal Danijos nacionalinę koronaviruso testavimo strategiją surinktus duomenis. Valstybėje, kurioje gyvena 5,8 mln. žmonių, 2020 m. COVID-19 testai buvo atlikti daugiau nei dviem trečdaliams gyventojų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)