Santaros klinikos pamažu atnaujina anksčiau pristabdytas planines paslaugas

Santaros klinikos pamažu atnaujina anksčiau pristabdytas planines paslaugas


Mažėjant COVID-19 liga sergančiųjų skaičiui ligoninėje, atsiranda galimybė teikti daugiau planinių paslaugų kitomis ligomis sergantiems pacientams. VUL Santaros klinikos praneša, kad pacientams, kuriems reikia skubios, neatidėliotinos pagalbos ir planinių paslaugų, turėtų nedvejodami kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigas.


Pasak Santaros klinikų generalinio direktoriaus prof. Felikso Jankevičiaus, gerėja situacija ne tik COVID-19 ligai gydyti skirtose ligoninėse, bet ir visame Vilniaus regione: prie įprasto darbo grįžta atraminės ligoninės, jose atnaujinamos terapinės ir chirurginės paslaugos. VUL Santaros klinikos teigia, kad nors ir negali dar 100 procentų sugrąžinti visų planinių operacijų, tačiau tas, kurių atidėjimas galėtų pabloginti ligonio sveikatos būklę ir turėtų negrįžtamų pakitimų sveikatai, atliekamos visa apimtimi.


Planinėms paslaugoms teikti saugų pagrindą suteikia ir klinikose pasibaigęs antrasis darbuotojų vakcinavimo etapas, pažymima Santaros klinikų pranešime.

REKLAMA


Pasiskiepiję ir jau imunitetą COVID-19 ligai turintys medikai, ir toliau laikydamiesi visų reikiamų apsaugos priemonių, atlieka visas reikalingas procedūras, operacijas, būdami užtikrinti, kad pacientui nekils pavojus užsikrėsti. Nepaisant to, ligoninėje ir toliau taikomos griežčiausios infekcijos kontrolės priemonės: visi į stacionarą guldomi ligoniai testuojami dėl COVID-19 ligos, periodinis testavimas tęsiamas ir ligoninėje. Pacientų prašoma laikytis saugaus atstumo, dėvėti veido apsaugos priemones. Nuolat atliekama paviršių dezinfekcija, patalpų vėdinimas.


Įsibėgėjęs ir lėtinėmis ligomis sergančių, transplantacijas patyrusių, onkologinėmis ligomis sergančių pacientų skiepijimas. Pavyzdžiui, Santaros klinikų trečiadienio žiniomis, pirmąja vakcinos doze jau paskiepyti 1002 onkologiniai ligoniai. Iš jų 60 metų ir vyresnių pacientų paskiepyta net 608. Antrąją dozę yra gavę 593 onkologinėmis ligomis sergantys pacientai.

REKLAMA


Santaros klinikų direktorius medicinai Valdas Pečeliūnas pabrėžia, kad VUL Santaros klinikose, kurios koordinuoja COVID-19 liga sergančių pacientų srautus Vilniaus regione ir gydo pačius sudėtingiausius koronaviruso infekcijos atvejus, gyvybiškai būtinos paslaugos – transplantacijos, neatidėliotinos operacijos, intervencinės kardiologijos, insulto gydymo paslaugos nebuvo stabdomas nei pirmosios, nei antrosios pandemijos bangos metu. Itin sudėtingų medicinos paslaugų, pavyzdžiui, kardiochirurgijos ir intervencinės kardiologijos, inkstų, širdies, kepenų, kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijų apimtys šiuo sudėtingu laikotarpiu išliko ženkliau nesumažėjusios, palyginti su ankstesniais laikotarpiais.


Šiuo metu, mažinant kovidinių vietų skaičių ligoninėje, stengiamasi optimaliai atnaujinti ir organizuoti ir tas planines paslaugas, kurių apimtis pandemijos pakilimo laikotarpiu teko pristabdyti. Sumažėjus reanimacijos skyrių užimtumui, dalis darbuotojų grąžinama į operacines, ir tai leidžia atnaujinti planinės chirurgijos paslaugų teikimą, sakoma VUL Santaros klinikų pranešime.


Santaros klinikų gydytojai, kviesdami pacientus atvykti konsultacijoms ir planinėms paslaugoms gauti, primena, kad uždelstos ligos ar baimė šiomis dienomis stengtis išvengti vizito į gydymo įstaigą, gali turėti nepageidaujamų pasekmių.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)