Paspirtukų vairuotojai vis dažniau patiria dantų traumas: gydymas gali kainuoti ir 20 tūkst. eurų

Paspirtukų vairuotojai vis dažniau patiria dantų traumas: gydymas gali kainuoti ir 20 tūkst. eurų


Aktyvaus vasaros laisvalaikio palydovėmis dažnai tampa traumos – rankų ar kojų sumušimai ir lūžiai. Šios traumos gana dažnos tarp paspirtukų vairuotojų, tačiau pastebimai daugėja ir patiriančių sunkumų, susijusių su dantų traumomis.


Dantų chirurgai pastebi, kad dažnai rimtos dantų traumos pasitaiko vairuojant dvirates transporto priemones. Kartu patiriamos ir galvos traumos, veido srities sutrenkimai, žandikaulių lūžiai. Kai kurios dantų traumos tokios sudėtingos, kad dantį reikia šalinti ir pakeisti implantu. „Lietuvos draudimo“ duomenimis, 2021 metų pirmą pusmetį dantų traumų nuostoliai jau siekia 35,8 tūkst. eurų.

Dantų tvarkymas kainuos laiką ir pinigus


Dantų traumų gydymas gali virsti ilgu ir skausmingu procesu. Gydytojai-odontologai pastebi, kad vasaromis susidaro nemažos laukiančiųjų eilės dėl padidėjusių traumų skaičiaus, todėl ir apsilankymo pas odontologą laukimas, ir gydymo procesas gali užtrukti.  


„Jei trauma minimali, jos padarinius pavyks sutvarkyti per vieną vizitą, tačiau jei ji rimtesnė – pažeidusi nervą ar žandikaulį – vien tvarkymui reikės kelių vizitų, o gijimas gali užtrukti ir iki 6 mėnesių. Kaina gali svyruoti nuo 100 eurų iki 20 tūkst. eurų, priklauso nuo to, kokio sudėtingumo yra pažeidimai“, – sako „Inmedica“ ir „Vingio klinika“ gydytoja-odontologė Gintarė Žmuidinavičienė.

REKLAMA


Rimtos traumos gydymas, kai nebegalima atkurti danties ir reikalingas implantas, yra vienos brangiausių odontologų paslaugų. Vėliau implantams reikalinga papildoma priežiūra.


Žalos jau viršija 35,8 tūkst. eurų


Kaip teigia „Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento vadovas Artūras Juodeikis, dantų traumų žalos patiriamos kiekvienais metais, tačiau šiemet ypač daug traumų, kurias patiria dvirates transporto priemones vairuojantys vairuotojai.


„2021 metų pirmą pusmetį dantų traumų nuostoliai jau siekia daugiau nei 35,8 tūkst. eurų, o vidutinė nuostolio suma yra beveik 230 eurų. Palyginimui galiu pasakyti, kad per visus 2019 metus nuostolio suma siekė 31 tūkst. eurų.


Pastebime, jog nemažai dantų traumų patiriama važiuojant dvirate transporto priemone nuokalne žemyn. Žmonės paprasčiausiai nesusimąsto, kad važiuojant nuokalne greitis yra didesnis, o jei pakeliui pasitaiko bala, šlapias asfaltas, automobilis, pėstieji ar kitos kliūtys, traumų tikimybė išauga. Paspirtukais važiuojantiems žmonėms, kurie patyrė dantų traumas, šiemet per pusmetį jau išmokėjome daugiau nei 2 tūkst. eurų“, – sako „Lietuvos draudimo“ ekspertas Artūras Juodeikis.

REKLAMA


Jo teigimu, važinėjimas paspirtukais dažnam asocijuojasi su linksma pramoga, tačiau vairuojant bet kokią transporto priemonę, reikia susikaupti ir nuolatos stebėti aplinką. Dažnai galima pamatyti elektrinių paspirtukų vairuotojus, važiuojančius šaligatviais, nardančius tarp pėsčiųjų, kalbančius mobiliuoju telefonu. Taip pat reikėtų įvertinti kelio dangą, kuria važiuojama, pasirinkti saugų greitį, stebėti kitus eismo dalyvius ir paisyti bendrų kelių eismo taisyklių.


„Svarbu nepamiršti ir neignoruoti kelių eismo taisyklių, jos skirtos užtikrinti saugų eismą ir palaikyti visų mūsų saugumą. Vairuojant dviratę transporto priemonę reikėtų dėvėti šalmą, privaloma vaikams, nepamiršti ir šviesą atspindinčios liemenės, kuri padės būti labiau matomais, ypač tamsiuoju paros metu.


Nemažai nelaimingų nutikimų įvyksta staiga pakeitus vairavimo trajektoriją, todėl svarbu nepamiršti, kad šaligatviu galima važiuoti tuomet, kai nėra tam tinkamo kelkraščio, bet net ir tada vairuotojas privalo duoti kelią pėstiesiems ir savo vairavimu nekelti pavojaus aplinkiniams eismo dalyviams“, – primena A. Juodeikis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)