Ar sveika mityba – būtinai brangu? Specialistai teigia, kad tai tik mitas

Ar sveika mityba – būtinai brangu? Specialistai teigia, kad tai tik mitas


Daugelis mūsų ne tik dėl sveikatos, bet ir kūno linijų norėtų maitintis sveikiau ir rinktis organizmui naudingesnius maisto produktus, tačiau dažnai atrodo, jog sveika mityba reikalauja daug daugiau išlaidų. Mitybos ekspertas su tuo nesutinka ir atskleidžia, kaip maitintis sveikiau nedidelio biudžeto rėmuose bei kokių maistiškai vertingų bei nebrangių produktų dažniau ieškoti parduotuvėje.


Pagrindiniai veiksniai, lemiantys ir didinantys maisto produktų kainą, dažniausiai yra gamintojų investicijos į ekologiškus sertifikatus, tvaresnės ir geresnės pakuotės, tiekimo grandinės (ne)efektyvumas, prekės ženklų rinkos pozicija bei kiti ekonominiai veiksniai.


,,Paskutiniais Europos Sąjungos statistikos duomenimis, Lietuva yra antroje vietoje pagal namų ūkio išlaidas maistui ir nealkoholiniams gėrimams (20,4 proc.). Tam įtakos turi padidėjusi infliacija, vis kylančios maisto produktų kainos, brangių ekologiškų produktų paplitimas. Todėl darosi vis sunkiau valgyti nedidelio biudžeto rėmuose“, – teigia asmeninių finansų valdymo platformos „Creditea“ Regiono klientų aptarnavimo vadovė Baltijos šalyse Donata Stoškuvienė.

REKLAMA


Nebūtina stipriai kratyti piniginės

Anot mitybos specialisto Manto Liekio, aukštesnės kainos gali apriboti prieigą prie sveikesnių ar specializuotų produktų. Visgi svarbu, kur perkame maistą – jei nueisime į greito maisto restoraną ir ten lyginsime salotų bei mėsainio kainą, jos bus panašios arba sveikesnio produkto kaina bus didesnė. Tačiau prekybos centre sveiki maisto produktai nėra brangūs, nebent juos renkatės vien ekologiškus.


„Ekologiško ar tvaraus maisto pasirinkimas yra gerai, bet ekologiškų ir paprastų produktų maistinė vertė dažniausiai yra labai panaši, todėl tikrai nebūtina mokėti papildomai už „greenwashing‘o“ etiketes. Aš rekomenduoju žiūrėti į maistinę vertę ir rinktis produktus, kurie turi kuo mažiau skirtingų ingredientų ir kurių pavadinimus suprantate. Taip pat stebėti, kiek 100 g produkto yra baltymų – kuo daugiau baltymų ir mažiau kalorijų, tuo produktas man yra geresnis“, – aiškina M. Liekis.

REKLAMA


Mitybos specialistas išskiria kelis produktus tiems, kurie nori rasti balansą tarp maistingumo ir kainos.


„Svogūnai, moliūgai, bananai, bulvės, pilno grūdo kruopos, kiaušiniai, graikiški jogurtai, varškė, žemės riešutai, riebi mėsa, paukštiena, morkos, burokėliai, obuoliai, šaldyti žirneliai – šių produktų rotavimas gaminant patiekalus praturtins jūsų šeimos mitybą, bet neištuštins piniginės“, – pataria M. Liekis.


Jis taip pat siūlo atkreipti dėmesį į savaitines akcijas, pradėti planuoti maisto racioną taip, kad nereikėtų maisto produktų išmesti, visada patikrinti prekės galiojimo trukmę (jei ji trumpa – produktą užšaldyti taip pratęsiant jo gyvavimo trukmę) ir išbandyti maisto planavimo platformas, kurios sudarinėja sveiko maisto planus.


Maistingas ir nebrangus patiekalas visos šeimos pusryčiams ar vakarienei

Planuojant savaitės meniu, mitybos specialistas rekomenduoja apelsinų skonio varškės apkepą, kuriam reikės:


• 1 v. š. cinamono,
• 1 apelsino,
• 400 g liesos varškės (0,5 % rieb.),
• 2 kiaušinių (M dydžio),
• 90 g graikiško jogurto,
• 20 g medaus,
• 30 g juodo šokolado.


Gaminimo eiga:


1. Nutarkuokite apelsino žievelę ir išspauskite sultis.
2. Visus ingredientus, išskyrus šokoladą, sudėkite į kombainą ir gerai suplakite.
3. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 min.
4. Iškeptą apkepą apibarstykite tarkuotu juodu šokoladu.


Pastaba: vos iškepęs apkepas gali atrodyti skystokas, bet vėsdamas sutvirtėja.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)