Savarankiška vaiko kelionė su dviračiu: patarimai tėvams

Savarankiška vaiko kelionė su dviračiu: patarimai tėvams


Ateina laikas, kai vaikai tampa nepriklausomi: patys pradeda valgyti, eiti į mokyklą, priimti sprendimus. Į šį sąrašą galima įtraukti ir savarankišką kelionę su dviračiu. Tačiau, kad vaikas būtų saugus, tėveliai turi atlikti namų darbus. Štai šeši svarbūs punktai, ką turite padaryti prieš išleidžiant vaiką į pirmąją savo kelionę dviračiu. Viskas tam, kad jaunosios atžalos augtų sąmoningais eismo dalyviais ir būtų saugūs kelyje!


Saugumo priemonės


Šalmas – svarbiausias dviratininko atributas. Pagal kelių eismo taisykles, šalmas privalomas keliu važiuojamiems ir vežamiems nepilnamečiams. Tačiau šalmą primygtinai rekomenduojame užsidėti absoliučiai visų kelionių su dviračiu metu, nepaisant kur ir kada važiuoja jūsų vaikas.


Kelių eismo taisyklės


Eismo dalyvis privalo saugoti ne tik save, bet ir kitus. Todėl jis turi išmanyti susitartas taisykles. Ugdykite vaiką nuo mažų dienų ir papasakokite jam, kokios yra kelių eismo taisykles bei kaip jas taikyti praktiškai. Tai turi prasidėti jau bendrose šeimos kelionėse su dviračiais.

REKLAMA


Tėvų pavyzdys – pats svarbiausias


Visi mokymai nublanks, jeigu jūs patys nesilaikysite paaiškintų taisyklių ir susitarimų. Vaikai pavyzdį iš tėvų ima nuo pat vaikystės, tad jeigu jūs važiuojate su dviračiu be šalmo, o vaiką raginate jį mūvėti, atžala paprasčiausiai jumis netikės. Ir atvirkščiai, jeigu jūs būsite pareigingas eismo dalyvis, vaikas seks jūsų pavyzdžiu ir vadovautis taisyklėmis įtikinėti nebereikės.


Maršruto aptarimas


Prieš pirmąją kelionę rekomenduojame aptarti maršrutą su vaiku, o dar geriau – maršrutą įveikti drauge ir tik tada išleisti vaiką važiuoti vieną. Aptarimo metu pasakykite, kurios vietos yra pavojingesnės, kur reiktų atidžiau stebėti aplinką, kokiomis taisyklėmis vadovautis įveikiant tam tikrą atkarpą. Rezultatas – vaikas kelionės metu patirs mažiau streso, bus mažesnė tikimybė, jog jis suklys.


Išmanioji apyrankė arba programėlė


Vaikiška išmanioji sekimo apyrankė arba speciali programėlė telefone (pavyzdžiui, „Find my Kids“, „Family Locator“, „iSharing Locator“, „Find Friends“) leis jums žinoti tikslią vaiko buvimo vietą. Svarbu paaiškinti, jog tai skirta ne vaiko kontrolei, o tik stebėjimui, ar vaikas laikosi maršruto ir ar jam nieko nenutiko. Jokiais būdais nepiktnaudžiaukite galimybe sekti vaiką – rodykite, kad juo pasitikite, kitaip vaikas nepasitikės jumis.

REKLAMA


Palaikymas


Kad vaikas augtų drąsus ir laisvas žmogus, tėveliai privalo jam rodyti palaikymą ir pasitikėjimą. Nekontroliuokite vaiko, kad ir kaip to norėtųsi, – leiskite jam klysti ir padėkite suprasti, kokias klaidas jis padarė. Nekaltinkite jo, o būkite jį gerbiančiais mentoriais.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)