Savaitės kalendorius: žmonės ir įvykiai, jau tapę istorija

Savaitės kalendorius: žmonės ir įvykiai, jau tapę istorija


Prieš 110 metų


ĮKURTA KOMPANIJA „AUDI“


1909 m. liepos 16 d. Vokietijoje įkurta automobilių gamybos kompanija „Audi“. Ją įsteigė vienas iš Vokietijos automobilių pramonės pionierių Augustas Horchas (1868–1951). Baigęs aukštąją technikos mokyklą Mitveidoje, jis dirbo Karlo Benco automobilių gamykloje, o 1899 m. kartu su kompanionais įsteigė automobilių gamyklą „Horch & Cie“. Dėl nuolatinių rietenų su verslo partneriais A. Horchas pardavė savo vardu pavadintos gamyklos akcijas ir 1909 m. Saksonijos Cvikau mieste įsteigė naują įmonę.


Jo pavardė jau buvo naudojama kitos įmonės pavadinime, todėl verslininkas priėmė originalų sprendimą. Savo pavardę jis kildino iš vokiečių kalbos žodžio hören („klausyti“). Lotyniškai šis žodis skambėjo kaip audi. Taip ir buvo pavadinta naujoji gamykla. Pirmasis automobilis „Audi Type A“ (nuotraukoje), pasirodęs 1910-aisiais, turėjo keturių cilindrų 22 AG galios variklį. Ilgainiui kompanija „Audi Automobilwerke GmBH“ Vokietijoje išgarsėjo kaip antroji (po „Porsche“) lenktyninių automobilių gamintoja.

REKLAMA


1932 m. įmonės „Audi“, DKW ir „Horch“ susiliejo į koncerną „Auto Union AG“, netrukus prie jo buvo prijungta ir bendrovė „Wanderer-Werke“. Šį keturių įmonių susiliejimą simbolizuoja firminis „Audi“ ženklas – keturi žiedai. Naujos kompanijos būstinė buvo Chemnico mieste. Po karo šis miestas atsidūrė sovietų okupacinėje zonoje, ir pagrindinės koncerno „Auto Union AG“ gamyklos buvo nacionalizuotos. 1949-aisiais koncernas atgimė jau Vakarų Vokietijoje, Bavarijoje esančiame Ingolštato mieste. 1985 m. „Auto Union AG“ pakeitė pavadinimą – tapo „Audi AG“.


Savaitės kalendorius: žmonės ir įvykiai, jau tapę istorija


Prieš 70 metų


PASKELBTA LAOSO NEPRIKLAUSOMYBĖ


1949 m. liepos 19 d. buvo paskelbta Laoso Liaudies Demokratinės Respublikos nepriklausomybė nuo Prancūzijos. Šios šalies, esančios Pietryčių Azijoje, neturinčios prieigos prie jūros ir besiribojančios su Tailandu, Mianmaru, Kinija, Vietnamu ir Kambodža, plotas – 236,8 tūkst. kv. km. Joje gyvena 6,8 mln. žmonių (sostinėje Vientiane – 850 tūkst.). Daugelis laosiečių – budistai. Dabartinio Laoso pirmtakė – XIV a. įkurta Lan Sango karalystė, XVIII a. imta kontroliuoti Siamo (Tailando). 1893 m. Laosas tapo Prancūzijos kolonija, Antrojo pasaulinio karo metais buvo okupuotas japonų. Nepriklausomybę paskelbusią šalį kelis dešimtmečius alino pilietinis karas, kitų valstybių karinės invazijos. Laoso ekonomika – silpna, transporto sistema – blogai išplėtota (tėra 3,5 km ilgio geležinkelis prie sienos su Tailandu). Daugiausia eksportuojama medienos, kavos, alavo, vario. Pagrindiniai prekybos partneriai – Tailandas, Vietnamas ir Kinija.

