Mokslininkė atsako: ar sveika cukrų keisti dirbtiniais saldikliais

Mokslininkė atsako: ar sveika cukrų keisti dirbtiniais saldikliais


Nors neretai žmonės renkasi dirbtinius saldiklius vietoj cukraus kaip sveikesnę, mažiau kaloringą alternatyvą, mokslininkai kol kas neturi vieningos išvados dėl jų poveikio organizmui. Kokie dažniausiai yra naudojami cukraus pakaitalai, ką apie juos rodo naujausi tyrimai bei kas svarbiausia sveikoje mityboje, pasakoja mokslininkė.


Saldumą maisto produktams suteikia įvairios natūralios ir dirbtinės medžiagos. Labiausiai žmonėms pažįstamas yra cukrus – tai išvalyta ir kristalizuota sacharozė, gaunama iš cukrinių runkelių arba cukranendrių. Saldų skonį turi ir gliukozė, fruktozė – tai natūralios medžiagos, esančios augaliniame maiste. Saldinimui taip pat naudojamas medus, natūralūs klevų, agavų sirupai, kurie be saldumo suteikia ir papildomo prieskonio.


„Kita saldžių medžiagų grupė – sintetiniai saldikliai, kurie nesuteikia kalorijų. Jie pradėti kurti prieš beveik 150 metų. Tarp populiariausių – sacharinas, sukralozė, steviolio glikozidai, aspartamas, ciklamatas. Tačiau jeigu manome, kad cukrus nėra palankus sveikatai maisto produktas, neturėtume galvoti, kad sintetiniai saldikliai yra geresnė alternatyva. Vien tai, kad jų nekenksmingumo tyrimai tęsiasi jau šimtą metų rodo, kad tai nėra „nekaltos“ cheminės medžiagos, turinčios saldų skonį“, – teigia Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedros docentė Ina Jasutienė.

REKLAMA


Nebūtinai padės numesti svorio

Nors saldikliai dažnai naudojami kaip cukraus pakaitalas siekiant numesti svorio, tačiau šiuo atveju nėra vienareikšmiškų išvadų, pažymi mokslininkė.


„Pavyzdžiui, JAV atlikta metaanalizė parodė, kad pastaraisiais dešimtmečiais labai išaugo gėrimų su dirbtiniais saldikliais vartojimas ir kartu padidėjo nutukimas. Tyrėjams dėl to kilo klausimų: Ar saldintų gėrimų vartojimas skatina apetitą ir nutukimą? Ar saldikliai turi įtakos metabolizmo procesams? Nors dirbtiniai saldikliai nepasisavinami organizme, jie neturi kalorijų, tačiau tyrimai su gyvūnais parodė, kad sacharinas ir ciklamatas dalyvauja medžiagų apykaitos procese: žiurkes maitinant jogurtu, kuriame sacharozė buvo pakeista dirbtiniais saldikliais, laboratorinių gyvūnų svoris padidėjo, nes padidėjo apetitas, o metabolizmas sulėtėjo“, – sako docentė I. Jasutienė.


Kita vertus, pabrėžia pašnekovė, saldikliai yra naudingi diabetu sergantiems žmonėms, nes jie leidžia ir toliau džiaugtis mėgstamais produktais, tačiau ir šie žmonės neturėtų piktnaudžiauti saldikliais.

REKLAMA


Vaikams saldiklių reikėtų vengti

Pašnekovė prideda, kad kai kurie dirbtiniai saldikliai turi specifinį, nemalonų skonį, todėl gamintojai skirtingus saldiklius maišo tarpusavyje, siekdami išgauti malonesnes gėrimo ar kito produkto skonines savybes. Kartais, siekdami sutaupyti, gamintojai į produktus deda ir cukraus, ir dirbtinių saldiklių, dažniausiai – į gaiviuosius gėrimus, tačiau tai prastas sprendimas.


„Cukriniu diabetu sergantys žmonės tokių produktų vartoti nebegalės, o pagrindiniams tokių gėrimų vartotojams – vaikams – nėra rekomenduojami dirbtiniai saldikliai. Tokiu būdu produktas nebetinka nei vienai tikslinei grupei. Deja, Lietuvoje yra buvęs apsinuodijimo saldikliais atvejis, kai du berniukai per trumpą laiką išgėrė daug dirbtiniais saldikliais saldinto limonado“, – įspėja mokslininkė.


Saldiklių geriau vartoti su saiku


Docentė I. Jasutienė teigia, kad siekiant sveikos mitybos, dirbtiniais saldikliais – kaip ir cukrumi – nepatariama piktnaudžiauti. Geriau yra tiesiog savo mityboje mažinti cukraus vartojimą, vartoti mažiau produktų su pridėtiniu cukrumi.


„Problema dėl saldumo, ar jis būtų iš cukraus, ar iš saldiklių, atsiranda tuomet, kai jo yra per daug. Sintetiniai saldikliai nėra geriausia alternatyva cukrui, nes mokslinių tyrimų duomenys prieštaringi ir vis dar neleidžia vienareikšmiškai daryti išvadų dėl saldiklių poveikio“, – teigia mokslininkė.



Norint saldumo, galima cukrų pakeisti natūraliomis saldžiomis alternatyvomis. Pasak docentės, sveikesnė cukraus alternatyva – natūralus medus, kuris be saldumo turi ir biologiškai aktyvių, organizmui naudingų medžiagų. O siekiant sveiko organizmo, svarbiausia yra bendra subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas.


„Jeigu nejudėsime ir vietoje cukraus dideliais kiekiais vartosime maisto produktus su saldikliais, tai tikrai nepadės būti lieknais ir sveikais. Puikią sveikatą puoselėti padės ne tik fizinis aktyvumas ir cukraus vartojimo mažinimas, bet ir į racioną įtraukti neskaldyti grūdai, daržovės, vaisiai, ankštinės daržovės, riešutai ir sėklos, neriebūs pieno produktai, liesa mėsa ir perdirbtų maisto produktų bei priedų vengimas arba minimalus jų vartojimas“, – sako docentė I. Jasutienė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)