Trilapiai puplaiškiai – geresniam virškinimui

Trilapiai puplaiškiai – geresniam virškinimui

Trilapių puplaiškių lapai stimuliuoja virškinamojo trakto funkcijas.


Trilapiai puplaiškiai – vertingi vaistiniai augalai, paplitę visoje Lietuvoje. Mūsų šalies žmonės šiuos augalus dar vadina drugių dobilais, pilvyčiais, trilakštėmis, trilapiais, ožkanagėmis.


Vaistinė žaliava – trilapių puplaiškių lapai be kotelių. Jie skinami prieš pat pradedant šiems augalams žydėti ar žydint. Nedelsiant džiovinami vėjo perpučiamoje patalpoje, palėpėje ar 35–40 laipsnių temperatūros džiovykloje. Iš kilogramo šviežių lapų gaunama 160–180 g džiovintų. Gerai išdžiūvę lapai būna žali, bekvapiai, labai kartūs. Tinka vartoti dvejus metus.


Trilapių puplaiškių lapuose yra migdolų kvapo kartaus glikozido meniantino, alkaloido gencianino, rauginių medžiagų, organinių rūgščių, beta karoteno, vitamino C, mineralų (kalio, mangano, geležies, cinko, seleno, boro), angliavandenių, pektinų, fermentų, cukraus, flavonoidų (hiperozido, rutino, trifolino, hiperino).


Gydomosios savybės


* Šiuolaikiniai farmakologiniai tyrimai patvirtino, kad trilapių puplaiškių lapai stimuliuoja virškinamojo trakto funkcijas. Kartaus skonio preparatai skatina skrandžio ir žarnyno veiklą, tulžies skyrimąsi. Jais gydomas gastritas esant nepakankamai sekrecijai, vidurių užkietėjimas, meteorizmas, lėtinis cholecistitas, cholangitas (tulžies latakų uždegimas), tulžies pūslės akmenligė, jie vartojami apetitui žadinti.
* Trilapių puplaiškių preparatai padeda žmonėms, išsekusiems po sunkių ligų. Manoma, kad puplaiškiai mažina uždegimą ir malšina spazmus, skausmą, kelia nuotaiką, didina darbingumą. Be to, trilapių puplaiškių preparatai valo kraują.
* Dėl didelio kiekio jodo trilapių puplaiškių lapų preparatai vartojami sutrikus širdies ritmui, pasireiškus tirotoksikozei (skydliaukės ligai) ir varginant klimakteriniams negalavimams.
* Šiuose augaluose esantys organiniai jodo junginiai trukdo kauptis organizme cholesteroliui, kartu stabdo ir aterosklerozinius procesus.
* Kaip antiseptiniai vaistai trilapių puplaiškių preparatai vartojami įvairioms odos ligoms, spuogams, sunkiai gyjančioms žaizdoms gydyti. Jais skalaujama gerklė sergant parodontoze, gingivitu, stomatitu.
* Šviežių trilapių puplaiškių lapų patariama dėti ant žaizdų, įdrėkstų, sumuštų kūno vietų, skaudančių sąnarių.
* Trilapių puplaiškių sultys, sumaišytos su spiritu, vartojamos nuo karštligės ir odos bėrimų.
* Šių augalų lapų yra apetitą žadinančių, tulžies skyrimąsi skatinančių, raminančių, vidurius laisvinančių vaistažolių mišiniuose.

REKLAMA


Dėmesio! Trilapių puplaiškių preparatų nepatariama vartoti, jei padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, sergant kolitu ar viduriuojant. Prieš gydantis puplaiškių preparatais būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.