REKLAMA


Savaitės kalendorius: žmonės ir įvykiai, jau tapę istorija


Prieš 70 metų


MIRĖ BORISAS DAUGUVIETIS


1949 m. liepos 13 d. Vilniuje, sulaukęs 64-erių, mirė režisierius, aktorius, teatro pedagogas ir dramaturgas Borisas Dauguvietis. Gimė 1885 m. kovo 26 d. Dauguviečiuose (Biržų r., netoli Nemunėlio Radviliškio). Studijavo Rygos politechnikume, Sankt Peterburgo imperatoriškojoje teatro mokykloje, dirbo įvairių Rusijos imperijos miestų teatruose. Grįžęs į Lietuvą, nuo 1921 m. vadovavo „Mūzos“ draugijai Biržuose. Nuo 1923 m. dirbo Valstybės teatre Kaune, kurį laiką – Valstybės teatro Šiaulių skyriuje, nuo 1945-ųjų – Vilniaus dramos teatre. 1927 m. jo iniciatyva buvo įsteigtas kultūros laikraštis „7 meno dienos“. 1924–1933 m. B. Dauguvietis dėstė Valstybės teatro Vaidybos mokykloje. Režisavo spektaklius pagal lietuvių ir kitų šalių autorių kūrinius, taip pat pats vaidino, parašė pjesių (bene garsiausia – „Žaldokynė“). Buvo du kartus vedęs (pirmoji žmona – aktorė Olga Kuzmina-Dauguvietienė, antroji – aktorė Petronėlė Vosyliūtė-Dauguvietienė). Susilaukė šešių dukterų, daugelis jų irgi pasirinko aktorių ir režisierių kelią (bene žymiausia iš jų – Galina Dauguvietytė).


Savaitės kalendorius: žmonės ir įvykiai, jau tapę istorija


Prieš 30 metų


PAGAMINTAS BRANGIAUSIAS KARINIS LĖKTUVAS


1989 m. liepos 17 d. Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) „Northrop“ korporacija baigė gaminti pirmąjį „nematomą“ bombonešį „B-2 Spirit“, laikomą brangiausiu kariniu lėktuvu pasaulyje. Vieno egzemplioriaus kaina siekė 1,3 mlrd. dolerių. Gaminant šį lėktuvą, panaudota stealth technologija, dėl ypatingų konstrukcinių sprendimų ir specialių medžiagų leidžianti iki minimumo sumažinti lėktuvo aptinkamumą radiolokaciniais radarais. Būtent todėl lėktuvai „B-2 Spirit“ skirti visų pirma priešų priešlėktuvinės gynybos sistemoms naikinti. JAV moderniausių pasaulyje lėktuvų kūrimui skyrė milžinišką pinigų sumą – 42 mlrd. dolerių. Iš viso buvo pagaminta 21 toks lėktuvas, galintis gabenti įprastus ir branduolinius ginklus. Šie lėktuvai naudoti karuose buvusioje Jugoslavijoje, Irake, Afganistane, Libijoje. 2008 m. iš Guamo salos (Ramiajame vandenyne) bazės pakilęs lėktuvas sudužo dėl techninio gedimo.


Savaitės kalendorius: žmonės ir įvykiai, jau tapę istorija


Prieš 220 metų


RASTAS ROZETĖS AKMUO


1799 m. liepos 19 d. Egipte, šalia Rozetės (ar Rašido) vietovės, esančios netoli Aleksandrijos, rastas akmuo, padėjęs iššifruoti senovės Egipto hieroglifus. Ant akmens buvo iškaltas tekstas, parašytas dviem senovės egiptiečių naudotomis rašto sistemomis, ir identiškas tekstas senąją graikų kalba. Tai buvo egiptiečių žynių padėka iš Ptolemajų dinastijos kilusiam valdovui, valdžiusiam Egiptą II a. pr. Kr. Akmenį karinių įtvirtinimų statybos metu aptiko prancūzų kariuomenės kapitonas Pjeras Fransua Bušaras. Apie rastą akmenį su rašmenimis buvo informuotas pats Napoleonas Bonapartas, vykdęs ambicingą karinę kampaniją Egipte. Kai Prancūzija pralaimėjo karą anglams, akmuo buvo išvežtas į Britų muziejų Londone. Senovės graikų kalba ir raštija to meto europiečiams buvo gerai žinoma, o egiptietiški rašmenys dar buvo neiššifruoti. Šio darbo ėmėsi prancūzų, švedų, britų mokslininkai, bet daugiausia pasiekti pavyko prancūzų orientalistui ir filologui Žanui Fransua Šampoljonui. 1841 m. pasirodė jo veikalas „Egiptiečių gramatika“ – jame išdėstyta gana tiksli egiptiečių rašto dešifravimo sistema. Raktas senovės Egipto civilizacijai pažinti buvo rastas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)