Vasara – pats tinkamiausias laikas pasitikrinti sveikatą

Vasara – pats tinkamiausias laikas pasitikrinti sveikatą


Vasara, neabejotinai, yra pats populiariausias laikas atostogauti, tad natūralu, kad visiems skubant prie jūros ar į kaimą, ištuštėja darbovietės, o gyventojai didžiuosiuose miestuose pastebi vis laisvesnes gatves. Dažnai, per atostogų sezoną sumažėja ir eilės prie gydytojų kabinetų, tad vasara yra puikus metas pasitikrinti sveikatą negaištant laiko gydymo įstaigų eilėse.


Ką vertėtų pasitikrinti?


Prieš atliekant bet kokius tyrimus, pirmiausia derėtų gerai apgalvoti, ar paskutiniu metu jautėte kokių nors neįprastų simptomų. Galvos skausmas ar svaigimas, silpnumas, nuovargis, prastėjanti rega ar bet koks kitas negalavimas gali būti vienas pirmųjų ligos simptomų. Užsiminkite apie šiuos pojūčius šeimos gydytojui – jis tikrai žinos, kokie tyrimai gali parodyti tokios savijautos priežastis.


Tiesa, sveikata rūpintis būtina net tuomet, jei nejaučiate jokių negalavimų. Dauguma ligų vystosi tyliai ir klastingai, todėl itin svarbu tikrintis profilaktiškai – tik taip gydytojas pastebės pirmuosius pakitimus ir galės aptikti besivystančių ligų užuomazgas. Be to, pravartu atlikti ir bendruosius kraujo tyrimus, kurie parodys bendrą organizmo būklę.

REKLAMA


Kraujo tyrimai: kas, kaip ir kodėl?


Kartu su bendruoju kraujo tyrimu, kuris įvertina mažakraujystės (anemijos), geležies, vitaminų stokos riziką, įvairių kraujo ligų požymius, slapto kraujavimo galimybę, uždegiminius procesus ir alerginius požymius bei kraujo krešumo rodiklius, verta atlikti dar keletą svarbių kraujo tyrimų. Medikai dažniausiai rekomenduoja pasitikrinti šiuos rodiklius:


Kepenų fermentai. Šis tyrimas leidžia nustatyti, ar kepenys gerai veikia ir ar jų veikla nėra sulėtėjusi ar sutrikusi. Lėtinės kepenų ligos dažnai lemia prastą virškinimą ir blogą savijautą pavalgius. Jei jaučiate skausmą, maudimą ar kitokį diskomfortą kepenų srityje, tai gali būti net hepatito A, B ar C požymiai. Tokiu atveju patikros neatidėliokite ir užsiregistruokite jai kuo skubiau.


Cholesterolis. Lipidograma atskleidžia pakitimus cholesterolio frakcijose, kurie, deja, gana dažnai tampa insultų ir infarktų priežastimi. Stipriai padidėjęs cholesterolis gali tapti net mirties priežastimi, tad sužinoti šiuos rodiklius ir pradėti gydymą svarbu kuo greičiau.

REKLAMA


Vėžio žymenys. Vėžys – viena opiausių pastarojo dešimtmečio ligų, todėl medikai rekomenduoja profilaktiškai tikrintis šiuos žymenis tiek vyrams, tiek moterims. Pastarosioms aktualiausi kiaušidžių ir krūtų, o štai vyrams – prostatos bei sėklidžių vėžio rodikliai.


Vitaminai ir mineralai. Vasarą daugumai žmonių pasireiškia magnio, kalcio, natrio, kalio ir kitų mikroelementų trūkumo požymių. Norėdami aprūpinti organizmą svarbiausiais vitaminais ir mineralais būtina išsiaiškinti, kiek ir kokių jų trūksta. Kartu su šiuo tyrimu išsitirkite, kiek vitamino D atsargų turite. Šio vitamino, natūraliai gaunamo iš saulės, mūsų krašte trūksta daugumai, tad verta sužinoti ir šį rodiklį.


Tiesa, daugumoje privačių klinikų galite atlikti kompleksinius tyrimus, kurie atskleis jums svarbiausius rodmenis. Tokie tyrimai būna kiek brangesni nei įprasti, atliekami poliklinikose, tačiau atsako į visus kylančius klausimus. General Financing Banko tinklapyje verta pasidomėti ir tokių tyrimų finansavimu. Reikalingiausius tyrimus galėsite atlikti jums patogiu metu, investuodami į savo sveikatą, o už tyrimus apmokėti galėsite dalimis.


Anksti diagnozuotos ligos – svarbus žingsnis sveiko gyvenimo link


Tiesa, nors šiuolaikinė medicinos įranga leidžia tyrimus atlikti neįtikėtinai greitai, o kraujo paėmimas trunka vos keletą sekundžių, vis dėlto, dauguma žmonių suskumba sveikatą tikrintis tik nebeapsikęsdami varginančių simptomų. Deja, tokie apsilankymai dažnai atskleidžia jau pažengusią ligą ar išsivysčiusius uždegimus organizme. Atminkite, kad tik profilaktiškai atliekami tyrimai gali užkirsti kelią greitam ligų progresui. Anksti diagnozavus organizmo sutrikimus, galima nesunkiai rasti sprendimą jų gydymui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)