JAV atskleidė, kiek turi branduolinių galvučių

JAV atskleidė, kiek turi branduolinių galvučių


Jungtinės Valstijos pirmą kartą per ketverius metus paskelbė, kiek turi branduolinių kovinių užtaisų. Valstybės departamento antradienio duomenimis, praėjusių metų rugsėjo 30-ąją šalis turėjo 3 750 parengtų ir neparengtų naudoti branduolinių galvučių.


Tai yra 55 mažiau nei metais anksčiau ir 72 mažiau nei 2017-ųjų rugsėjo pabaigoje. Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas branduolinių kovinių užtaisų skaičių buvo paskelbęs karine paslaptimi.


Dabar paskelbtas skaičius yra mažiausias nuo Šaltojo karo su Rusija kulminacijos 1967-aisiais, kai JAV turėjo 31 255 branduolines galvutes.


JAV prezidento Joe Bideno vyriausybė siekia atnaujinti pokalbius dėl ginklų kontrolės su Rusija. Didesnis skaidrumas, kalbant apie valstybės atominio ginklo atsargas, „yra svarbus (jo) neplatinimui ir nusiginklavimo pastangoms“, pareiškė Valstybės departamentas.


Prezidentaujant Donaldui Trumpui, JAV sumažino savo nusiginklavimo susitarimų su Rusija. Šalis pasitraukė iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF). JAV nutraukė ir Atviros oro erdvės sutartį dėl ginkluotės kontrolės iš oro. Derybose dėl „New Start“ sutarties pratęsimo D. Trumpas nesėkmingai siekė, kad į ją būtų įtraukta ir Kinija.

REKLAMA


„New Start“ sutartį JAV ir Rusija pratęsė netrukus po to, kai J. Bidenas pradėjo eiti pareigas. Priešingu atveju ji vasario 5-ąją būtų nustojusi galioti. Pasirašiusios sutartį, abi šalys įsipareigojo savo branduolinių galvučių skaičių sumažinti iki 1 550.


Remiantis Švedijos taikos tyrimo instituto (SIPRI) sausio duomenimis, kurie apima iš išmontuotas galvutes, JAV turėjo 5 550 kovinių užtaisų, Rusija – 6 255, Kinija – 350, Didžioji Britanija – 225, Prancūzija – 290. Indija, Pakistanas, Izraelis ir Šiaurės Korėja kartu paėmus turėjo apie 460 branduolinių galvučių.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)