JAV tonas griežtėja: daugiau nebenuolaidžiaus Rusijai

JAV tonas griežtėja: daugiau nebenuolaidžiaus Rusijai


JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos daugiau „nenuolaidžiaus Rusijai, kuri imasi agresyvių veiksmų“, ir pareikalavo paleisti suimtą Rusijos opozicijos lyderį Aleksejų Navalną.


Griežtai pasisakęs J. Bidenas, kitaip nei Maskvą kritikuoti vengęs Donaldas Trumpas, perspėjo dėl „kylančio autoritarizmo“ Kinijoje ir Rusijoje.


Kalboje Valstybės departamente Rusija vėl buvo iškelta į JAV diplomatijos darbotvarkės pirmą planą po ketverių metų, per kuriuos D. Trumpas nuolat atsisakė kritikuoti Vladimirą Putiną ir nustumdavo santykius su Rusija į šalį.


J. Bidenas tvirtino, kad pirmojo telefoninio pokalbio su V. Putinu metu jis „aiškiai pasakė“ jam, kad dvišaliai santykiai keičiasi.


„Mes nevengsime kelti klausimų Rusijai ir ginti kertinių mūsų interesų ir mūsų žmonių. Jungtinių Valstijų nuolaidžiavimo dienos baigėsi“, – sakė jis, pabrėždamas didžiulę Rusijos įvykdytą kibernetinę ataką ir kišimąsi į JAV rinkimus.

REKLAMA


J. Bidenas taip pat dalį kalbos skyrė tiesioginei Rusijos elgesio su A. Navalnu kritikai. Šiuo metu A. Navalnas yra suimtas Maskvoje, o tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti per protestus opozicionieriui palaikyti.


„Rusijos pastangos užgniaužti saviraiškos laisvę ir taikius susibūrimus kelia daug nerimo mums ir tarptautinei bendruomenei. Ponas Navalnas, kaip ir visi Rusijos piliečiai, turi teises pagal Rusijos Konstituciją. Į jį nusitaikyta už korupcijos atskleidimą. Jis turi būti nedelsiant besąlygiškai paleistas“, – teigė J. Bidenas.


JAV prezidentas tikino, kad yra sričių, kuriose jis yra nusiteikęs dirbti su Kremliumi, įskaitant naująją START sutartį, kurią šalys šią savaitę pratęsė penkeriems metams. Šia sutartimi ribojamas šalių branduolinis arsenalas.


D. Trumpas ketino leisti sutarčiai baigti galioti dėl to, kad Rusija esą nesilaiko sutarties sąlygų. Tiesa, J. Bideno nacionalinio saugumo patarėjai tvirtina, kad JAV ir Rusijai būtina daryti viską, kad būtų apribotas jų branduolinių ginklų arsenalas.

REKLAMA


„Efektyviau spręsime klausimus su Rusija“, – tikino J. Bidenas, kartodamas savo raginimą atkurti tradicinius JAV aljansus su demokratinėmis šalimis.


Kiek anksčiau J. Bideno nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas perspėjo, kad Vašingtonas planuoja prieš Rusiją nukreiptus veiksmus „mūsų pasirinktu laiku ir mūsų pasirinktu būdu“.


„Skirtingai nei praėjusi administracija, mes imsimės veiksmų, kad Rusija atsakytų už padarytus piktavališkas veiksmus“, – pareiškė J. Sullivanas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)