Nuo sausio reabilitacijos paslaugos taps prieinamos didesniam pacientų skaičiui

Nuo sausio reabilitacijos paslaugos taps prieinamos didesniam pacientų skaičiui


Nuo sausio 1 d. gauti medicininės reabilitacijos paslaugas pacientai galės greičiau ir paprasčiau. Pagal atnaujintą tvarką, šias paslaugas skirs fizinės medicinos ir reabilitacijos (FMR) gydytojas, nors iki šiol reabilitaciją skirdavo šeimos gydytojas. Tai reiškia, kad nuo šiol ne tik sutrumpės paciento kelias siekiant gauti reabilitacijos paslaugas, bet ir sumažės gydytojų administracinė našta.


2023 m. sausio 1 d. palaikomosios reabilitacijos paslaugomis galės pasinaudoti ir pensinio amžiaus žmonės, kuriems yra pripažintas vidutinis specialiųjų poreikių lygis. Šiuo metu tokios paslaugos skiriamos tik didelį specialiųjų poreikių lygį turintiems pensinio amžiaus žmonėms.


Atnaujintoje tvarkoje atsirado ir dar vienas paslaugų teikimo profilis, skirtas vaikams, sergantiems kraujo ir limfos ligomis. Iki šiol šiems vaikams reabilitacijos paslaugos buvo teikiamos tik stacionare, o nuo kitų metų pradžios jie galės gauti reabilitacijos paslaugas ir ambulatoriškai, arčiau namų.


Sunkiomis ligomis sergantiems pacientams, kuriems ypač svarbus reabilitacijos paslaugų gavimo greitis ir kokybė, sukurti „žalieji koridoriai“. Jiems nereikės laukti bendroje eilėje, todėl reabilitaciją bus galima pradėti anksčiau. Tai ypač svarbu žmonėms po įvairių traumų, insultų, infarktų, sudėtingų operacijų, taip pat sergantiems lėtinėmis ir onkologinėmis ligomis, teigiama ministerijos pranešime.

REKLAMA


Gydytojams – mažesnė administracinė našta


Nuo Naujųjų paciento sveikatos būklės ir reabilitacijos poreikio taps labiau individualizuotas, kai kur atsisakyta ligų kodų. Tai reiškia, kad ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugų paskyrimas nebus siejamas su konkrečiu paciento ligos kodu, o paslaugos bus skiriamos atsižvelgiant į ligos bendrą diagnozę ir biopsichosocialinių funkcijų sutrikimus.


Pasak ministerijos, kiekvienu konkrečiu atveju FMR gydytojas turės įvertinti paciento sveikatos būklę, ligos sunkumo laipsnį bei biopsichosocialinių funkcijų sutrikimus, ir nuspręsti dėl medicininės reabilitacijos tikslingumo, rūšies ir laiko.


Skirdamas reabilitaciją FMR gydytojas galės išduoti arba pratęsti nedarbingumo pažymėjimą. Patiems gydytojams sumažės administracinė našta, nes jiems reikės pildyti mažiau elektroninių formų e. sveikatos sistemoje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)