Tyrimas: koronavirusas ES cirkuliavo jau 2019 metų lapkritį

Tyrimas: koronavirusas ES cirkuliavo jau 2019 metų lapkritį


Prancūzijoje atliktas tyrimas parodė, kad koronavirusas šioje ES šalyje cirkuliavo jau 2019 metų lapkritį. Rezultatai „rodo, kad Sars-CoV-2 Europoje plito anksčiau nei iki šiol skelbta“, - rašo tyrimo autoriai specializuotame žurnale „European Journal of Epidemiology“.


Pirmą kartą oficialiai apie virusą pranešta Kinijoje 2019 metų gruodžio gale. Prancūzų mokslininkai, atlikdami studiją, ištyrė 10 000 kraujo mėginių – mažiausiai 44 jų rasta antikūnų nuo koronaviruso. Septyni šių mėginių buvo paimti 2019 metų lapkritį, o trys – tų pačių metų gruodį. Autoriai pabrėžia, kad tarp šių ėminių galėjo būti ir neteisingai teigiamų. Tačiau esą neįmanoma, kad visi rezultatai yra neteisingi.


Pastaruoju metu mokslininkai ne kartą susidūrė su informacija, kad virusas jau cirkuliavo dar prieš tai, kai Kinija apie jį pranešė Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO). Nors nauja studija nepateikia jokių naujų, galutinių įrodymų, tačiau bet kokiu atveju patvirtina šį spėjimą.


Jau 2020 metų rugpjūtį prancūzų mokslininkai Elzase vertino pacientų plaučių nuotraukas ir aptiko vieną 2019 metų lapkričio vidurio atvejį, kuris rodė susirgimą COVID-19.

REKLAMA


Klausimas dėl viruso kilmės yra keblus. Be kita ko, Kinija teigia, kad virusas pirmiausiai galėjo pasireikšti kitose šalyse, o į Liaudies Respubliką galimai pateko su importuotais šaldytais maisto produktais.


PSO į Kiniją nusiųstai ekspertų komisijai šių metų pradžioje nepavyko išsiaiškinti viruso kilmes.


JAV ekspertai: tikslinga dėvėti dvi kaukes viena ant kitos


Norint apsisaugoti nuo koronaviruso, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) teigimu, tikslinga dėvėti dvi kaukes viena ant kitos.


CDC vadovė Rochelle Walensky trečiadienį atkreipė dėmesį į tyrimo rezultatus, anot kurių, kaukės yra veiksmingesnės, jei jos glaudžiai priglunda prie veido. Tą galima pasiekti, jei ant chirurginės kaukės dar dėvima ir medžiaginė. Kitos galimybės yra mazgeliais sutrumpinti kaukės kilpeles arba ją tvirčiau prispausti prie veido specialiais rėmeliais.


Kartu CDC ir Baltieji rūmai pabrėžia, kad JAV nėra oficialios rekomendacijos dėvėti dvi kaukes vieną ant kitos. Esą tik svarbu, kad kaukė visiškai priglustų prie veido.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)