J. Bidenas liepą tikisi „nepriklausomybės nuo viruso“

J. Bidenas liepą tikisi „nepriklausomybės nuo viruso“


JAV prezidentas Joe Bidenas ragina sparčiai tęsti vakcinacijos nuo koronaviruso kampaniją ir tikisi, kad jau netrukus bus pasiekta „nepriklausomybė nuo viruso“. Jis siekia, kad iki liepos pradžios bent pirmąja vakcinos doze būtų paskiepyta 70 proc. suaugusių šalies gyventojų iš 260 mln. Be to, iki liepos 4-ąją minimos Nepriklausomybės dienos 160 mln. turėtų būti gavę abi vakcinos dozes. „Mes padarysime, kad skiepytis būtų paprasčiau nei kada nors anksčiau“, - antradienį sakė J. Bidenas.


JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (ECDC) duomenimis, iki šiol bent viena skiepo dozė suleista 56 proc. suaugusiųjų. 105 mln. paskiepyti dukart.


Kad būtų pasiektas naujas tikslas, per ateinančias 60 dienų turi būti suleista beveik 100 mln. vakcinos dozių, pareiškė Baltieji rūmai. Vyriausybė, be kita ko, vaistinėms nurodys skiepyti gyventojus be išankstinės registracijos. Vakcinos tiesiogiai iš vyriausybės gaus 40 000 vaistinių.

REKLAMA


J. Bidenas savo kadencijos pradžioje pažadėjo, kad didelė vakcinacijos kampanija iki liepos 4 dienos leis tam tikra prasme grįžti į normalų gyvenimą. Jei iki tada pavyks paskiepyti 70 proc. suaugusių šalies žmonų, įprastas gyvenimas bus daug arčiau, kalbėjo prezidentas.


„Po dviejų mėnesių švęsime savo, kaip šalies, nepriklausomybę ir savo nepriklausomybę nuo viruso“, - dabar sakė J. Bidenas. Tačiau iki tol amerikiečiai turi toliau laikytis atsargumo priemonių. Anot Baltųjų rūmų, paskiepijus 70 proc. suaugusių gyventojų, smarkiai sumažės COVID-19 infekcijų, hospitalizacijų ir mirčių.


Vyriausybė ruošiasi, kad būtų pradėti skiepyti 12-16 metų jaunuoliai, teigė J. Bidenas. JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) netrukus spręs dėl „Pfizer“/“Biontech“ vakcinos naudojimo šiai amžiaus grupei. Jei vakcina bus patvirtinta, 15 000 vaistinių bus pasiruošusios skiepyti jaunimą.


Per vakcinacijos kampanijos apogėjų JAV per dieną buvo paskiepijama daugiau kaip 3 mln. žmonių. Dabar vakcinacijos tempas šiek tiek sulėtėjo.

REKLAMA


J. Bidenas tikisi, kad kelionės į Europą metu birželį susitiks su V. Putinu


JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį sakė norįs, kad jo pasiūlytas aukščiausio lygio susitikimas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu būtų surengtas birželio mėnesį, kai jis lankysis Europoje.


„Tai mano viltis ir lūkesčiai. Dirbame ties tuo“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė J. Bidenas.


Tai bus pirmoji J. Bideno kelionė į užsienį nuo kadencijos pradžios. Birželį jis dalyvaus Didžiojo septyneto (G7) šalių viršūnių susitikime Didžiojoje Britanijoje, o po to keliaus į Belgiją susitikti su NATO. Be kita ko, planuojamos aukščiausio lygio derybos su Europos Sąjungos (ES) pareigūnais.


J. Bidenas praėjusį mėnesį pasiūlė V. Putinui surengti susitikimą trečiojoje šalyje. Rusijos vadovas dar neįsipareigojo susitikti, bet jo patarėjas Jurijus Ušakovas sakė, kad planavimas vyksta.


Prezidentu tapęs J. Bidenas laikosi griežtos pozicijos Rusijos atžvilgiu. Jis ėmėsi priemonių prieš Rusiją, apkaltindamas ją kibernetinėmis atakomis ir kišimusi į rinkimus. Balandį Vašingtonas išsiuntė 10 Rusijos diplomatų, o Maskva atsakė tuo pačiu. Vis dėlto J. Bideno administracija pabrėžia, kad nori suteikti stabilumo dvišaliams santykiams, ir teigia, kad Vašingtonas ir Maskva turi bendradarbiauti svarbiausiose srityse, kaip branduoliniai ginklai ir klimato krizė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)