Bakterija griebia iš pasalų

Bakterija griebia iš pasalų


Baltą rūbą išmainiusi į šlapdribą, lietų, šių metų žiema prikviečia ne tik gripą, bet ir kitas ūmines bakterines ligas. Pneumokokinė infekcija – pavojinga bakterinė liga. Ši virusinė liga ypač pavojinga mažiems vaikams, senjorams ir sergantiesiems lėtinėmis ligomis.


Ūmi bakterinė liga grasina sukelti įvairaus sunkumo susirgimų. Deja, mes per mažai turime žinių apie šios ligos prevenciją ir dažnai mojame ranka į riziką užsikrėsti pneumokokine infekcija. Šios ligos sukėlėjas – plačiai paplitusi visame pasaulyje bakterija Streptococcus pneumoniae. Klinikos „Privatus gydytojas“ gydytoja Aušra Zaleskienė aiškina, kad pneumokokinę infekciją sukelianti bakterija aptinkama viršutiniuose kvėpavimo takuose.


Tokių bakterijų galima rasti ir visiškai sveikų žmonių, dažnai ir vaikų, nosiaryklėje. Pasalūnės bakterijos gyventi gali ramiai ir jokių simptomų ar sveikatos sutrikimų nesukelti. Tačiau, kai bakterijų nešiotojas nusičiaudi, pradeda kosėti ar tiesiog būdamas labai arti kito žmogaus kalba, liečiasi, pasalūnės bakterijos išlenda ir patenka į sveiko žmogaus apatinius kvėpavimo takus. Nenaudėlės dauginasi, o tuomet griebia kvėpavimo takų uždegimas. Kai imuninė sistema stipri, bakterijos gauna atkirtį ir nebegali plėstis.

REKLAMA


Deja, žiemą, kai trūksta saulės, kai mažiau judame, daugelio iš mūsų imuninė sistema nusilpusi, tuomet bakterijos ir pradeda savo darbą. Pirmiausia bakterija taikosi į didelio ir nuolatinio streso kamuojamus žmones. Susergama peršalus, pervargus, dėl virusinių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų. Rizika susirgti pneumokokine infekcija kelis kartus padidėja vyresniems nei 65 m. amžiaus asmenims bei sergantiesiems lėtinėmis kvėpavimo takų (ypač lėtine obstrukcine plaučių liga bei astma), širdies kraujagyslių, kepenų bei inkstų ligomis, cukriniu diabetu.


Pneumokokine infekcija dažnai serga jaunesni nei penkerių metų vaikai, senjorai, žmonės, gyvenantys globos ir slaugos įstaigose. Liga čiumpa tuos, kurie turi viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, nuolat peršalę ar pervargę. Pneumokokinė infekcija gali sukelti anginą, plaučių uždegimą, kraujo užkrėtimą.


Diagnozuoti ligą nėra paprasta. Pneumokokinė infekcija neturi jai būdingų specifinių klinikinių simptomų. Staigus karščiavimas, stiprus skausmas krūtinėje ar ausų srityje, dusulys – tokie simptomai būdingi ir kitoms bakterinėms ligoms. Galėtume išskirti kelis simptomus – karščiavimas būna itin staigus, šaltkrėtis, dusulys, skausmas krūtinės srityje. Infekcijos sukėlėjas dažniausiai nustatomas vėliau, atlikus skreplių, kraujo bei kitus bakteriologinius tyrimus, o empirinis antibakterinis gydymas esant plaučių uždegimui turi būti pradedamas nedelsiant.

REKLAMA


Pneumokokinė infekcija gali plisti žaibiškai. Ši liga labai pavojinga vaikams, ypač mažiems, kurių imuninė sistema nusilpusi. O komplikacijos negailestingos, viena iš jų – sunkus sepsis. Ilgalaikės pasekmės persekioja pneumokokiniu meningitu persirgusius vaikus. Pneumokokinė infekcija vaikams sukelia dažną vaikų ligą – ūminę vidurinės ausies uždegimą. Klausos praradimas, smegenų pažeidimas – pneumokokinės infekcijos komplikacijų pasekmė.


Kai tik pajuntate pirmuosius ligos simptomus, nedelskite, kreipkitės į šeimos gydytoją. Gydytojo paskirtas gydymas padės išvengti komplikacijų. Bėda ta, kad antibiotikai, kuriuos skiria diagnozavęs ligą gydytojas, ne visada paveikia pneumokokus. Kodėl? Antibiotikus jau gėrėte sirgdami kitomis viršutinio kvėpavimo ligomis todėl pneumokokas ir kitos bakterijos tapo atsparios šiems antibiotikams.


Mokslininkai yra atlikę tyrimų ir nustatę, kad po gydymo antibiotikais pneumokokų nosiaryklėje sumažėja tik trumpam laikui, na, maždaug mėnesiui, o tuomet vėl atsistato tas pats pneumokokų kiekis. Antibiotikų pagalba laikina. Verčiau stiprinkime savo organizmą, sportuokime, kuo ilgiau būkime gryname ore, vėdinkime patalpas, kuriose dirbame ir gyvename. Nepamirškime plauti rankų, na, o savo mitybą papildykime daržovėmis, vaisiais. Subalansuota mityba stiprins organizmą.


Nereikėtų moti ranka į pačią efektyviausią apsisaugojimo nuo pneumokokinės infekcijos priemonę – skiepus. Skiepai skatina organizme gamintis antikūnus, o šie naikina ligas sukeliančias bakterijas. Jau persirgote pneumokokine infekcija? Vis dėlto reikėtų ir vėl pasiskiepyti. Persirgusiesiems šia liga susiformuoja specifinis imunitetas, o jis veikia tik tam tikrą pneumokoko serogrupę. Juk užsikrėsti galite kitos grupės pneumokoku. Tuomet ir vėl susirgsite. Skirtingi penumoko bakterijos serotipai, o jų yra apie 100, nevienodai veikai mūsų organizmą ir gali sukelti lengvesnes ir sunkias ligas. Pneumokokinė bakterija „gudri“, kartais ji ima ir apsigyvena žmonių nosiaryklėje. Simptomų nejaučiame, o bakterija sėdi ir laukia savo laiko. Nors pasiskiepijus grėsmė ir neišnyks, sumažės.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>