Ką reikia žinoti apie skaitiklius, jų priežiūrą ir tikrinimą

Ką reikia žinoti apie skaitiklius, jų priežiūrą ir tikrinimą


Blogai veikiantis elektros ar dujų apskaitos prietaisas – skaitiklis – gali nulemti mokesčių už šias paslaugas permokas ar nepriemokas, kurias anksčiau ar vėliau gyventojams teks padengti. Vidutinė tokios nepriemokos suma siekia 85 eurų, tačiau gali virsti ir gerokai didesne – 5 tūkst. eurų suma, rodo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) patirtis. Nors skaitiklių gedimai yra itin reti, netikslumus pastebėti ir problemų išvengti visada padės laiku ir periodiškai deklaruojami apskaitos prietaisų duomenys.


Neretai galvojama, kad klausimais apie skaitiklius reikia susisiekti su savo elektros ar gamtinių dujų tiekėju, kuriam yra deklaruojami skaitiklio rodmenys ir iš kurio yra gaunama sąskaita už suvartotą energiją. Tačiau, apskaitos prietaisas yra ESO prižiūrimo elektros tinklo ir skirstomojo dujotiekio dalis, todėl visais klausimais, susijusias su pačiais skaitikliais, reikėtų kreiptis į skirstymo operatorių – ESO.

REKLAMA


Kaip atpažinti blogai veikiantį skaitiklį?


Skaitiklis gali būti sugedęs, jei jis neskaičiuoja arba rodo nepagrįstą suvartotos energijos kiekio pokytį. Pastebėję skaitiklio pažeidimą, neįprastai didelius ar mažus suvartotos elektros rodmenų pokyčius arba jei rodmenys nekinta, nedelsdami apie tai mus informuokite. Apie skaitiklio gedimą praneškite internetu arba nemokamu ir visą parą veikiančiu telefonu 1852. Skaitikliai nemokamai keičiami jei jie sugenda ar kai baigiasi jų metrologinės patikros laikas.


Elektros skaitiklis gali netinkamai veikti, jeigu įjungtas apšvietimas arba kiti elektros prietaisai, o elektros skaitiklio diskas nesisuka arba nemirksi šviesos diodas. Gedimą išduos ir atvirkštinė situacija, kai visi elektros prietaisai išjungti, o skaitiklio diskas sukasi arba mirksi šviesos diodas. Taip pat, jeigu elektroninio skaitiklio ekranėlyje elektros energijos duomenys mirksi arba neatvaizduojami arba ant prietaiso yra mechaninių pažeidimų.

REKLAMA


Tuo metu dujų skaitiklis gali netinkamai veikti, jeigu esant įjungtai viryklei arba kitiems dujiniams prietaisams, dujų skaitiklio rodmenų dešinysis būgnelis nesisuka arba sukasi strigdamas, o jam sukantis girdėti pašaliniai garsai kaip traškėjimas ar braškėjimas. Taip pat, jeigu ant skaitiklio yra mechaninių pažeidimų, pvz. ant skaitiklio korpuso ar skaičiavimo mechanizmo, plombų.


Kaip nuimti ir uždėti plombą?


Plombos paprastai nuimamos ar keičiamos tuomet, kai reikia pakeisti įvadinį į būstą kabelį arba automatinį jungiklį, sutvarkyti skaitiklyje kontaktą arba perkelti elektros skaitiklį. Plombas gali nuimti ir pats gyventojas, bet jis ar jo atstovas privalo gauti ESO leidimą – be leidimo nuimti negalima. Bendrovės inžinierius, įvertinęs situaciją, duoda leidimą arba pats važiuoja į vietą. Visais atvejais, kai reikia nuimti plombas, kreipkitės į ESO telefonu 1852.


Jei daugiabučio namo bute elektros skaitiklio vietą norite pakeisti nedaug, iki 1 metro, tereikia užsakyti ESO darbuotojų atvykimą dėl elektros skaitiklio perkėlimo arba plombos nuėmimo leidimo. Atvykę ESO darbuotojai įvertins skaitiklio perkėlimo galimybę ir nemokamai nuims plombas.


Visais kitais atvejais, kai pageidaujate skaitiklį perkelti į kitą vietą (iš gyvenamojo namo vidaus į išorę, iš daugiabučio namo buto į laiptinę arba elektros skydinę ir pan.), užpildykite paraišką prisijungus prie ESO savitarnos adresu eso.lt/savitarna. Prieš perkeldami skaitiklį į kitą vietą, būtinai užfiksuokite skaitiklio rodmenis.



Kaip atpažinti skaitiklio tikrintoją?


Skaitiklio patikrinimus vykdantys darbuotojai vilki specialią aprangą ir visada turi ESO patvirtintą pažymėjimą. Bendrovės darbuotojai ar rangovai ateina tik tikrinti skaitiklio ir niekada neprašo pinigų ar apmokėti už paslaugas. Jie netikrina gyventojo namų elektros tinklų, instaliacijos, nevykdo jokių remonto darbų. Kilus įtarimui, reikalaukite pažymėjimo – taip būsite tikri, kad į namus neįsileidžiate energetiku apsimetusio sukčiaus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>