Šveicarija traukiasi iš derybų su ES dėl bendradarbiavimo susitarimo

Šveicarija traukiasi iš derybų su ES dėl bendradarbiavimo susitarimo


Šveicarija trečiadienį paskelbė, kad traukiasi iš derybų su Briuseliu dėl bendradarbiavimo su Europos Sąjungos (ES) šalimis susitarimo.


Prezidentas Guy'us Parmelinas per spaudos konferenciją paskelbė, kad Šveicarija „nutraukia“ derybas dėl bendradarbiavimo susitarimo. Manoma, kad toks žingsnis gali pakenkti valstybės santykiams su didžiausia jos prekybos partnere.


Briuselis neslėpė savo nekantravimo sudaryti šį susitarimą, dėl kurio buvo deramasi 13 metų.


G. Parmelinas balandžio pabaigoje vyko į Briuselį derybų su Europos Komisijos (EK) vadove Ursula von der Leyen.


Tačiau derybos įstrigo aklavietėje, kai ES atsisakė patenkinti G. Parmelino reikalavimus neįtraukti į susitarimą svarbių, su valstybės pagalba, darbuotojų apsauga ir judėjimo laisve susijusių klausimų.


Paskelbtame pranešime Šveicarijos vyriausybė, dar žinoma kaip Federalinė Taryba, nurodė, kad trečiadienį atliko derybų dėl susitarimo rezultatų vertinimą.


„Padaryta išvada, kad išlieka esminių skirtumų tarp Šveicarijos ir ES svarbiausiais klausimais, – teigiama pranešime. – Tad nebuvo įvykdytos susitarimo pasirašymo sąlygos. Federalinė Taryba šiandien priėmė sprendimą nepasirašyti susitarimo ir informavo ES apie šį sprendimą.“

REKLAMA


Tai reiškia, kad derybos yra nutraukiamos, sakoma pranešime.


EK savo ruožtu teigė, kad gailisi tokio Šveicarijos sprendimo.


Esama nerimo, kad nesudarius susitarimo gali būti pakenkta Šveicarijos santykiams su ES, kai daugiau kaip pusė šalies eksporto iškeliauja į bloką.


Nepaisant trečiadienio sprendimo, Bernas teigė norintis ateityje surengti su Briuseliu tolesnes politines derybas.


„Nepaisant visko, Federalinė Taryba mano, kad Šveicarija ir ES turi bendrą interesą apsaugoti savo nusistovėjusį bendradarbiavimą ir sistemingai išlaikyti jau galiojančius susitarimus“, – teigė vyriausybė.


„Tad norime pradėti politinį dialogą su ES dėl tolesnio bendradarbiavimo“, – priduriama vyriausybės pranešime.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>