Viena iš penkių mamų patiria pogimdyvinės depresijos simptomus: sutrikimas dažnai neatpažįstamas arba klaidingai klasifikuojamas

Viena iš penkių mamų patiria pogimdyvinės depresijos simptomus: sutrikimas dažnai neatpažįstamas arba klaidingai klasifikuojamas


Viena iš penkių mamų Lietuvoje patiria pogimdyvinės depresijos simptomus, rodo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atliktos apklausos.


Vis dėlto, praėjusiais metais nustatytas tik 41 pogimdyvinės depresijos atvejis. SAM Psichikos sveikatos skyriaus vedėjo Igno Rubiko teigimu, dauguma depresijos, atsiradusios po gimdymo, atvejų klaidingai priskiriami įprastai depresijai.


„Iš statistikos matome, kad depresija po gimdymo neatitinka realybės. Iš viso yra 41 sutrikimas, nustatytas 2022 metais. Panašus skaičius varijuoja pastaruosius 10 metų“, – Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje pristatė I. Rubikas.


„Tačiau čia reikia paminėti, kad gali būti, jog nemaža dalis sutrikimų yra ne tik, kad neatpažįstama, bet gali ir būti klasifikuojama po kitomis kategorijomis, kaip, pavyzdžiui, įprasta depresija, kurios turime virš 30 tūkst.“, – pabrėžė SAM atstovas.


Ministerijos atliktų apklausų duomenimis, 1 iš 5 moterų Lietuvoje patiria pogimdyvinės depresijos simptomus.


I. Rubiko teigimu, moterims, susiduriančiomis su pogimdyvine depresija, šiuo metu pagalba gali būti suteikta savivaldybėse esančiuose psichikos sveikatos centruose.

REKLAMA


„Yra visa paslaugų sistema, kuria galima naudotis, sprendžiant šią problemą. Yra psichikos sveikatos centrų tinklas kiekvienoje savivaldybėje, kur teikia paslaugas gydytojų komanda, nereikalingas siuntimas, paslaugos gali būti teikiamos tiek gyvai, tiek nuotoliu“, – posėdyje kalbėjo SAM atstovas.


„Specializuotą psichologinę pagalbą apima tiek ir ambulatorinė psichoterapija, tiek dienos stacionarai. Ir mobiliosios psichologinės pagalbos komandos, teikiančios pagalbą šeimoms, bendruomenėms kasdien“, – pridūrė jis.


Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Šeimos ir vaiko teisių apsaugos grupės vadovės Kristinos Stepanovos teigimu, kiekvienoje savivaldybėje taip pat veikia bendruomeniniai šeimos namai, kuriuose gali būt suteikiama pagalba pogimdyvine depresija sergančioms mamoms.


„Kiekvienoje savivaldybėje turi veikti bendruomeniniai šeimos namai, kuruose asmuo ar šeima gali gauti visą informaciją apie paslaugas. Svarbiausios paslaugos mamoms – savitarpio pagalbos grupės ir šeimos konsultavimas šeimos namuose“, – teigė K. Stepanova.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)