Lietuvoje nuo šiol bus galima įsigyti vaistą nuo COVID-19

Lietuvoje nuo šiol bus galima įsigyti vaistą nuo COVID-19


Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo penktadienio gyventojai galės kreiptis į savo šeimos gydytojus dėl valstybės biudžeto lėšomis apmokėto ir neatlygintinai išduodamo registruoto vaisto nuo COVID-19 skyrimo.


Pranešama, kad vaistai bus išduodami „Eurovaistinė“ vaistinėse visoje šalyje.


Vaistas (veikliosios medžiagos nirmatrelviras ir ritonaviras) skirtas koronaviruso sukeltos ligos gydymui suaugusiesiems, kuriems nereikia papildomos deguonies terapijos ir kuriems kyla didesnė progresavimo į sunkios eigos COVID-19 rizika. Vaistą reikia pradėti vartoti kuo greičiau po COVID-19 diagnozės nustatymo ir per 5 paras nuo simptomų pradžios, teigiama SAM pranešime žiniasklaidai.


Vaistai skiriami įprasta tvarka išrašant receptą. Gydytojas, prieš išrašydamas receptą, turi įvertinti, kada pacientui pasireiškė COVID-19 ligos simptomai ir atsižvelgiant į tai, kad pacientas turi pradėti vartoti vaistą ne vėliau kaip per 5 dienas nuo minėtos ligos simptomų atsiradimo pradžios, nurodyti ne ilgesnį nei 5 dienų recepto galiojimo terminą.

REKLAMA


Lietuva vaistą įsigijo per Europos Komisijos (EK) bendruosius vakcinų ir kitų vaistų nuo COVID-19 ligos profilaktikos ir gydymo pirkimus. EK organizuojami COVID-19 vaistų pirkimai padėjo išsiderėti geresnes pirkimo sąlygas ir stabilų tiekimą valstybėms narėms, rašoma pranešime.


Iš viso per du kartus įsigyta 13 tūkst. vaisto pakuočių, iš kurių didžioji dalis bus išduota gyventojams vaistinėse pagal receptus, likusi – aktyviam gydymui šalies gydymo įstaigose.


SAM inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)