Archeologai tyrinėja Prancūzijoje buvusią nacių koncentracijos stovyklą: bandys sužinoti daugiau apie kalinių gyvenimą

Archeologai tyrinėja Prancūzijoje buvusią nacių koncentracijos stovyklą: bandys sužinoti daugiau apie kalinių gyvenimą


Buvusioje Nacveilerio-Štruthofo koncentracijos stovykloje Prancūzijos Elzaso regione archeologai vykdo kasinėjimus, tikėdamiesi daugiau sužinoti apie kalinių kasdienį gyvenimą.


20 žmonių komanda, be kita ko, iš dalies atidengė kelią, kurį nutiesė kaliniai. Senos kalvės, kurios daugiausiai išliko tik pamatai, viduje jie atrado akmenyje iškaltą Ivano vardą.


Tyrinėti vietą, turinčią tokią tamsią istoriją, yra keista, naujienų agentūrai dpa sakė kasinėjimų direktorė Juliette Brange: „Bet darbo metu apie tai per daug negalvoji“.


Vogėzų kalnuose įkurta Nacveilerio-Štruthofo koncentracijos stovykla veikė 1941–1944 metais, joje buvo apgyvendinta apie 52 tūkst. kalinių iš visos Europos. Dauguma suimtųjų buvo politiniai kaliniai, tačiau buvo ir žydų, romų, sintų (Vokietijos romų) ir  homoseksualių vyrų.


Dauguma kalinių buvo priversti dirbti netoliese esančiame karjere, daugelis jų mirė dėl pervargimo ir dėl prastų stovyklos gyvenimo sąlygų.


Pirmieji kasinėjimai Nacveilerio-Štruthofo vietovėje buvo atlikti 2018 metais, J. Brange pasakojo dpa. Ją ir jos komandą domina tai, kokį darbą turėjo atlikti kaliniai, pastatų architektūra ir gyvenimo stovykloje sąlygos.


Kasinėjimai bus tęsiami kitą vasarą, tyrinėjant kol kas nežinomos paskirties tunelius, kuriuos kaliniai kasė gilyn į kalną. Darbus daugiausia finansuoja Prancūzijos kultūros ministerija.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)