Pradedama vykdyti pagalbos teikimo stebėsena savižudybės grėsmę patiriantiems asmenims

Pradedama vykdyti pagalbos teikimo stebėsena savižudybės grėsmę patiriantiems asmenims


Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atnaujino Pagalbos savižudybės grėsmę patiriantiems asmenims teikimo tvarkos aprašą, kuriuo siekiama nustatyti pagalbos teikimo trūkumus ir tobulinti sistemą.


Anot SAM Psichikos sveikatos skyriaus vedėjo Igno Rubiko, įsigaliojus atnaujintam tvarkos aprašui, per praėjusius metus buvo suteikta beveik 3 kartus daugiau išsamaus savižudybės grėsmės psichosocialinio vertinimo paslaugų, lyginant su 2022 m.


Papildomai, 642 kartus buvo suteiktas tęstinės operatyvios pagalbos paketas – bent šešios specialistų konsultacijos per 6 savaites nuo savižudybės grėsmės nustatymo, siekiant padėti asmeniui sugrįžti į įprastą gyvenimą po įvykusios krizės.


„Vis dėlto, pagalbos sistemoje išlieka daug trūkumų, (...). Ministerija kartu su Higienos institutu stebės atsakingų sveikatos priežiūros įstaigų veiklą ir skatins jų bendradarbiavimą, kad asmuo gautų tinkamą pagalbą, nesvarbu, kur besikreiptų“, – teigia I. Rubikas.


Skelbiama, kad vykdant stebėseną bus analizuojamos savižudybių grėsmės atvejų apimtys, informacijos dalijimosi operatyvumas tarp greitosios medicinos pagalbos, skubiosios pagalbos skyrių ir psichikos sveikatos centrų apie savižudybės grėsmę patiriančius asmenis. Šią stebėseną organizuos ir koordinuos Higienos institutas.

REKLAMA


Surinkti duomenys padės nustatyti, ar visos įstaigos suteikia savalaikę pagalbą, o jei algoritmas stringa, bus galima matyti, kur gydymo įstaigoms reikalinga pagalba. Taip pat stebėsena prisidės prie tikslesnės statistikos apie savižudybės grėsmę patiriančius asmenis rinkimo.


Higienos instituto Psichikos sveikatos centro vadovė Vita Šulskytė pastebi, kad „iki šiol daugiausia dėmesio nacionaliniu lygmeniu buvo skiriama savižudybės atvejų statistikai fiksuoti. Po reikalingo techninio pasiruošimo galėsime analizuoti ne tik savižudybių, bet ir savižudybės grėsmės atvejus bei tendencijas, paslaugų, teikiamų iškilus savižudybės grėsmei, operatyvumą, apimtis, užtikrinti tęstinumą, atitinkamų įstaigų bendradarbiavimą.“


SAM primena, kad 2023 m. sausio 1 d. įsigaliojusiu naujos redakcijos Pagalbos savižudybės grėsmę patiriantiems asmenims teikimo tvarkos aprašu numatytas atsakingų institucijų veikimo algoritmas – greitosios medicinos pagalbos, psichikos sveikatos centrų, skubiosios pagalbos skyrių, kitų įstaigų bei specialistų vaidmuo, teikiant pagalbą savižudybės grėsmę patiriantiems asmenims.

REKLAMA


Apraše taip pat  numatyta, kad kiekvienu patvirtintu savižudybės grėsmės atveju asmenims turi būti teikiama individualizuota tęstinė pagalba psichikos sveikatos centruose ir mokslo įrodymais pagrįstos trumpos psichologinės terapijos intervencijos, psichoterapijos metodais mažinančios pakartotinio mėginimo žudytis riziką.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)