Vasaros sportai – atgaiva ir tramplynas į energingą rudenį

Vasaros sportai – atgaiva ir tramplynas į energingą rudenį


Populiarūs vasaros sportai, kaip tinklinis, irklentės ar jėgos aitvarai, asmeninio trenerio Tado Pociaus teigimu, be tinkamo fizinio pasiruošimo gali būti tikra vargo vakarienė. Tačiau laikantis trijų taisyklių, jais galima ne tik pasimėgauti, bet ir nusiplauti karantino bei rūpesčių naštą, o į rudenį nerti su nauju energijos užtaisu.


„Savaime suprantama, kad viršsvorio turinčiam, nesportuojančiam žmogui saugiai ir maloniai pasimėgauti vasaros sportais yra sunkiau nei žmogui, kuriam aktyvi veikla yra gyvenimo dalis. Tačiau pradėti – niekada nevėlu. Juk nepradėjus, viršsvoris pats savaime neištirps, savijauta nepagerės, o visiškai nesportuojant net ir toks, iš pažiūros nekaltas žaidimas kaip tinklinis su draugais, gali tapti vargo vakariene“, – sako „Impuls“ sveikatingumo klubo treneris T. Pocius.


Jis pataria vasariškus orus išnaudoti bet kokiai aktyviai veiklai atvirame ore: bėgioti, važiuoti dviračiu, plaukioti, bent jau išeiti pasivaikščioti. Tačiau kai kurioms sporto šakoms, jo teigimu, vasara atveria unikalias galimybes, kurių neišnaudoti – tiesiog gaila. Juo labiau, kad kiekviena jų ne tik stiprina tam tikrus kūno raumenis, bet ir grūdina asmenybės savybes.

REKLAMA


Tinklinis – daugiau nei smagus laikas su draugais


Vienas populiariausių žaidimų paplūdimyje – tinklinis – nėra tik smagus būdas aktyviai praleisti laiką su draugais. Šis žaidimas, tinkantis įvairaus amžiaus ir įgūdžių žmonėms, stiprina visą organizmą ir ugdo komandinius gabumus. Tačiau, T. Pociaus teigimu, ne vienam, neįvertinusiam savo galimybių, kainuoja įvairius raumenų pasitempimus, ypač Achilo sausgyslės.


„Jei nesate sportuojantis žmogus, paplūdimyje žaidžiant tinklinį nepersistenkite. Saugiai ir smagiai pasimėgauti tinkliniu padeda bent trumpas apšilimas, raumenų tempimo pratimai, kurie paruošia kūną aktyviai fizinei veiklai: lentos pratimas, pritūpimai, atsispaudimai, stovėjimas ant vienos kojos“, – pataria treneris.


Jis pastebi, kad žaidžiant tinklinį, plaukiant irklente ar skriejant jėgos aitvarais, dirba skirtingi kūno raumenys. Todėl, norint saugiai pasimėgauti šiais vasaros sportais, rekomenduoja treniruoti ir tam tikras raumenų grupes. „Žaidžiant tinklinį, labiausiai dirba pečių juosta, rankos, kojos, ypač blauzdos, kurios, jei netreniruotos, ir jei persistengiama, atsispiriant dažniausiai ir nukenčia“, – perspėja T. Pocius.

REKLAMA


Irklentė – sporto, meditacijos ir saulės vonių derinys


Trenerio teigimu, irklentė yra tai, ką vasaros metu vertėtų išbandyti visiems, net ikimokyklinio amžiaus vaikams ar senjorams. „Irklente galima iš pradžių plaukti sėdint, paskui bandyti atsistoti ir taip po truputį mėgautis vis labiau“, – sako T. Pocius.


Stojantiems ant irklentės pirmą kartą, treneris rekomenduoja išklausyti bent trumpą instruktažą, kurio metu įgyjamos bazinės žinios. Taip pat skirti kelias minutes bendram kūno apšilimui, padarant atsispaudimus, pritūpimus, pastovėti ant vienos kojos.


Plaukiant irklente dirba visas kūnas, labiausiai – giluminiai raumenys, atsakingi už kūno balansą, todėl ši veikla naudinga visam kūnui ir bendrai gerai prichofizinei savijautai. Ne vienas irklenčių mėgėjas irimasį vandens paviršiumi prilygina sporto, meditacijos ir saulės vonių deriniui.


Jėgos aitvarai – ištvermei grūdinti


Tuo tarpu su vis labiau populiarėjančiais jėgos aitvarais treneris T. Pocius ragina be instruktoriaus pagalbos geriau neeksperimentuoti.


„Norint išbandyti jėgos aitvarus, bent minimali instruktoriaus pagalba yra būtina. Be to, nereikia tikėtis, kad iš pirmo karto pavyks įspūdingai skrosti bangas. Čia reikalingas didesnis pasiruošimas. Jėgos aitvarai reikalauja itin ištreniruotos nugaros, rankų, taip pat kojų ir bendros fizinės ištvermės. O kuo geresnis pasiruošimas, tuo didesnis malonumas, tuo labiau ugdoma fizinė ir emocinė ištvermė“, – sako „Impuls“ klubo treneris.



Pasiruošimu jis vadina ne tik instruktažą ar kelias pamokas prieš išbandant jėgos aitvarus, bet ir apšilimą: lentos pratimai, pritūpimai, atsispaudimai, stovėjimas ant vienos kojos, prisitraukimai. Taip pat labiau mėgautis šiuo sportu padeda bendras fizinis pasiruošimas treniruoklių salėje, jogos ar grupiniuose užsiėmimuose sporto klube.


Sportavimo taisyklių trijulė


Pirmą kartą bandantiems naują sporto rūšį, kaip ir apskritai pradedant sportuoti, treneris pataria nesidairyti į kitus, nesilyginti su kitais, bet mankštintis pagal savo pajėgumus ir atidžiai klausyti savo kūno.


„Nesvarbu, kokio amžiaus ar kūno sudėjimo, svarbiausia – pradėti, o pradėjus, prisiminti tris esmines taisykles: nepersistengti, turėti kantrybės ir nenusivilti, jei nepasiseka“, – esmine sportavimo taisyklių trijule dalinasi T. Pocius.


Asmeniniu treneriu „Impuls“ klube dirbantis daugkartinis Lietuvos ir Airijos dziudo bei sambo čempionas T. Pocius teigia, kad sportas turėtų būti natūrali gyvenimo dalis, o pasirinkta sporto šaka turi teikti malonumą. Todėl pajutus nepatogumus ir skausmus, reikėtų iškart kreiptis į specialistus. Tuomet ir traumų mažiau, ir malonumo daugiau.


„Vasarą pasimėgavus tinkliniu, irklente ar jėgos aitvaru, net nepastebime, kaip pagerėja savijauta ir energijos atsiranda daugiau. Galbūt tai netgi taps ir postūmiu sportą paversti gyvenimo, sąmoningos kūno kultūros dalimi. O rudenį bei žiemą aktyviau pasportavus, kitą vasarą čiupti tinklinio kamuolį ar irklą į rankas galima bus su dar didesniu užsidegimu ir mėgautis dar labiau“, – reziumuoja T. Pocius.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>