Antpilai virškinimui gerinti


* Apetitui žadinti: 2 šaukštelius susmulkintų trilapių puplaiškių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, palikite 20 minučių, paskui nukoškite. Šio antpilo gerkite po ketvirtadalį stiklinės 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.
* Apetitą žadina ir spiritinis antpilas: susmulkinkite ir sumaišykite po 6 dalis trilapių puplaiškių lapų ir skėtinių širdažolių žolės, po 3 dalis balinių ajerų šakniastiebių ir dirvinių asiūklių žolės bei 1,5 dalies mandarinų žievelių, šaukštą mišinio užpilkite 300 ml degtinės ar spirito, palikite 2 savaites, paskui nukoškite. Antpilo gerkite po 20 lašų (su vandeniu) 2 ar 3 kartus per dieną.
* Varginant gastritui, kai susilpnėjusi skrandžio sulčių sekrecijos funkcija: susmulkinkite ir sumaišykite po 15 g trilapių puplaiškių ir karčiųjų kiečių (pelynų) lapų, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, palikite pusvalandį, paskui nukoškite. Antpilo gerkite po šaukštą 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.
* Nuo skrandžio ir žarnyno ligų: susmulkinkite ir sumaišykite 20 g trilapių puplaiškių lapų ir po 15 g smiltyninių šlamučių ir vaistinių ramunėlių žiedų, vaistažolių mišinį užpilkite litru verdančio vandens, uždenkite ir palikite atvėsti. Šio antpilo gerkite po stiklinę 3 ar 4 kartus per dieną.
* Tulžies skyrimuisi skatinti: susmulkinkite ir sumaišykite po 20 g trilapių puplaiškių lapų, kalendrų vaisių ir pipirmėčių lapų bei 40 g smiltyninių šlamučių žiedų, šaukštą vaistinių augalų mišinio užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, palikite 20 minučių, paskui nukoškite. Šio antpilo gerkite po pusę arba trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

REKLAMA


Trilapiai puplaiškiai – geresniam virškinimui

Vaistinė žaliava – trilapių puplaiškių lapai be kotelių - skinami prieš pat pradedant šiems augalams žydėti ar žydint.


Trilapių puplaiškių nuovirai


* Jei vargina gastritas, meteorizmas, sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas ar apetitas, taip pat jei peršalote, kosite, šaukštą susmulkintų trilapių puplaiškių lapų užpilkite stikline karšto vandens, uždenkite ir 15 minučių kaitinkite verdančio vandens vonelėje, palikite 45 minutes, paskui nukoškite ir įpilkite virinto vandens tiek, kiek buvo iš pradžių. Šio nuoviro gerkite po pusę arba trečdalį stiklinės 2 ar 3 kartus per dieną.
* Peršalus, kosint, sergant reumatu, neuralgija, sumažėjus apetitui, padės toks nuoviras: šaukštelį susmulkintų trilapių puplaiškių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, užvirkite, palikite 10 minučių, paskui nukoškite. Nuovirą išgerkite per dieną (per kelis kartus).
* Apetitui žadinti: susmulkinkite ir lygiomis dalimis sumaišykite trilapių puplaiškių lapų ir karčiųjų kiečių žolės, šaukštą mišinio užpilkite stikline karšto vandens, uždenkite ir 15 minučių kaitinkite verdančio vandens vonelėje, palikite 45 minutes, paskui nukoškite ir įpilkite virinto vandens tiek, kiek buvo iš pradžių. Šio nuoviro gerkite po šaukštą 3 kartus per dieną 15–20 minučių prieš valgį.


Išoriniam gydymui


* 10 g susmulkintų trilapių puplaiškių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, trumpam palikite, paskui nukoškite. Antpilą naudokite plovimams, skalavimams, kompresams, klizmoms.
* Varginant dermatitui, susmulkinkite ir sumaišykite lygiomis dalimis trilapių puplaiškių ir graikinių riešutmedžių lapų, medetkų žiedų, žąsinių sidabražolių, dobilų, raktažolių ir dirvinių asiūklių žolės bei rožių žiedlapių, vaistinių augalų mišinį 10 minučių kaitinkite verdančio vandens vonelėje, palikite 2 valandas, paskui nukoškite. Nuovire suvilgykite sterilaus tvarsčio gabalėlį, nuspauskite ir uždėkite ant gydomos vietos.

Parengė Remigija ZINKEVIČIENĖ