Beveik pusė gyventojų nežino turintys kraujospūdžio problemų

Beveik pusė gyventojų nežino turintys kraujospūdžio problemų


Hipertenzija, arba aukštas kraujospūdis, ekspertų laikoma paslėpta sveikatos krize, su kuria susiduria milijonai žmonių visame pasaulyje. Negydoma hipertenzija gali turėti sunkių sveikatos pasekmių, negana to, dažnai nepastebima dėl simptomų nebuvimo.


Gegužės 17 d. minėjus Pasaulinę hipertenzijos dieną, vaistininkė Greta Vaitoškaitė bei profesorė, gydytoja Olivija Dobilienė dalinasi gyvybę gelbstinčiais patarimais.


Statistika negailestinga – naujausiais, 2023 m. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, pasaulyje hipertenzija serga beveik 1,28 mlrd. žmonių, iš kurių dauguma (du trečdaliai) gyvena mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse. Globaliai hipertenzija serga maždaug 1 iš 4 vyrų ir 1 iš 5 moterų. Todėl vaistininkė pataria, jog viena veiksmingiausių prevencinių priemonių – kraujospūdžio matavimas.


„Reguliarūs kraujospūdžio matavimai yra gyvybiškai svarbūs valdant hipertenziją. Negydoma hipertenzija gali sukelti pavojingų sveikatos problemų – širdies priepuolius, insultus ar net organų pažeidimus. Laiku nesiėmus priemonių, žmogaus gyvenime tai gali tapti uždelsto veikimo tiksinčia bomba“, – tikina vaistininkė.

REKLAMA


G. Vaitoškaitė ragina žmones, ypač vidutinio ir vyresnio amžiaus, reguliariai tikrintis kraujospūdį. Net jei namuose neturite aparato, ji kviečia pasinaudoti proga ir nueiti pas gydytoją ar į vaistinę, kur tai yra nemokama. Esą tai gali padėti išsaugoti jūsų sveikatą ir net gyvybę.


Tyrimai tai patvirtina – reguliarus kraujospūdžio stebėjimas namuose yra susijęs su geresne kraujospūdžio kontrole. 2010 m. žurnale „Journal of Human Hypertension“ paskelbtoje sisteminėje apžvalgoje rašoma, jog dėl savikontrolės reikšmingai sumažėjo sistolinis ir diastolinis kraujospūdis.


Be reguliaraus stebėjimo, G. Vaitoškaitė rekomenduoja įsisavinti sveikos gyvensenos įpročius kraujospūdžiui valdyti. Tai – subalansuota mityba, reguliarus fizinis aktyvumas, streso valdymas ir žalingų įpročių, tokių kaip rūkymas ir alkoholio vartojimas, ribojimas. Turintiems aukštą kraujospūdį taip pat gali būti naudingos tam tikros natūralios priemonės, pavyzdžiui, krapų arbata, kakava, gudobelės vaisiai ir valerijono šaknys.

REKLAMA


„Mūsų vaistinėse ne tik išduodami vaistai. Mūsų tikslas – teikti sveikatos priežiūros paslaugas ir patarimus, kurie gali padėti mūsų klientams gyventi sveikiau. Tad viena iš populiariausių mūsų teikiamų paslaugų – nemokamas kraujospūdžio tikrinimas. Padedame suprasti rezultatus ir patariame, ką daryti toliau, jei jūsų skaičiai yra kiek nutolę nuo rekomenduojamų“, – sako BENU vaistininkė.


G. Vaitoškaitė primena, jog kraujospūdį svarbu matuotis taisyklingai, ir pataria gyventojams bent 30 minučių prieš matavimą vengti kavos ir rūkymo, nesimatuoti po persivalgymo ar intensyvaus fizinio krūvio. Ji rekomenduoja prieš matavimą 5 minutes ramiai pasėdėti ir įsitikinti, jog teisingai uždėta rankos manžetė.


Vaistinėse galima ne tik pasitikrinti kraujospūdį, bet ir įvertinti kūno kompoziciją. Šis vertinimas suteikia vertingų žinių apie įvairius kūno audinius – riebalus, raumenis ir visceralinius riebalus. Šios įžvalgos padeda nustatyti tinkamą mitybą ir fizinį aktyvumą bei gali padėti užkirsti kelią tokioms lėtinėms ligoms kaip diabetas, arterinė hipertenzija ir koronarinė širdies liga.


Pagrindinis kaltininkas – nesveika gyvensena

Pasak LSMUL Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Išeminės širdies ligos skyriaus vadovės prof. dr. Olivijos Dobilienės, arterinė hipertenzija, kai kraujospūdis nuolat yra 140 mmHg sistolinis ir 90 mmHg diastolinis arba didesnis, yra didelė sveikatos problema.



„PSO skelbiama statistika kelia nerimą: apie 46 proc. suaugusiųjų, sergančių hipertenzija, nežino apie savo būklę. Tik mažiau nei pusei suaugusiųjų (42 proc.), sergančių hipertenzija, ji diagnozuojama ir gydoma, ir tik maždaug 1 iš 5 suaugusiųjų (21 proc.), sergančių hipertenzija, yra tinkamai kontroliuojama“, – įspėja kardiologijos specialistė.


Prof. O. Dobilienė pabrėžia, kad hipertenzija yra pagrindinė ankstyvos mirties priežastis visame pasaulyje, o vienas iš pasaulinių neužkrečiamųjų ligų tikslų – 2010–2030 m. bent trečdaliu sumažinti hipertenzijos paplitimą. Esą didžiausias hipertenzijos iššūkis yra tas, kad asmenys, kurių kraujospūdis yra nedidelis arba vidutiniškai padidėjęs, gali nejausti jokių simptomų.


„Vienintelis būdas tai sužinoti – pasitikrinti kraujospūdį. Negydoma hipertenzija gali sukelti rimtų komplikacijų, tokių kaip miokardo infarktas, insultas, aortos plyšimas, širdies nepakankamumas, inkstų funkcijos sutrikimas ir kitų kraujagyslių baseinų aterosklerozė“, – imtis priemonių ragina ekspertė.


Gydytoja išskiria, jog arterinei hipertenzijai didelę įtaką daro mūsų pačių gyvensenos ypatumai, arba tiksliau – jos blogoji pusė. Tai – nesveika mityba, fizinis pasyvumas, tabako ir alkoholio vartojimas, antsvoris ar nutukimas. Kiti nekontroliuojami veiksniai, tokie kaip genetinis paveldimumas, vyresnis nei 65 metų amžius ir gretutinės ligos, pavyzdžiui, cukrinis diabetas ar inkstų ligos, taip pat turi įtakos.


Profesorė taip pat rekomenduoja laikytis teisingo kraujospūdžio matavimo principų, asmeniui bent 5 minutes ramiai pailsėjus, nekalbant, naudojant tinkamo dydžio žasto manžetę.

REKLAMA


„Aukštą kraujospūdį gali padėti sumažinti gyvenimo būdo pokyčiai. Patartina valgyti sveiką, mažai druskos turintį maistą, numesti svorio, jei turite antsvorio, būti fiziškai aktyviems ir mesti rūkyti. Diagnozavus aukštą kraujospūdį, gydytojai dažnai skiria vaistų derinį, taip padedant užtikrinti optimalią spaudimo kontrolę. Tačiau siektinas kraujospūdis gali skirtis priklausomai dar ir nuo kitų paciento sveikatos sutrikimų“, – sako O. Dobilienė


Apibendrindama profesorė ragina būti sąmoningiems ir reguliariai tikrintis šį parametrą. „Svarbiausia žinoti, koks yra jūsų kraujospūdis, koks jis turėtų būti, ar jūsų gydymas veiksmingas ir ar esate apsaugoti nuo galimų komplikacijų. Sveikas gyvenimo būdas neatsiejamas nuo tinkamo hipertenzijos gydymo plano“, – pabrėžia LSMUL Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Išeminės širdies ligos skyriaus vadovė prof. dr. Olivija Dobilienė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)